Отидете към основна версия

48 223 88

Отворено писмо до Трифонов: Oттеглете незабавно министър Караджов!

  • слави трифонов-
  • итн-
  • има такъв народ-
  • институт за пътна безопасност-
  • ипб-
  • мррб-
  • министерство на регионалното развитие и благоустройството-
  • караджов-
  • гроздан караджов

"Посочените от Вас лица не са способни да управляват инфраструктурата на България", посочват от Института за пътна безопасност

Снимка: БГНЕС

"Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от Вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност. Поради тази причина Ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага".

Това призовава Институтът за пътна безопасност в отворено писмо до лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов.

"Вашият министър и неговия екип, в т.ч. и на АПИ, критично забавиха стартирането на новите процедури по ЗОП, които трябваше отдавна да бъдат обявени. Това бездействие, граничещо с безхаберие, доведе до там, че да няма никакъв шанс да се застъпят сроковете на сключените по времето на служебния кабинет споразумения с поддържащите фирми и старта на новите договори. Тези споразумения бяха гаранцията, че ще се осигури безпроблемно зимният сезон, но също така съдържаха и схема за разплащане с оглед натрупаните задължения", обясняват от ИПБ.

Публикуваме цялото писмо на Института:

"Уважаеми г-н Трифонов,

Експертите на Института за пътна безопасност наблюдават с тревога пътния сектор и политиките, които се/не се водят и Ви уведомяваме, че проблемите с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа (РПМ) имат оперативен характер и не са необходими законодателни промени или някаква намеса на Народното събрание на Република България, за да може Агенция „Пътна инфраструктура“ да възлага дейности, които са в компетенциите ѝ относно пътищата в страната. Нелепата ситуация е предизвикана от безотговорност и некомпетентност, прикрита зад спекулации от страна на политическото ръководство на МРРБ. Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от Вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност. Поради тази причина Ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага.

Предоставяме ви анализ на фактическото положение с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа. Вашият министър и неговия екип, в т.ч. и на АПИ, критично забавиха стартирането на новите процедури по ЗОП, които трябваше отдавна да бъдат обявени. Това бездействие, граничещо с безхаберие, доведе до там, че да няма никакъв шанс да се застъпят сроковете на сключените по времето на служебния кабинет споразумения с поддържащите фирми и старта на новите договори. Тези споразумения бяха гаранцията, че ще се осигури безпроблемно зимния сезон, но също така съдържаха и схема за разплащане с оглед натрупаните задължения.

Договорите за поддръжка и ремонт са с прогнозни стойности, а не пределни. Многократното надхвърляне на прогнозните стойности е порочна практика от много години от страна на ГЕРБ и години наред тази некоректна практика е била решавана от политическото и оперативно ръководство на МРРБ в края на годината с излишъците в бюджетите и т.н. Върховна касационна прокуратура на няколко пъти отказва да образува досъдебни производства по тези договори.

През 2021 г. експертна комисия, назначена от служебното правителство, изготви доклад, с който предположи евентуална нищожност на договорите, но въпреки това даде и решение в оперативен порядък да се подпишат споразумения със строителните фирми. След този доклад нито министър Комитова, нито министър Караджов не предприеха нищо за произнасяне от българския съд за характера и законосъобразността на договорите.

В продължение на цели 4 месеца предложеното от Вас политическо ръководство на МРРБ правеше анализи, ревизии и проверки, но не организира обществени поръчки за ремонт и поддръжка на РПМ (оправданието, че е юридически капан, още веднъж ни доказва, че посочените от Вас лица не са способни да управляват инфраструктурата на България), вместо да организира тези проверки така, че своевременно и експертно да се установи дали извършената и сертифицирана работа е действителна, дали е извършена с нужното качество, дали цената отговаря на възложеното и изпълненото. Тоест – задачата на министъра трябваше да бъде в спешен порядък да извърши, та макар и частично, но ясно и точно своите проверки, за да бъде сигурен в това, което е безспорно и следва да бъде заплатено. Вместо това, стигна се до нападки и обвинения в коалицията, което по недопустим начин руши авторитета и стабилността на страната.

На 15.04. 2022 г. в предаването "Панорама" Вашият министър Караджов не възрази нито веднъж на предшественика си Нанков относно законността на процедурите по възлагане на ремонт и поддържане на РПМ, както и изобщо по която и да е поставена тема. Цялото поведение на министър Караджов беше като на ученик, който не си е научил урока. За жалост, такова поведение той често демонстрира от екрана и по медиите, където се изявява. Десетки грешки, неразбиране, нерешителност, противоречиви изказвания, некоректно и безотговорно поведение са белязали неговото 4-месечно управление като министър.

В Комисията по регионално развитие и благоустройство към Народното събрание дори експерти на политическа партия ИТН се разграничават и негодуват от министър Караджов заради бездействието и некомпетентността му. Такова е и мнението на експертите на Института за пътна безопасност, както и на широк кръг от обществото.

Всичко това, освен че рефлектира върху партията Ви, е крайно вредно за България, за българските граждани, за пътностроителния бранш, за хилядите работници-пътищари и за имиджа на цялото правителство.

В заключение, екипът на Института за пътна безопасност Ви призовава да оттеглите незабавно министър Караджов и неговия екип и да предложите експерти, доказани и стойностни хора, които да поемат отговорността и да ръководят с необходимата висота тези ключови за България институции - МРРБ и АПИ.

ЕКИП НА ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 144 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове