Last news in Fakti

8 Юли, 2022 14:23 2 260 59

Петков: През август азерският газ ще потече по Междусистемната газова връзка Гърция-България

  • кирил петков-
  • август-
  • азерски газ-
  • гърция-
  • българия

Завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо, допълни премиерът в оставка 

Петков: През август азерският газ ще потече по Междусистемната газова връзка Гърция-България - 1
Снимка: ICGB

През следващия месец азерският газ ще потече по Междусистемната газова връзка Гърция-България. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, след като участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на интерконектора (IGB).

„Завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо. И очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол. Всичко е инсталирано и готово. Чакаме Акт 16 да бъде приготвен и реално очаквам в следващия месец края и началото на август азерският газ вече да тече”, каза Петков, цитиран от Нова телевизия.

Събитието се състоя в района на град Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция е и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.
"Успяхме да прекараме 1 млрд. кубични метра на година газ, който вече тече по другия обход на Неа Месемврия, с което доказахме, че през цялото това време е можело този газ да влиза в България, просто някой беше подписал анекс миналата есен, който нямаше нищо общо с българския интерес”, добави Петков.

„Показахме, че когато от 10 години се говори за един проект и когато двама министър-председатели са го взели като първи приоритет, защото ние наистина говорихме всяка седмица с Кириакос и си давахме отчети, буквално бяхме като мениджъри на проекта, ние успяхме да го завършим в срок”, каза още той.

Запитан какви количества получаваме в момента от Азербайджан и на каква цена, премиерът в оставка отговори: „В момента получаваме пълния си обем газ по договор на цена, която е равна с тази на „Газпром”. Когато се отвори връзката, цената пада на една трета от това”.

На въпрос дали България е в газова криза, той отговори: „Не, единственият голям проблем в момента е, че влизаме в политическа криза. Тя ни вкарва в трудност с преговорите ни с нашите партньори, които не знаят реално едно следващо правителство какво би направило във връзка с плащане в рубли или не плащане в такова. Затова всички тези неща в момента са неясни и затова нашите партньори, включително и съседните страни, през които газът трябва да мине, изчакват да видят какво ще се случи”.

„Няма шанс България да остане без газ в средата на август. Имахме много ясен план какво да направим. От там нататък, ако това правителство бъде сменено със служебно, отговорността отива изцяло при него”, добави той.
„Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България”, каза министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

„Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония просто за пускането на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България”, каза премиерът на Гърция. Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение днес. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация, допълни Мицотакис.
Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи тласък през последните шест месеца, отбелязват от правителствената пресслужба. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени, уверяват от българското правителство, което постави изграждането на интерконектора като акцент още в началото на своето управление. Аргументът на управляващите е, че връзката трябва да допринесе за енергийната независимост и сигурност на България.

Линейната част е изпълнена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, увериха от правителствената пресслужба.

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    53 10 Отговор
    и на каква цена, че не чух добре?
  • 2 ссср

    32 13 Отговор
    тръби и голи газови мечти и затова оставка
  • 3 Чичо

    47 6 Отговор
    Цената върви нагоре за сега.Азерите ще подаряват ли?
  • 4 Хихи

    41 10 Отговор
    Тия двамцата като работници роми дето чистят улиците.
  • 5 С чужда пита помен прави

    19 34 Отговор
    Благодари на бате си Бойко за азерския газ!😂😂😂 И ти като Орехчо едно време ходеше да реже ленти на магистрали дето Бойко беше направил😂😂😂😂
  • 6 На Джамбaза брат му

    42 7 Отговор
    Ще връщаме ли танкерите със сгъстен газ на САЩ?
    Няма ли да се обидят?
    Хем танкерите, хем и назначеното от тях правителство...
    Лоши дни за Байденко.
  • 7 Гладен брокер

    29 3 Отговор
    А Бойко колко връзки направи за 12г и каква диверсификация ако знаеш.

    Коментиран от #11

  • 8 Руменчоо..

    14 12 Отговор
    Чорап нещастен,ще Отговаряш Защо ни го натресе тоя,на Херото ли клекна бе,калцун?
  • 9 българин

    23 12 Отговор
    Браво, тулупа 12 години уж го правеше.
  • 10 Майна

    15 1 Отговор
    Значи няма да е МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ...???
    Аз не знам ,БСП са ,,редили,, ,,постовете ,заедно с ТИЯ ..., изобщо това е , помогнете как да го наречем?
  • 11 Запознат

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гладен брокер":

    Точно никаква!

    Коментиран от #13

  • 12 Майна

    20 6 Отговор
    България няма шанс..., ако тези още се мотаят в управлението и..ю
    Кво чакате, бе, сънародници..
    С ,,коментари,, не става.ю
    Що си трайкате?
  • 13 Гладен брокер

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    Е как беее по телевизията поне десет връзки откри. И газов хъб разправяшя,че ще стане България.
  • 14 Помак

    13 3 Отговор
    ....ас на парво гледане на снимката си помислих че тес двамата карат кораб ...двама на един корабен волан................завои завои ....остар завои ....вартя волана не сваршва тои.....туи от обедната ракиа дето пих ша е .......
  • 15 Гледах го

    13 1 Отговор
    За Акт 16 помеждудругото неопределено точно каза, че ще трябват още няколко седмици... Не изопачавайте... Никакъв август не е спомена!
  • 16 Кинжал

    27 7 Отговор
    И 10 интерконектора да направите към Гърция по тях не може да мине повече от 1 милиард кубика азерски газ, защото те общо доставят по тръбопровода през Гърция 15 милиарда кубика. От тях 9 купува Италия , а 5 потребяват Гърция и Албания. Кого заблуждавате с този азерски газ, като той не може да покрие и 30% от потреблението ни. Освен това, да не мислите, че азерите ще ни го дават без пари при положение, че на борсите цените са в космоса. Цената, която плащахме за руския газ беше около 400 долара, на колко ще плащаме за азерския газ в момента при тези световни цени, азерите да не са глупаци?!

    Коментиран от #21, #23, #28, #49

  • 17 Българин

    7 24 Отговор
    Дай Боже!Никога вече нищо от ватниците.Трябва да се отървем и от петрола им.

    Коментиран от #22, #41

  • 18 Бойко

    13 4 Отговор
    Ха кажи сега баби Тенкю и после обяснявай Борисов такъв, Борисов онакъв
  • 19 Бойко

    9 2 Отговор
    Приписват си мойте постижения
  • 20 Чи - ки- джи - ите имат богата

    10 1 Отговор
    Ф А Н Т А З И Я ! Та какво въртят, като децата в детската градинка камиончета - та нали още не е дошъл Месец АВГЪС ! Боже! Боже !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДРИПЛЮ !

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Фукария !
  • 23 Жоро

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    Цените по дългосрочни договори са по ниски от пазарните които в момента наистина са убийствени около 400лв за мегаватчас.
  • 24 Пони Стораро

    17 3 Отговор
    чакай бе, Боко не се ли хвалеше преди две години, че ни е докарал вече азерски газ? Вие съвсем ни взехте за калинки
  • 25 Корлеоне

    15 3 Отговор
    Американски боклук. Купи газ за българите на 5 пъти по-висока цена.

    Оная снежна топка на Шипка трябваше да е граната
  • 26 Азерският газ

    21 3 Отговор
    Ще потече га потече евтиният украински ток който Кико договори в Киев преди 2 месеца.
  • 27 Оставка

    15 2 Отговор
    Оставка на този пудел
  • 28 абе

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    Последно сравняваха цените на нашия и сръбския- 750 за нас,срещу 270 за съебите.И това е миналата година.
  • 29 Герб и Дпс

    5 4 Отговор
    Направо изпадат в истерия. Първо капитан андреево сега и това.

    Коментиран от #33

  • 30 един

    13 1 Отговор
    Много хора пострадаха за това,че бе спрян газа от Русия,мъка-мъка-мъка....!
  • 31 ами

    5 3 Отговор
    6 месечния премиер ще влезе в историята
  • 32 7878

    18 1 Отговор
    ОСТАВКА, лъжлив Боклук !
  • 33 1111

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Герб и Дпс":

    Какво капитан Андреево ?
  • 34 мдаа

    10 0 Отговор
    А с шистовия газ в Добруджа какво става? Че нещо медиите мълчат по темата, че съдът е разрешил проучванията и скоро ще се копае...

    Коментиран от #44

  • 35 сара

    5 10 Отговор
    Най-успешния български премиер - независимо от атаките срещу него реалните негови дела особено в сферата на откъсване от зависимостите от рашизма са неоспорими. Чакаме новите избори !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 11552

    7 3 Отговор
    То газ винаги е имало въпроса е на каква цена го има, а вие просто Киро и онзи с жабешкия поглед го намирате все на най високата цена! Да не няма пропаднал ползвател на прахчета!
  • 38 незнайко

    4 0 Отговор
    Цената на газа защо не се казва ??? Ясно е, че ще има газ, но на КАКВА ЦЕНА ???
  • 39 Костя Копейката

    3 5 Отговор
    Искаме си само руският газ, пълна руска зависимост и най-вече аз си искам руската комисионна - в долари разбира се.
  • 40 дали сега

    6 1 Отговор
    като паднат от власт ще спрат малко да ги дават тези и Ристю и Настимирчо на ден по 10 пъти, че вече ми се драйфа от тях.
  • 41 незнайко

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Като се отървеш от ВАТНИЦИТЕ вече си се оплел в мрежата на САЩ !!! Само хора с много мозък могат да го проумеят !!! Явно на тебе не ти достига !!! Това го показват и минусите в поста ти !!!
  • 42 Да питам

    7 1 Отговор
    Изгонихме руските шпиони, а ПП пак се провалиха. Що така?
  • 43 НАТО ще ни БРАНИ а КАУФЛАНД ще ни храни

    8 3 Отговор
    Надявай се "Х " на пияни жени ! Кауфланд ще предоставя БЕЗПЛАТЕН Т А Р А Т О Р ! Но понеже краставиците са КЪТ - в него няма да има и КИСЕЛО МЛЕКО !
  • 44 123

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "мдаа":

    Мълчат за шистовия газ в Добруджа, защото искат тихо мълком да дадат на дъщерната на Шел да отрови плодородните ни земи и подпочвените водии после да е, ами вижте то вече няма как да върнем житото отгоре, дайнлте поне да копаем и сондираме за газ. Ей за това мълчат. Но ние няма да мълчим. Пипнат ли ни житницата ставаме несменяеми...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Влади

    5 1 Отговор
    Ало , Про100 Киро , ама тя газта тече ли в тръбите ? Питам за един приятел който не е учил в Харвард а в България , в гимназия и разправя , че в учебника по химия за 7 ми клас пише , че химичните елементи биват в три агрегатни , твърдо състояние , течно състояние и газообразно състояние , абе аз му викам , че Премиера на Република България казва , че газта тече по тръбата , той ми носи учебника по химия и пита парата от топлофикация София и тя ли тече по тръбата ?

    Коментиран от #50, #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Да допълня

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    че и този азерски си е чисто руски газ.Имаше събиране на страните от каспийския регион,точно по газовия въпрос,та и там Газпром е с голяма тежест и се взеха решения удовлетворяващи всички.Или накратко казано не чакайте евтина газ,а Киро гела,канадската ливада или накратко казано Простокиро е баш за изхвърляне заедно с шайката си извън пределите на България за да не вреди повеч.
  • 50 Охо-бохо

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Влади":

    Само за Про100киро си прав! Пропан- бутанът се втечнява при ниско налягане и ниска температура. Така се транспортира и ползва. Виж една прозрачна запалка, вътре е пропан-бутан.

    Коментиран от #55

  • 51 до премиера в остафка

    6 1 Отговор
    Виждал ли си цените в магазина или вечеряш в...контейнера, сладур?;)
  • 52 Един

    6 2 Отговор
    Тоя смешник го бил направил за 6 месеца като говорил по телефона с незнам си кой хахахаха! Киро тъпото наистина е безочлив лъжец и самохвалко. Само че Тиквата подписа договора за строеж и закупихме 25% от терминала. Едва ли не Киро в свободното си време е валцовал малко тръболяци и събора и неделя е ходил да ги заваря набързо. Нагло, гнусно, лъжливо, глупаво и долно човече е ПростоКиро.
  • 53 При тоя

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Влади":

    некадърник и предател простокиро всичко тече,в харвард на такива сложни науки не ги учат,това много сложно за тяхната тъпа аудитория с изключително примитивна елемевнтарна база.А,тоя продължава да пръска простотии като онази изцепка от връх Шипка на 03.03.22г.,че .......в този ден защитниците на върха са се били самоотвержено независимо от природните условия......Ако не бе завършил в харвард,а обикновенно училище дори и за бавно развиващи в Бг , поне щеше да знае,че на него ден е подписан договора в Сан Стефано и никакви бойни действия не са водени.
  • 54 Саша

    3 2 Отговор
    Кирето с чужда погача помен прави и тоя проект трябваше да е готов отдавна ако не бяха служебния кабинет и Петков
  • 55 Влади

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Охо-бохо":

    Знам , че се втечнява , после следва обратен процес в газообразно състояние , ако искаш вземи една празна пластмасова бутилка от кока кола , отиди на бензиностанцията и кажи да ти я напълнят с газ , кажи че събира около два литра и половина газ и ти трябва да си пълниш запалката
  • 56 94337692305765462143

    4 1 Отговор
    Енергийните суровини като газ и дизел могат да бъдат разделени само на две категории за всяка страна и консуматор: евтини и скъпи. Докато болни мозъци, родоотстъпници и продажници ги делят на руски и не-руски, народът ще страда и загива. Вие от кои сте?!
  • 57 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    0 0 Отговор
    Два месеца не получаваме руска газ.....и никой не разбра....
  • 58 ПУТИН В ШОК

    0 0 Отговор
    Врътнаха ми газовото кранче. Спряха ми ЕВРАЦИТЕ от ЕС....пак мъ прецакаха....
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: