Last news in Fakti

9 Март, 2022 10:40 4 926 34

Всяко мазе би трябвало да е и бомбоубежище

  • бомбоубежище-
  • мазе-
  • скривалища

Оказа се обаче, че в голяма част от етажните собствености хората не са запознати

Всяко мазе би трябвало да е и бомбоубежище - 1
Снимка: Shutterstock

Преди дни от "Пожарна безопасност и защита на населението" анонсираха създаването на електронен регистър на бомбоубежищата в България. Така чрез интернет всеки ще може да открие къде е "неговото" укритие и кой е най-прекият път до там. Системата още не е факт, съобщава бТВ.

България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития, като 551 са с висока степен на защита от тях. Само 31 са в добро състояние, в задоволително – 187, в лошо пък - 165, а напълно неизползваеми са над 100.

В тези данни не се включват подземни паркинги на молове, както и метрото, така и подземията на жилищните сгради. А говорейки за жилищните сгради, на практика всяко мазе би трябвало да бъде по презумпция бомбоубежище.

Оказа се обаче, че в голяма част от етажните собствености хората не са запознати. Населението не знае нито как да действат, нито има ясни инструкции и не знаят всъщност на какви условия трябва да отговарят тези своеобразни бомбоубежища.

„Това е подземния етаж, предвиден е за бомбоубежище с дебели метални врати“, каза Павел Миланов - председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост" (АРОЕС).

Строителството е старо, но сградата наскоро е реновирана - отвън и отвътре.

„Блокът е след енергийна ефективност, но подземието е останало в онзи стар вид“, обясни Миланов.

В мазето на 17-етажен блок в столицата, има 92 апартамента и в помещението би трябвало да се съберат повече от 180 души.

Пространствата са тесни, а условията лоши. Според домоуправителите контрол за състоянието на бомбоубежищата в етажните собствености няма.

Миланов каза, че в мазетата има и течаща вода. Освен това има и тоалетната, както сами виждате – малко повече от един квадратен метър

Липсва вентилация, която изобщо не е планирана и трябва да се изгради изцяло наново.

„Без въздуховод предполагам, че ще е много трудно да се стои по-дълго време, особено, ако е топло. Няма никакви условия да се стои тук и навсякъде е общо взето така. Аз се съмнявам, че някъде ще намерим в етажна собственост бомбоубежище с пейки, с легла, с условия“ обясни Манолов.

Металните врати са стари и пантите изгнили - затварянето им е почти невъзможно.

Според Асоциацията липсва координация между институциите и хората. Настояват за информация, за да може населението да е запознато и подготвено.

„Дали ще минава през общините, дали през управителите на етажна собственост, липсва тази координация. Второто, което липсва - са инструкции какво трябва да се прави и по какъв начин да се случи, за да създадем организация, при която може да реагираме при трудни ситуации. Ако засвири сирената, ние не знаем какво да правим“, заяви председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост".

Без намесата на държавата обособяването на сигурни бомбоубежища в подземията на жилищните сгради е невъзможно, смятат от Асоциацията. Според тях трябва да се планира бюджет за тази цел.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин нападна България!

    17 12 Отговор
    Ще ни изпрати хиляди емигранти, които ще струват на държавата милиарди! Накратичко територията приключва!

    Коментиран от #6

  • 2 БКП

    19 6 Отговор
    Всяка кокошка бомбардировач, всяко яйце бомба срещу Путин!
  • 3 ТаУмВзе

    24 5 Отговор
    Или как спрях да се притеснявам и заобичах Бомбата! Много ще се изкефя, когато соросоидчетата започнат да лаят от мазетата. Тоя филм за Промивка, не е за изпускане ей!

    Коментиран от #12

  • 4 Във мазето

    19 6 Отговор
    Имам мръвки ракия и туршия за три войни
  • 5 Емил

    13 5 Отговор
    Тая игра вече я играхме! По времето на соца всеки блок беше с бомбоубежище и каква файда - милиарди заровени в земята!!!

    Коментиран от #10

  • 6 Емил

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Путин нападна България!":

    Глупост! Идват хора православни, с европейска култура и трудови навици, а не млади талибанчета с промити мюсюлмански мозъчета!

    Коментиран от #28

  • 7 Черния

    10 7 Отговор
    Поредният смешник жаден за слава. Пейки и легла в мазите!Z
  • 8 кака

    11 2 Отговор
    Богати ще са тези, които имат повече буркани в мазето.
  • 9 Добре де

    16 3 Отговор
    КОГА някой ще каже истината, а тя е: Виновен е БОЙКО БОРИСОВ, който разтури ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА!!!! Тая организация имаше специалисти които отговаряха за тия укрития, извършваха профилактика, подръжка и т.н. и т.н.,контролираха общини и фирми как се грижат и подържат укритията, оказваха методическа и специализирана помощ!!! Време е да се ВЪЗТАНОВИ "Гражданска защита", пожарната да влезе във тая организация дали ще е както беше Държавна Агенция или нещо друго да решават час по скоро!!!! Тази агенция трябва да се казва както е в Европейскию сюз " Гражданска защита и хуманитарна помощ" вътре може да е тел: 112,; спешна помощ, държавния резерв и пожарна служба!!! Време и някой да бъде подведен под отговорност за разсипването на тая структура както е време и МВР да престане да бъде Министерство на всичките работи!
  • 10 Да толкова

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    ти е акъла в земята ти е заровен мозъка!!! Я отиди в Швейцария да видиш какви и колко имат, как ги подържат и т.н. ама те са нЕкакви швейцарци бедни ....!!!!!, а ти умник, който ако не дай боже сгане нещо, първи ще нададеш вой ...
  • 11 Бомби ли идват

    6 1 Отговор
    Че търсите бомбообежища?
  • 12 Топчо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Любопитно ми е Вие къде ще сте ако завият сирените? Може би със знаменца и светлинни знаци ще насочвате Бо мбите към "правилните цели"

    Коментиран от #17

  • 13 Тома

    4 1 Отговор
    След прочетеното ни убеждават че ще трябва да даваме пари сега за мазите
  • 14 късно е либе за китка а и защо е необход

    7 0 Отговор
    Теорията е едно , а практиките у нас специално нямат нищо общо с нея , движат се по собствена писта. Мазетата на панелните блокове би трябвало да са с защита дори от ядрени взривове , с уплътненията там и разните му други , но как се изпълняваха и съответно продаваха на собствениците е съвсем друга тема , а по добре да престанем да си играем на войни , не ви ли се струва така.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пълни

    8 0 Отговор
    Глоопоости. В момента нито едно бомбоубежище не може да се нарече такова. След ликвидирането на Гражданска защита през 2009 година от ГРАБ ресурсите за поддръжка и рехабилитирането им бяха спряни. Специалистите уволнени, а жизнено важната техника в тях ръждяса и се разкапа. Каквото и да говорят от пбзндадтг за състоянието им не е истина. А това с разчетите кой къде ще се укрива е пълен т..к
  • 17 ТаУмВзе

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Топчо":

    Кви бомби те гонят и тебе бре! Една светлина и ни няма. Ти сериозно питаш, къде ще съм? Щото тва не говори добре за интелектът ти.

    Коментиран от #22

  • 18 Лост

    6 0 Отговор
    Хайде още една Асоциация, която работи за ползу роду. Защо ли винаги си правя, че е за тяхна полза?
  • 19 Кв. Люлин София

    8 0 Отговор
    В нашите мазета има плъхове с големината на котка. Ако тръгнеме да се крием там, някой плъх ще ни изрита да се махаме.
  • 20 Мдаа

    5 0 Отговор
    По времето на социализма в мазетата на всеки вход от жилищния блок се изграждаше ПРУ /противо радиационно укритие/, което не е бомбоубежище. За сведение на всезнайковците.

    Коментиран от #30

  • 21 А не бе

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    най-хубаво е такива полу иди оти да стоят в апартамента!! Като те затрупа в мазето нали после ще те извадят!
  • 22 Топчо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    По принцип си прав за Светлината както казваш но дори и ПУ не е толкова сдухан че да натисне голяяямото червено копче

    Коментиран от #31

  • 23 Анони Мен

    3 0 Отговор
    Вече се публикива през фейса. Няма да има анонимни. Честита ви демокрация!!!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 В Русия съм

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анони Мен":

    Моят фейсбук е фалшив. Нямам истинска информация там.

    Коментиран от #27

  • 25 Това се прави с цел

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анони Мен":

    Сайтът да не носи отговорност над коментарите които се публикуват за да може хората да се сплашат и да носят директно отговорност над думите си.
  • 26 Мамул

    2 0 Отговор
    Някой се точи да прибере едни пари които държавата ще отпусне за реанимиране на бомбоубежища. През 2022 реанимирането на бомбоубежища е само хвърляне на пари. Сега доктрините за война са съвсем други.
  • 27 Регистриран телефон или мейл

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "В Русия съм":

    Имаш ли към него?
  • 28 Тоа па

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Трудовите навици са им ,вдигане на краката и прочее.Цяла Европа е пълна с украински труженички.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пишман

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мдаа":

    А по време на "санирането" на панелките металните капаци отидоха за скраб,така че сега са само мазета!
  • 31 ТаУмВзе

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Топчо":

    Отдавна няма копчета и алабализми. Ядреният арсенал се контролира от Изкуствен интелект, защото е повече от ясно, че мамуната човече ще се свитне само. Сега или после е все тая. Прекрасният Нов свят и други космически шегички да са.
  • 32 Миро

    3 0 Отговор
    Корекция! Всяко мазе моля да се чете Всяко мезе! Всяко мезе е бомбоубежище за големи бомби!
  • 33 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    някой ,,промотира, НОВ БИЗНЕС!!!!Оти 30 годин киризим... СВОБОДА , ПОТРЕБЛЕНИЕ,ЗАБАВЛЕНИЕ,РАСТЕЖ на основата на ЕГОИСТИЧНИЯТ,СПЕКУЛАТИВЕН КАПИТАЛИЗЪМ НА БЕДСТВИЯТА!!!!!.....ВОЙНАТА Е НАЙ ПЕЧЕЛИВШОТО БЕДСТВИЕ!!!!!!!.НИТО ДУМА ЗА ДЪРЖАВА,НАРОД,РАБОТНИК!!!!!!НАЦИЯ!!!!.СУВЕРЕНИТЕТ.
  • 34 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    СПОКО БРЕ!!!!!,,,ПАЗИТЕЛИТЕ НА ГАЛАКТИКАТА,, ще свият и насам!!!!!Снощи се разправиха с ЕГО,,след година две с ТАНОС/ танатос всъщност,ТОЙ е гръцки бог на НАСИЛИЕТО!!!!!/ После идва ред на ,,демократичният свят,, ,другите естествено ако остане време и АКО ИМАТ НЕЩО ЗА ГЕПЕНЕ!!!!! Абе ,,МАРВЕЛ,, ни е спасението!!!!....///АМА НАИСТИНА СА ВЕЛИКОЛЕПНИ!!!!!!////
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове