Отидете към основна версия

1 747 86

Панделиева: Най-голямата щета от някогашния режим беше идеята, че някой друг се грижи за нас

  • лияна панделиева-
  • 10 ноември-
  • демокрация-
  • промени

Големият пропуск в началото на промените беше, че никой не даде посока на обществото, заяви журналистът

Снимка: Евронюз България

„Невъобразимо и неповторимо е самото усещане за този ден. Сякаш бяхме спрели да дишаме и бяхме преминали в някаква друга реалност. И който е могъл да го изпита, независимо къде е бил – това усещане, че една вечност, изведнъж е свършила, и пред тебе се отваря изцяло друго нещо, което е токова всеобхватно, че то изглежда по-голямо от космоса. Невероятно е.“

Това разказа в студиото на Euronews PrimeTime за спомените си на 10 ноември журналистът Лияна Панделиева, едно от лицата на демокрацията и на митингите в зората на преход.

„Това, което установих, след като станаха промените, е че през цялото ми детство никой от родителите ми нито с една дума не е посмял да ми разкаже откъде идва и какви потресаващи и унищожителни щети са понесли моите родове“, сподели Панделиева.

От страх да не би аз да споделя с някого или да не би да ми хрумне да се настройвам срещу властта. Абсолютно синхронно мълчание. Те помежду си не са си говорили. До такава степен е съществувал уплах какво може да се случи.

„Ако някой действително може да разкаже за това време, това биха били нашите родители“, посочи тя.

„В началото обществената енергия беше толкова голяма, че никой не би трябвало да очаква, че тя може да се възстанови в същия обем и сила“, подчерта Панделиева.

Най-голямата щета, която е нанесена от тогавашния режим, беше идеята, че някой друг се грижи за нас. И големият пропуск в началото на тези промени беше, че никой не даде посока на обществото, че вървим към лична отговорност, към себеизграждане и изискване от себе си и тези, които са избрани.

„Че никой вече няма да се грижи за нас. Че никой вече няма да носи отговорност за това какво се случва с нас. Че завършването на „висшо“ не означава работа. Че си длъжен да подготвиш децата си, себе си, да се бориш, а не да очакваш, че някой ще направи нещо за теб“, допълни Панделиева.

Според нея 34 години по-късно обществото в много голяма степен чака някой да му подреди неговите неща.

„Ако тези, които са ни ръководили тогава, са отговорни за нещо, то е за пълната абдикация от отговорността да създадат нормите, които да ни водят“, посочи тя.

„Който и да управлява държавата в момента, трябва да превърти наново цялото това колело и да постави в основата на цялото ни съществуване нормите и тяхното спазване, а ние вече сме разбрали, че спокойно можем да живеем, без да спазваме нормите и в това е трагедията ни“, каза Панделива.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове