Отидете към основна версия

7 Юли, 2024 19:52, обновена 7 Юли, 2024 19:52 8 185 109

Христо Иванов: Чудовищното дете Делян Пеевски се опита да изяде всичко

  • делян пеевски-
  • христо иванов-
  • герб-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • бойко борисов-
  • румен радев

Целта на Пеевски беше да вземе цялата власт, каза Христо Иванов, според когото и Бойко Борисов не искал да се реализира първия мандат

Снимка: БГНЕС

Ако има шанс да бъде формирано "анти-Пеевски" правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим, заяви подалият оставка като председател на "Да, България" Христо Иванов в предаването „120 минути“ по бТВ. Изказването му е по повод предложението на „Демократи за силна България" (ДСБ) към коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) коалицията да поиска третия мандат за съставяне на техническо правителство.

По-рано днес в позиция на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) от партията посочиха, че в 50-ото Народно събрание не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство. Те потвърдиха позицията си, че ще бъдат конструктивна опозиция.

По думите му интересът на българските граждани е да си върнем републиката и да не позволим Пеевски да я излапа. „Много е необходимо в този парламент да се направи проверка дали може да се състави мнозинство от партии, които са готови да работят последователно за премахване на модела "Пеевски”. Той не е просто един човек, а носител на технология, на един модел на осъществяване на власт. За да се премахне този модел, трябва да се приложат онези реформи, които предложихме с меморандума от февруари”, каза Иванов.

Той напомни, че ротационната формула на управление на ПП-ДБ с ГЕРБ е била счупена, защото реформите, предложени в меморандума по отношение на съдебната власт, регулаторите и службите са били непоносими за Пеевски и той е принудил Борисов да отидем на избори. „Правителството падна, защото Пеевски упражни своето влияние върху ГЕРБ и ги принуди да счупят ротационната формула. Сега, ако ГЕРБ са готови да се освободят от влиянието на Пеевски това ще проличи по готовността им да се върнем към разговора за реформите. Това е тестът", добави Иванов.

Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната.

Христо Иванов коментира и ситуацията в ДПС. Според него развръзката е предизвестена. „Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко. И в момента виждаме някакви опити да бъде спрян”, каза той. По думите му днешното писмено изявление на Пеевски е белег за това, че той очевидно е чакал, но не е бил приет от Доган и му се е наложило да излезе с тази многословна молба, което издава паника.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове