5 Декември, 2021 10:24 1 759 6

С огнеборците от инцидентите на „Струма”и Рояк работят психолози

  • комисар николай николов-
  • пожарна-
  • психолози

Версията, по която се работи в с. Рояк, е късо съединение в електрическата инсталация

С огнеборците от инцидентите на „Струма”и Рояк работят психолози - 1
Снимка: БГНЕС

Две седмици след трагедията на магистрала „Струма” говори директорът на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - главен комисар Николай Николов. Коя е основната версия за фаталната катастрофа, но и какви са причините за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк - вижте в интервюто на Нова тв:

Измина тежка година – огън, жертви, горски пожари. Какво виждате вие, когато погледнете назад?

- Тежка година, да, тежка година. Белязана от сериозни пожари - Родопи, Рила, Краище. Тежки катастрофи, включително последната. Нашите момчета се справиха, представиха се добре. нещо повече - повече от 200 човешки живота бяха спасени от тях.

Вие споменахте тежка катастрофа на „Струма”, при която загинаха 45 души. Как и кога разбрахте, че това не е просто поредната катастрофа?

- Влизаме в много личен аспект, но така или иначе – малко след 2 ч. получих съобщението. Не повярвах на това, което чувам, така или иначе много тежка ситуация. Колегите обаче решително и без никакво забавяне се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, за да им окажем пълна подкрепа. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там ситуацията не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк искам да изтъкна достойното поведение, за да не казвам героизъм, на четирите момчета, които незабавно се включиха в спасяването на хората.

Вие казахте, че със спасителите работят психолози. Те какво ви разказаха, какво видяха там?

- Това, което и аз видях, но нека да се ограничим – това са много лични неща. Всеки ги изживява. Да не ровим в техните чувства.

Когато с вашите хора работят психолози, имало ли е случаи, в които вашите хора не искат да продължат да работят заради травмата?

- Нашите психолози са професионалисти от най-високо ниво. При подобни случи оставят време на човека да обмисли нещата. Към момента на мен не ми е известно пожарникар, спасител, да е преминал през тежка ситуация и да се откаже. От началото, ако говорим и за пандемията – имаше стрес между нашите хора. Не е имало отказ някой да си свърши задълженията и това, което очакват от него хората.

Ако говорим още малко за този трагичен инцидент на АМ „Струма” – имате ли обяснение как е възможно един автобус да се възпламени толкова много?

- Това са моментите, които разчитат следствието да каже. Поради което ние сме предоставили най-добрите специалисти за пожаро-техническа експертиза.

Имате ли обаче ваше обяснение извън протокола какво е довело до този инцидент?

- При подобни ситуации предполагаемото на първо място е човешка грешка. Дали е бил болен, невнимателен, не мога да гарантирам.

Тези следи от огън, които се виждат на метри от автобуса, на какво биха могли да се дължат?

- Когато пристигнах там асфалтът беше залят с гориво, най-вероятно от това.

Има ли изискване, когато един автобус пътува на дълъг път, да има чукчета, пожарогасители. налични ли са били и използвани ли са били въобще?

- Аз лично видях едно чукче използвано до автобуса. Останалите са унищожени, не знам колко е имало. По отношение на това как трябва да е оборудван един автобус, камион, автомобил - има много тежки норми. Нещата са категорични, нещо повече - преди седмица мина ново предложение, което регламентира какъв точно пожарогасител да има. Такъв, който гаси с прах, друга течност, за какво превозно средство и колко е голямо това превозно средство и техния брой.

Знаете ли дали е използван пожарогасител при инцидента на „Струма”?

- Не зная. Не мога да кажа.

Към другия инцидент, който се случи преди тази трагедия – в с. Рояк. На какво се дължи там смъртта на тези 9 души?

- Версията, по която се работи, е късо съединение в електрическата инсталация. Това са обекти, които са под наше внимание. Те се проверяват поне веднъж в годината, защото си даваме сметка, че при възрастните хора има трудно подвижни, някои се нуждаят от специални грижи и ние обръщаме специално внимание. Само тази година са проверени почти 800 такива домове. Нямаме констатирани тежки нарушения на противопожарните изисквания.

Имаше и други пожари в старчески домове – Благоевград, Пловдив. Можем ли да говорим за умисъл?

- Не, не бих казал. Предишният пожар пак беше във Варненско – затова направихме извънредните проверки. Ако при лицензирането на този дом е извикан пожарникар, компромис не може да има. Пътища за евакуация, рампите, обучение на персонала, какво се прави при пожар и земетресение.

Предстоят Коледни и Новогодишни празници, хората празнуват, каква е вашата подготовка и какви съвети бихте дали?

- И тази година нашите усилия са насочени към обезопасяване на храмовете или някъде, където можем да очакваме събирания на по-големи групи. Храмовете – там започнахме, разговаряме със свещениците, посрещайки гостите на храма да им кажат за опасностите – а те са свързани с паленето на свещи, оставянето без наблюдение. Косите на дамите са доста опасни. По отношение на туристическите обекти има няколко места в страната, където се очакват събирания. Това са пак обекти, които стоят на нашето внимание, но тук по-добрата ситуация за нас е пандемията. Тя по естествен начин ограничава събирането на много хора на едно място.

- По отношение на това какво трябва да правим, съвет не бих дал, но нещата са простички. На първо място предпазливост – самоувереността при работа с бенгалски огън и други пиротехнически средства играе лоша шега. На първо място трябва да запазим собствения си живот. Ако това, което виждаме пред нас е пожар - да избягаме. Ако можем да помогнем – да го направим и най-важното е да се обадим на 112. Ние ще се отзовем. Когато казвам отзовем – ние и в момента мога да ви кажа, че на всяка 10 минута в годината по един екип пожарникари се отзовава и си върши работата.

Как най-често се случват големите инциденти в дома, ако говорим за зимно, празнично време?

- Всяко голямо започва от малко. Малкото огънче може да стане голяма беля. Зимата като брой пожари, може би, не е повече от лятото, но е значителен и то най-вече в отдалечените население места, там, където има в експлоатация стари къщи. Моля, синове, дъщери, помогнете на вашите родители да си почистят комините, за да осигурим по-безопасни условия на тях.

Ако говорим за най-тежките инциденти зимно време – кои са те?

- Най-тежките инцидент зимно време са свързани с две неща – внезапни наводнения – следващата седмица имаме предупреждение, че се очакват опасни валежи. След което рязко сваляне на температурите и поледици. Това е от една страна – от друга са традиционно веднъж годината виелица, която затваря магистралата – за радост, нямам спомен да сме загубили човешки живот заради виелица и затворени магистрали.

Разполагате ли с достатъчно техника да отговорите на тези сигнали?

- Последните години се случиха добри неща при нас, защото успяхме да направим три много важни – обединихме усилията на две главни дирекции – „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност и защита на населението”. Премахнахме дублиращи функции, намалихме администрацията, подобрихме реакцията и накрая като венец спестихме много пари на българския данъкоплатец. Успяхме да проведем модернизация, при която са инвестирани стотици милиони в техника оборудване, сгради, битови условия и това, което е най-важното, да подобрим обучението на нашите хора.

Имате ли нужда от кадри, техника?

- Измамно е да кажа – хората ми получават достатъчно пари, разполагам с достатъчно хора, всичко е наред. Не е така. По отношение на кадрите – ние сме дирекцията с най-малък брой. Това, което държавата е отпуснала за нас като число, е почти на 100% заето. Радваме се на голям интерес от млади хора, които искат да станат служители на Дирекцията. За едно място кандидатстват седем души. Имаме възможност от тях да изберем най-добрия. Все още не можем да решим на 100% въпроса с малките служби. Преди те бяха с общ състав от 3 до 5 човека. Сега там на дежурство са между 2-3 души или състав от 11-12 човека. Успяхме в големите градове да направим така, че хората да усещат сигурност. Този процес не сме го завършили, така че се надявам да успеем да осигурим финансови средства и да назначим още хора. Такова предложение съм направил до министъра на вътрешните работи – очаквам решение. Проблем е, че всичко е въпрос на пари.

Трябва ли пожарната да има собствен бюджет, да работи по-тясно с общините?

- Няма как да не се стремим да работим по-тясно с общините. Всяко едно бедствие започва от територията на една община и после се връща пак там. По отношение на това пожарната да е самостоятелно юридическо лице – не това е смисълът, смисълът е организацията, която включва и нас да бъде на самостоятелен първостепенен разпоредител с бюджет.

Как пандемията промени пожарната?

- Както промени всяка друга институция в България. Не успяхме да се опазим на 100%, но като че ли ни дисциплинира още повече. Впрочем - в пожарната чистачки нямаме – сами си чистим, сами си дезинфекцираме, сами си мием чиниите. Всичко, което трябва да се прави, си го правим сами. Направи ни по-дисциплинирани. Натовари ни допълнително. Нашите хора бяха ангажирани с подпомагане на РЗИ - доставка на хигиенни материали, лични предпазни средства, дезинфектанти, защото ние имаме ресурс. Имам освен хора - обучени за работа, и транспорт, водачи. Налице е организация и дисциплина, знаем какво трябва да се направи.

Вие сте начело на пожарната 10 години как се промени службата за това време?

- Успяхме да направим много добри неща - на първо място модернизацията, което е много видно. Почти на 80% от техниката, която е в пожарната, е чисто нова. Съоръженията са нови. Продължаваме да доставяме още. Оправихме битовите условия, а 40 пожарни са основно ремонтирани. Нашите хора получиха това, което заслужават. За да бъдат спокойни, трябва да работят в спокойна среда. Успяхме да повишим обучението на нашите хора. Благодаря ви колеги за това, което правите! А за мен лично - аз съм отдаден.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ти

    8 3 Отговор
    се цериш с дамаджаната !

    Коментиран от #3

  • 2 Раданч Татлъту

    7 3 Отговор
    Ахххх,огнеборците ни са с много нежни души!Като Бойко Пожарникарчето.🙉🤡🥳👍
  • 3 верно е

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "А ти":

    Тоя пияница е от белотаджийте на Тиквоча.Да го разкарат веднага.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    5 0 Отговор
    Продължавам да мисля, че първо е избухнал пожара, а след това като следствие от него е катастрофата. Вече официално в ефир се каза, че на 300 метра преди ПТП-то е имало разлив на гориво по асфалта. Най-добре е да чуем от оцелелите свидетели каква е истината. Не е възможно автобусът да избухне в пламъци като факла само от удар в мантинелата и да изгори за минута-две. Хората са били скупчени до вратата и са на въглен
  • 6 Петров

    0 0 Отговор
    Респект
    Гордея се с вас колеги
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове