Отидете към основна версия

2 672 68

Ивайло Мирчев за перките в Черно море: Ще добиваме енергия от собствен ресурс

  • ивайло мирчев-
  • перки-
  • веи-
  • черно море

България е последната страна в Европа, която няма такова законодателство

Снимка: БГНЕС

Целта на Законопроекта за ветрогенератори в Черно море е да се постигне енергийна независимост на страната. Това каза пред "Фокус" депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който е един от вносителите на законопроекта. Той обясни, че спецификата е, че в някои части на Черно море вятърът е наличен около 46% от времето през годината. Това означава, че там могат да бъдат разположени ветрогенератори.

"На сушата това е много по-нисък процент и дори в най-ветровитите зони на страната той е около 2 пъти по-нисък, отколкото в морето. Защо е смислено да бъдат поставени тези ветрогенератори? Защото поставени и работещи през почти половината от времето, особено зимата, те могат да заменят други мощности, които постепенно във времето ще отпадат в България. Трябва да кажем, че първо България е последната страна в Европа, която няма такова законодателство. Тук говорим за законодателство. Никой още няма да поставя ветрогенератори и не знаем дали ще има желаещи за това, но законодателство трябва да има, защото ако се появи такъв инвеститор той да има опция, в която да постави такива перки в морето. В момента това е невъзможно. Ако в момента някой иска да инвестира - няма да може, а в Румъния се реализира такъв проект за около 2 милиарда евро", каза Мирчев.

По-особеното, за което подчерта депутатът е, че ветровитите зони у нас се намират в северната част на България. "По-скоро на североизток, над 20 км навътре в морето", поясни той.

Ивайло Мирчев подчерта, че ветрогенераторите ще бъдат разположени от 20-50 км от брега, и бе категоричен, че или няма да се виждат, или ще се виждат като точици навътре в морето.

"Няма как да виждате 20 км навътре в морето ясно, още по-малко както вчера дадоха за пример - да стоите на шезлонга и да гледате как някаква перка се върти пред вас. Това не е сериозно. Причината е, че вятърът е навътре в морето и ефективността е там. Тези спекулации идват от проруските партии, от руските проксита, на които им е по-удобно България да е зависима от Русия по отношение на енергията, а не независима. Важното тук е, че ние ще добиваме енергия от собствен ресурс - не с внос, не с петрол, не с газ, а със собствен ресурс, а това е вятър. В следващите години все повече ще навлизат и електромобилите, затова е изключително важно всичко това. Ще има по-голямо потребление на електроенергия, България трябва да е спокойна и да не изпада в ситуация да внася ток от други държави или пък да се налага да внася газ или петрол от други страни, за да произвежда ток за електромобилите", обясни Ивайло Мирчев.

Припомняме, че вчера депутатите гласуваха на първо четене Законопроект за ветрогенератори в Черно море. Текстовете бяха подкрепени със 112 гласа "за", 53 бяха "против", а 3-ма се въздържаха. Документът предизвика множество критики, както от еколози и представители на туризма, така и от рибарски сдружения, а също така и от редица депутати.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове