Отидете към основна версия

4 169 29

МФ разкри: Над един милиард от приходите в резерва за април са под въпрос

  • бюджет-
  • финанси-
  • финансово министерство-
  • държавна хазна-
  • дефицит-
  • българия

Спорът от финансовата сцена се прехвърли на политическата

Един от въпросите, които привлякоха вниманието в последните 24 часа, е губят ли се 3 милиарда лева от фискалния резерв на страната и къде са тези пари. Повод станаха думи на новия финансов министър Людмила Петкова. Предшественикът ѝ Асен Василев обяви, че оставя почти 10 милиарда. Проверката на служебния министър показва значително по-малка сума, обобщи "Нова телевизия".

Всъщност, всичко зависи от това към коя дата се изчислява размерът на резерва. В рамките на всеки месец там има движения. Така се стига до драстичното разминаване – резервът за Василев да е 9.9 млрд. лв., а за Петкова – под 7 млрд. Сметките на вече бившия финансов министър, оказва се, били към края на март, а справката на служебния - към 9-и април. Въпросът е какво е харчено в тези няколко дни.

Още вчера новата власт във Финансовото министерство потвърди, че от резерва са платени дълговете на „Топлофикация София” – над милиард и половина. Според Василев от сметката са извадени още милиард и половина за пенсии. По негови сметки до края на април се очакват от данъци и други плащания в резерва да влязат 3,9 млрд. Според новото ръководство на ресорното ведомство обаче около 1 милиард от очакваните постъпления са под въпрос.

Петкова коментира за NOVA, че в случая не става дума за губещи се милиарди – въпросът е принципен и според нея е важно, когато посочваш дадена сума, да кажеш и че тя е към края на миналия месец. В противен случай, на нея днес би ѝ се наложило да обяснява как е изхарчила 3 млрд. от вчера досега.

Чаканите от Василев почти 4 млрд. лв. постъпления, които да покрият харчовете, са под въпрос, съобщиха за NOVA от Финансовото министерство. Причината - планирани приходи от БЕХ може и да не се случат и така в края на април резервът ще с един милиард по-малко от сметките на Василев.

Спорът от финансовата сцена се прехвърли на политическата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа подведен от отчетите на Асен Василев по време на общото им управление довчера и напомни за старо негово правило.

„Винаги сме държали да има мазнинка, да има резерв, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко. Това е народна мъдрост. Примерно, който нож вади, от нож умира. Който пачки вади, от пачки умира”, каза Борисов.

И от пачките - обратно към фискалния резерв. От ПП-ДБ обясниха, че има текущи разходи и текущи приходи и обикновено първо идват разходите.

„Какво се случва? Случва се това, което президентът ни даде като заявка, че ще прави. Продължава се комуникацията, с която се опитва да се страхува населението. За това, че държавата ще фалира. Тя е в отлично финансово състояние и оттук нататък отговорността за това как ще продължи да се развива е на служебния кабинет”, посочи Венко Сабрутев.

„Има един момент, в който тези средства в единната сметка са около 6 млрд., след което тя се попълва с близо 4 млрд. приходи, които идват след разходите”, уточни Георги Ганев.

От „Възраждане” прогнозираха, че на следващото правителство ще му е изключително трудно да се справя с финансите след Асен Василев. „Всичко това беше направено от страна на Асен Василев с идеята да се изпълни неговият фетиш за 3% дефицит”, коментира Костадин Костадинов.

За да се излезе от ситуацията кой е прав и кой крив - Петкова или Василев, в петък от БСП чакат новия вицепремиер и финансов министър в парламента, за да отговори колко е харчено и какво всъщност се чака да влезе в хазната до края на април. „Така се прави - викаш министъра в парламента, той дава информацията и тогава правим заключенията и коментарите”, заяви Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” коментираха в социалните мрежи. Според лидера на партията Слави Трифонов хората, които са ни управлявали са изгубили над 3 млрд. от нашите пари. ДПС запази мълчание по темата.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове