Last news in Fakti

9 Юли, 2022 21:00 11 233 64

Промяната продължава - с третия мандат за "Демократична България"

  • никола минчев-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Властта е за да реализираш политиките, които си обещал, с колкото може по-големи стъпки, и да пазиш държавното общежитие от пожари и наводнения

Промяната продължава - с третия мандат за "Демократична България" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реформаторско правителство на досегашната четворна коалиция, стъпило върху ясни принципи и цели и оглавено от Никола Минчев, може да продължи започнатото и да стабилизира страната, смята Веселин Стойнев.

"Продължаваме промяната" върна мандата за кабинет и се поблазни да заложи на изборната карта, вместо да се включи в раздаването за третия мандат. В политиката има много хазарт, особено в българската от последните години, но върхът на хазарта е сляпата вяра, че при ново раздаване непременно ще имаш по-добри карти.

Да, ПП с пълно основание може да заложи на тезата: задкулисието ни свали от власт, подкрепете ни мощно, за да можем да реализираме промяната докрай. Но успехът никак не е сигурен, защото за мнозина избиратели вече ще по-важна не "нулевата корупция", а инфлацията и студът през зимата. За други пък, разочаровани от "Промяната", нулевата корупция ще остане само лозунг с почти нулев резултат, а парно ще чакат по формулата - вече имаме диверсификация, но сега пък нямаме газ. Най-сетне, прочитът на свалянето от власт винаги има и втора, негероична страница - дали пък и самият ти нямаш заслуга за това, особено след неуспешния втори опит? Отчасти като ИТН, която на два пъти миналата година не успя да състави правителство.

Не трябва да се забравя и това, че ПП вече няма да имат президент и служебен кабинет зад гърба си, както когато спечелиха през ноември, а неприятел, който дори може да използва целия властови ресурс на държавата срещу бившите си питомци.

Но дори и ПП да спечели повече проценти, както ИТН на вота през юли спрямо април миналата година, това далеч няма да е достатъчно за самостоятелно управление. След ОДС на Иван Костов през 1997-а, дошло на власт след безпрецедентна иконочическа и политическа криза, никой не е разполагал с абсолютно мнозинство - и няма никакви основания да се очаква сега мощна електорална вълна, издигнала на гребена си една нова формация без структури и опит, да помете останалите партии. Така че ПП отново ще трябва да търси същите партньори за властта както досега - БСП и "Демократична България", като в най-най-добрия случай пак ще разполага със сходно мнозинство, но без ИТН, която вероятно няма да влезе в парламента. И ако не им достигнат гласове, пак ли ще търсят допълващи депутати поединично?

Ако се изнесеш, значи си се предал

А ако не ПП, а ГЕРБ стане първа сила, дали тя няма този път да се опита да направи кабинет? И дали ако националистическият вот се окаже с много силно парламентарно представителство, в лицето на една мощно пораснала "Възраждане" плюс "Български възход" на Стефан Янев, няма да се наложи да се търси не мнозинство на промяната, а такова за запазване на евроатлантическата ориентация на страната, в което партиите на промяната ще трябва да са с ГЕРБ и ДПС? Тогава деструктивното поведение на ИТН ще бъде само един досаден спомен пред заплахата Костадинов да тласне страната към излизане от НАТО и ЕС.

Представата, че в политиката можеш да постигаш целите си сам или само с най-близките, е неполитическа и деструктивна. Не можеш да избираш партиите в парламента, както не можеш да избираш съседите си. Колкото и да оглеждаш квартала и кооперацията, все някоя Корнелия на токчета отгоре ще тропа, а някой Тошко отдолу ще цапа. С едни може да не си говориш, с други да се караш, но все ще гледаш с повечето да се разбираш някак, за да живееш в що-годе прилична среда. Ако се изнесеш, значи си се предал.

Да се изнесеш от парламента е същото като да тръгнеш да търсиш ново жилище, на други цени и пак при неясно какви съседи, които често са наематели като ИТН. Властта е за да реализираш политиките, които си обещал, с колкото може по-големи стъпки, и да пазиш държавното общежитие от пожари и наводнения. Стъпките за последните шест месеца бяха малки, но кабинетът на четворната коалиция го застигнаха и кризи. Сега насред война и инфлация и все още неотвоювана държава трябва ли да се откажеш от още малки или по-големи стъпки, плюс да рискуваш стабилността на страната, за да чакаш печалба от изборното тото? А и междувременно да върнеш властта в ръцете на Румен Радев, за когото вече не се питаш чий е.

Потенциалът на "Демократична България"

Не, каузата на промяната изисква да направиш усилия за кабинет с третия мандат. Президентът вече даде заявка, че ще остави време на партиите да се реорганизират, без да свиква нови консултации. И самият той трябва да избира между съблазанта за реванш над бившите си и отговорността, която ще трябва да носи наесен, а може и цяла зима за хляба, парното и бензина при положение, че новият парламент не успее бързо да състави правителство.

Президентът няма как да даде мандата на ДПС или "Възраждане" - това ще е директна покана за избори. Вече е безсмислено да го дава и на свалилата кабинета "Петков" и стопила се след това ИТН, защото такъв мандатоносител ще е срам и за самия него. БСП пък на два пъти се провали в предишните парламенти с третия мандат, биеше премиера Петков през ръцете за оръжието за Украйна, а и най-малко може да претендира да е знаменосец на продължаването на промяната.

Най-големи шансове за успех има "Демократична България". Тя далеч преди ПП постави и последва целите на промяната, а и двете формации в голяма степен делят общ електорат. Христо Иванов демонстрира далеч по-висока степен на политическа опитност и диалогичност от новите лидери на ПП и има потенциал да сглоби ново реформаторско мнозинство. Което да застане не зад чисто експертен кабинет, а зад такъв, в който няма партийни лидери - тъкмо за да се избегне взаимната неприязън. И в този кабинет водеща роля трябва да има отново ПП като най-голямата партия на промяната. Премиер може да е знаковото лице на формацията и харесваният от всички останали партньори Никола Минчев. Още повече, че това ще бъде реванш за ПП, защото свалянето на властта започна с неговото сваляне от председателството на парламента.

Изборите са опция, ако друга възможност няма

Разбира се, такова управление не може да е самоцел, а трябва да е съставено на принципна основа, с предварително подписани от участващите в него ясни параметри за управление към промяната. Разбира се, ИТН пак може да го свали и да отиде завинаги в небитието. Но трябва да се положат всички усилия да използваш инструментите на властта, докато са в ръцете ти, за да вършиш онова, за което са те избрали.

Не си по-безстрашен като хукнеш веднага на избори, по-смел си да останеш на власт, да носиш отговорност и да изпълняваш обещания, когато е най-трудно. Изборите са опция, когато вече не е останала друга възможност. Но когато такава все още има, да се бяга към тях - за четвърти път за година и половина - ще е проява на политическа незрялост.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    105 14 Отговор
    Ще продължи - дръжки с този грайндер. НАЛИ преди седмица-две го изгониха от Парламента. Как си мислите, че ще събере подкрепа?? Ристака съвсем се е чалнал.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 обективен

    97 10 Отговор
    Ама тези наистина газ са пили !!!!! Не разбраха ли , че ще има избори !!!!Властта да се е самоцел за никой ,защото видяхте как шайкаТа ни направи последните цървули на ЕС.

    Коментиран от #35

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Директно:

    88 12 Отговор
    DW, ставате крайно жалки! АБСУРД!!!!!!!
  • 7 и ПП и DW

    83 12 Отговор
    да си ходят от нас!
  • 8 Крокодил

    105 34 Отговор
    Никога повече ПП и ДБ в политиката!

    Коментиран от #33

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    90 11 Отговор
    ДБ-най-големите блюдолизници на Козяк.Голяма промяна,няма що.Макар,че напоследък Бойко много сериозно ги конкурира в плонжирането.Ама то като се поогледа човек,то целия ни политически зоопарк от едно място го хранят и един дресьор го дресира - де с грант,де с компромат.
  • 11 кюмюря от Дра гал евци

    71 11 Отговор
    "Най-големи шансове за успех има "Демократична България" Дойче ЗЕЛЕ с е тресе от страх .Иска с един автобус избиратели "Демократична България" да управлява България . Стига с тия парадокси . Не направо реанимирайте НФСБ и без да са в парламента ги поканете да съставят правителство - за да е цирка пълен .
  • 12 Отврат

    69 12 Отговор
    Доживяхме.ДБ да предлагат Правителство Беров.
    Доживяхме ДБ да се договарят с мафията.
    Доживяхме при 70 % гражданска подкрепа, ДБ да шикалкави и да търси как да ги предаде.
    Дожимяхме ДБ да дават акъл на по умни и кадърни от тях и да им определят кадровата политика.
    Всъщност става въпрос за Христо Иванов, не за ДБ, който се качва по джипове на олигарси публично.
    Ако, ако, ...това не е аргумент.
  • 13 Вън подлоги на уса

    70 15 Отговор
    За лгбт/дб са гласували един файтон хомосексуалисти, рядко нагли национални предатели!
  • 14 кюмюря от Дра гал евци

    57 17 Отговор
    Ако не друго поне ме амбицирахте този път да отида и да гласувам против ПП, ГЕРБ , ДБ и БСП.
  • 15 Рекламата на дойче зеле

    58 8 Отговор
    е достатъчна да разберем кои са предателите на България.
  • 16 Пурко

    52 5 Отговор
    Не знам зсщо продължават да спрягат Никола Минчев. На няколко места писаха, че той бил молен от Петков още сега да го издигнат, но отказал категорично, тъй като цялото му семейство и майка му били твърдо против. Тъй че човекът не му се занимава, намерете някой друг
  • 17 Хихихи..

    37 4 Отговор
    Абе важното е "да си следваш мечтите" пък те вървят все подръка с парите,още Мойсей го е рекъл!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мммъ

    17 44 Отговор
    Не можаха да купят Кирил и Асен, не можаха да ги изплашат.Сега нови схеми.
    Да не би да ДБ да е втория двоен агент, чрез който да разбият ПП.
    Христо Иванов незабавно да се оттегли.Заради него ДБ нямат подкрепа от по широк кръг избиратели.Иначе си губят смисъла призивите Бойко да се пенсионира.

    Коментиран от #43

  • 20 го шо

    46 3 Отговор
    манипулациите се спуснаха до невиждани низини. пусти мераци да се изпълнят козявите директива!
    заглавието представя нещо желано за действителност, или както биха казали на едно място - трай коньо за зелена трева.
  • 21 Истини

    5 21 Отговор
    Колкото повече се сменят правителства, толкова по зле за народа. И кво стана, на 80 г майката на село Славяново си взела кискискискис на 80 години. Парата кво не прави, за управление на МПС, категория, В,. БКП са болни, ако не бил рр и янев. Борисов, Пеевски, Трифонов са силни на деня и с опит. Умеят да работят с екип. Ченгетата млади и стари са за ББ. Поотдалечените региони, за кого са, бойкодоган. Мнозинство са. Не става майци Кире, не става, но за проба пари не се дават. Мнозинството застава от народа зад тях. Ходим по улиците и чуваме. За министър се изисква опит, стажове и сие. И ако е вярно, което казва ББ за откраднатото, а много слушат бб от старите, че за 6 месеца сте си оправили живота.

    Коментиран от #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПП-грайндер

    38 5 Отговор
    "Пълен Провал"!
  • 24 Някой

    23 6 Отговор
    При нови избори Кирил и Асен ще са депутати за малко пари.
  • 25 Коалицията и клона

    8 14 Отговор
    Общо, взето е така, но и автора залита в оценките си, за ИТН на ляво, като смяташ БСП, за партньор а ИТН наричаш наематели с деструктивно поведение, сам ставаш деструктивен въпреки, че се мъчиш да сглобиш отново коалицията. Надменното държане и сатанизирането на Слави и ИТН, от страна на ПП, рушат доверието и е деструктивно по-принцип. Правилно автора забелязва, че ако ИТН не влезе в Н.С. заплахата Костадинов да тласне страната към излизане от НАТО и ЕС става реална. ИТН е клона на който седите, но сами го режете глуп.ци!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Биби Кинг

    3 9 Отговор
    Фатмакиа има само един доказал се три петелетки оправач, и това сме я!
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор
    НАРОДЕ не позволявайте на ОЛИГАРЦИ псевдо ПОЛИТИЦИда ВЕ лъжат
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Глупости,

    13 2 Отговор
    Нали пак им трябват гласовете на шоуто.
  • 31 Красимир Петров

    23 1 Отговор
    Е тези не бих ги подкрепил
  • 32 Видяхме

    32 2 Отговор
    Що за джендърск коалиция сте. С камъни ще ви бият
  • 33 Дедо Пене

    10 27 Отговор

    До коментар #8 от "Крокодил":

    Крокодил, ти рубладжия ли си Та подкрепяш КОПЕЙКИН или РУСОРОБ??? Има много място в Сибир за такива като теб.
  • 34 Всички знаят

    19 0 Отговор
    Много сметки, но народът е тъп и непредвидим! Затова сме на този хал!
  • 35 Ами да

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    А изборите ще повторят сегашното!
  • 36 Пълни Германски глупости

    33 4 Отговор
    ДВ са същите евроатлантици некадърници като ПП, а минчев може да оглави само събрание на чавдарчетата. Пионките които слагат олигарсите във "властта" стават все по смешни. Скоро ще имаме и бебе министър председател.
  • 37 дедо ти Пене

    8 19 Отговор

    До коментар #21 от "Истини":

    Бочко ни клати 12г. и все още ви е хубаво? Мазухистите сред българите са поне 40%, като част от тях са рубладжии. Инвестициите за последната година на Пожарникаря бяха 200млн. долара, а при тези уж неопитни момченца и в тотална криза...КОВИД, война, инфлация е 1800 милиона за 6месеца!!!
    Българчетата са свикнали да не работят, а да плачат за пари и за всичко им е виновна Държавата!
    Затова ДЕЦАТА ВИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАПУСКАТ РОДИНАТА....НО НА Т.Ъ.П.И.Я НАРОД НЕ МУ ПУКА!
  • 38 Видял

    33 2 Отговор
    Гнома и Пинокио подкрепяни от Маджото така ще ни оправят че сват ще ни се завие. Избори и тези политически търгаши в осторията. Жалкари.
  • 39 Унтерменш кандидат

    27 2 Отговор
    Аз предлагам Евгени Минчев вместо Никола. Все пак Евгени е вип и знае как да се оправя в този живот, а Никола току що е излязъл от детската градина и не може две обели две смислени изречения едно след друго. Задкулисието на ДБ, ПП, и Дойче Веле ставате унтер-смехотворни!
  • 40 Токсик

    32 2 Отговор
    Минути за реклама от DW. Евроатлантическите ценности и всякакви други соросоидни глупости ги рекламирайте след 24ч. Хората не искат да ги четат повече! България приключи окончателно с псевдодемократическите ви ценности и е време да поеме по нов път без лицемерните напътствия от Дойче Зеле, които насаждат постоянно нацистка пропаганда.
  • 41 Дойчето най големите унтерменши

    29 2 Отговор
    Дойче Унтерменши, имате ли още газ в редакцията. Урсула ви каза да пестите за зимата, а може и да събирате защото в момента газ пикаете. Слави ви преобърна плановете в България и скоро Възраждане съвсем ще ви измете жалките агенти.
  • 42 Искаме избори

    14 12 Отговор
    Само Възраждане в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Въпреки че последните са уж евроатлантици, те се интересуват повече от икономиката на България отколкото от политически глупости - доказали са го много пъти - и смятам ще се сработят. Останалите се доказаха като абсолютни марионетки на САЩ и Европа, работещи за скромен хонорар против България. Бойко е в пъти повече за България отколкото отпадъци като ДБ и ПП.
  • 43 Няма по голяма криза от Кирил и Асен

    22 14 Отговор

    До коментар #19 от "мммъ":

    Кирил и Асен бяха купени от задкулисието от самото начало. По действията ще ги познаете - всичките в ущърб на Българската икономика. Бойко е 1000 пъти по добър за интересите на България.
  • 44 хихи

    19 3 Отговор
    Сбогом любима-......
    и помни, че подмяна няма да има.......
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ДС И ЦРУ И МАКЕДОНСКИТЕ СЛУЖБИ

    3 5 Отговор
    ЩЕ ВИ ХАКНАТ ДЪРЖАВАТА ФуАШИСКА - МАКЕДОНСКИТЕ СЛУЖБИ ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО ПЛАЩАТ ЛУДИ ПАРИ НА АЛБАНЦИТЕ УЖ МАКЕДОНСКИ С ПАРИ ОТ ЕР ДОГАН ДА ПОТУРЧАТ И БЪЛГАРИЯ КАТО МАКЕДОНИЯ
  • 47 Анонимен

    23 3 Отговор
    По-добре нови избори от тези фашисти - ДБ
  • 48 3.14К

    24 1 Отговор
    Много ми е интересно, кой е тоя Веселин Стойнев? Абсолютно безумие! Нефелниците на Ристьо щели да направят правителство! И защо махнахме тогава толупа? Ако клепоушко даде мандата на ДА, тогава няма да си изкара мандата като президент.
  • 49 Пинокио

    12 1 Отговор
    Да хо ухат бедните.
  • 50 гфр

    15 2 Отговор
    Боклуци оставка бе оставка
  • 51 ДВ...

    6 0 Отговор
    Най фалшивата медия трябва по скоро и в България да ви забранят
  • 52 оня с коня

    6 1 Отговор
    ДВ се опитва да се прави на Президент на Държавата,т.е. ДА МИСЛИ вместо него като елиминира всякакви Възможности за предоставяне на Третия Мандат на някоя от останалите Партии след ПП и ГЕРБ ,освен на ДБ.Те това се казва Медия "с Характер"!
  • 53 Осакатишвили

    7 0 Отговор
    Жендърите ще бавят до последно нали им вървят заплатите
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Сандо

    5 0 Отговор
    ДВ,изкъпахте ли се?Че явно не сте си отмили кирливите мераци!
  • 56 Гост

    6 0 Отговор
    Продължаваме да Пропадаме.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ДБ НЯМАТ НИКАКЪВ ЕЛЕКТОРАТ

    5 0 Отговор
    СМЕШНО ЩЕ Е ДА УПРАВЛЯВАТ - ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЕКСЦЕСИИ !НАРОДА НЕ ГИ ДИША - ТЕ СА СИ НАПРАВО ОТ БКП МСИЧКИТЕ КАТО БСП , ГЕРБ И ОСТАНАЛАТА ПАРТИЙНА СГАН !
  • 60 И ТОЯ БОКЛУК ЛИ ДА ГО ЧАКАМЕ ДА СЕ УЧИ ?

    4 0 Отговор
    БОЙКО СЕ УЧИ 25 ГОДИНИ И НАУЧИ САМО ДА КРАДЕ , КИРО ЦЯЛА ГОДИНА СЕ УЧИ ДА ОПРАВЯ УКРАИНЦИТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ И ЛЕНА , ТОЯ НИКОЛЧО САМО ГОСПОД ЗНАЕ КАКВО ЩЕ ОПРАВЯ НО ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ СЕТИ НА 100% !
  • 61 Георги v.

    5 0 Отговор
    ДБ. Измислена партия за която гласуват предимно бетонните глави от електората на СДС. Безпринципни нещастници и помияри, които се чудят как да останат на власт и за кого да се залепят.
  • 62 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Още не е отзвучало радостното СБОГОМ,ГРИНГО ,И си опитват да ни трапосат отявлени фа-ша-ги,не че ще направят кабинет,ама им дават едно рамо,лансират ги ,все едно имат голяма популярност.При толкова обеднял народ и да има прекалено голямо присъствие на ултра-десни партии е напълно неестествено

    Коментиран от #63

  • 63 Даааа

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Матей преображенски":

    Бедни сте, заради крадливото управление на Бойко.Ако много му пукаше за вас нямаше да си пълни чекмеджетата , а щеше да помисли за доходите на хората! За тези , които явно не могат да мислят самостоятелно , а повтарят на Бацето лъжите , има в целият свят инфлация , която ни вдига цените ! И при любимия ви Баце , щеше да е така , не независимо
    с какво ви баламосва сега! Ама сега щеше да карате с доходите , които бяха при ГЕРБ!
  • 64 Асен

    1 0 Отговор
    Даде ли се мандат на Демократична България, ще продължи само подмяната и то с корисни цели.