Отидете към основна версия

3 393 158

Кирил Петков: Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • продължаваме промяната-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Премиерът в оставка постави оценка "петица" на работата на правителството и подчерта, че то е управлявало в условията на безпрецедентна криза

Снимка: БГНЕС

Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена, заяви тази вечер премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за БТВ. Той постави оценка "петица" на работата на правителството и подчерта, че то е управлявало в условията на безпрецедентна криза.

Петков каза, че "Продължаваме Промяната" (ПП) са се борили много за събиране на необходимите гласове за подкрепа на ново правителство с мандата на ПП. Той обаче подчерта, че той и колегите му от партията не биха допуснали в следващото управление да участват ГЕРБ, ИТН, ДПС, заради хората, които стоят зад тях - Бойко Борисов, Слави Трифонов и Делян Пеевски. Не сме готови да седнем с тях на една маса, каза премиерът в оставка, защото не вярваме, че те ще проведат нужните реформи. "Няма как Борисов да ни е партньор за промяна в съдебната система и в антикорупционната политика", заяви Петков. Според него целият български народ ще разбере, че няма как с тези партии България да се промени за по-добро.

Това, че не успяхме да съберем 121 депутати е доказателство, че не търгуваме с принципите си. Ще ни трябват сигурно 20 хиляди съмишленици, за да обърнем системата, отбеляза министър-председателят в оставка.

Петков направи преглед на управлението в областта на икономиката, като подчерта, че инфлацията в България е привнесена и че инфлация има в целия ЕС. При нас е малко по-висока в сравнение с част от другите страни, защото в нашата потребителска кошница има повече стоки, при които има по-висока инфлация, каза той. Петков припомни, че правителството е осигурило близо 4 млрд.лв. помощи за бизнеса за задържане на цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не поскъпват с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика, заяви министър-председателят в оставка.

Като втора той посочи доходите, особено на най-засегнатите, с близки до минималните пенсии, вдигнали се с близо 55 процента от миналата година досега, при инфлация 15 процента. За най-засегнатите от кризата доходите изпреварваха инфлацията, подчерта Петков. Той каза още, че в първото тримесечие на управлението икономиката отбеляза ръст с 4 процента. Това според премиера в оставка е останало незабелязано. Според него, ако правителството беше управлявало във време без криза, бумът на икономиката е щял да бъде много по-голям.

Попитан имаме ли газ, за какъв период и колко ще ни струва, Петков припомни, че вчера бе открита гръцката връзка, която струва 500 млн.лв. на нашата държава, осигурява диверсификация, а газът, който ще протече през следващата седмица, е три пъти по-евтин от този на „Газпром“. Кирил Петков отбеляза, че „Турски поток“ е струвал 3 млрд.лв. и не е осигурявал диверсификация. Това, че успяхме за шест месеца да довършим гръцката връзка и че за две седмици докарахме два кораба газ на цени около 30 процента по-ниски от пазара в този момент е безпрецедентен успех.

Премиерът увери, че газ през зимата ще има, независимо от това кой ще управлява държавата.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове