11 Юли, 2024 23:00 3 760 22

Пеевски и Доган: "Синът", който иска да убие "Бащата"

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Години наред нито една от традиционните политически партии не пожела да припознае мюсюлманите като "достойни" свои членове

Пеевски и Доган: "Синът", който иска да убие "Бащата" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доган и Пеевски се хванаха за гушите. "Синът" кани "Бащата" на арената. "И двамата знаем каква е истината." Защо нито една партия в България не пожела да каже "истината", макар части от нея да бяха отдавна известни?

Лаконична и картинна е фигурата, която почетният председател на ДПС използва, за да отговори на любовните писма на доскорошния "феномен в политиката" и негов личен любимец Делян Пеевски: "Късно е либе за китка". Можем да развием метафората, използвайки същото стихотворение, в което се казва още:

"Време е сега потайно,
грозна невярна полунощ."

Епистоларната размяна между "Бащата" и "Сина" е наситена с драматизъм, заплахи и висока словесна температура: "грубо погазване", "брутално отношение" и "мутренски подходи" характеризират "сериозната криза" и "нелегитимната подмяна", за които ни съобщава Доган, който - кой знае защо едва сега забелязва деструктивните процеси в собствената партия.

"Империята отвърна на удара" с твърдението, че това са "реминисценции от отминали времена".

Цинизмът на "Сина", който иска да убие "Бащата", е, че Пеевски говори със "загриженост" за хората, които са му се доверили, той "няма да ги предаде". Санкционираният по "Магнитски" говори за "правова държава" и за Ново начало.

А съспенсът е в постскриптума: "Познаваме се много добре. И двамата знаем каква е истината."

Нещо се случва в ДПС? То си е техен проблем.

Години наред нито една от българските традиционни партии не пожела да съобщи публично "каква е истината", макар части от нея да бяха отдавна известни.

Години наред нито една от традиционните политически партии не пожела да припознае мюсюлманите като "достойни" свои членове.

Високомерието, пренебрежението, незачитането и отстранеността на българския политически елит към българските турци през годините на българския преход фактически разделиха българското общество на "наши" и "ваши". Поведението на тези лидери е белег на архаичен, допотопен, клетъчен расизъм, дълбоко скрит под лексиката на псевдотолерантността.

За ръководството на големите български партии беше много по-удобно да се споразумяват с един човек, в случая Доган, с когото да договарят колко от етническия вот срещу какво да бъде търгуван, отколкото да работят по тези региони. Защото ако не обикаляш местата, в които живеят българските турци, ако не познаваш проблемите им, ако не положиш усилия, за да създадеш качествени контакти и да помогнеш за икономическата независимост на хората, ако не поемеш ангажименти и не си изпълниш обещанията, резултатът винаги ще бъде под въпрос.

Много по-лесно е да се срещнеш с Бея, да му обещаеш примерно по 25 млн. от държавния бюджет за покриване на задълженията в ТЕЦ Варна, и да приключиш с "тази досада".

Години наред държавата пазеше Доган, задоволяваше неговото лично его и си затваряше очите за явни закононарушения. Както твърдят някои от основателите на партията, ако някой тръгне да проверява сараите на почетния председател, той не може да докаже и една стотна от имуществото, което има, а и не се знае дали това имущество се води на негово име или по-скоро е на някакви фирми.

Дали е истина, че още преди 1989 година, гениалните стратези на КГБ и техните български проксита са му отредили специална роля? Все още не е ясно. Но е много удобно да "създадеш" човека, който официално ще представлява мюсюлманите в България, така че да ги разполага върху политическата везна с онази тежест, която подхожда на моментната вътрешно политическа и геополитическа ситуация.

Дори учредителите на тази партия се питат дали ДПС не е партия, програмирана от други хора с други цели. И признават: Доган винаги беше по-информиран от нас, под една или друга форма получаваше явната подкрепа на Анкара, а имало ли е тайна подкрепа от Москва и други центрове е въпрос, с който може само да се спекулира.

Въпрос на политически наивитет, на неопитност или на други потайности в дълбоката държава е години наред да наблюдаваш този системен проблем, заложен в програма с отложено действие, и да не правиш нищо.

Защо точно сега и точно така?

И Пеевски се яви като заложен в програмата вирус с отложено действие. Макар че неговият възход беше публично видим и публично скандален. И държавата също си затваряше очите пред бруталната намеса на тази креатура в прокуратурата и правоохранителните органи.

Днес "Синът" кани "Бащата" на арената. Живеем като в антична трагедия. Българският политически елит е седнал на трибуните. Зрелището се наблюдава с нескрит интерес.

Има ли нещо, което не знаехме и научихме от дългоочакваното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към членовете и симпатизантите на Движението, с което призовава за оставката на Делян Пеевски и още петима от неговите хора?

Не, няма.

Около въпроса - Защо точно сега и защо точно така? - ще гадаем и ще спекулираме в близките часове.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хайли лайкли

    38 6 Отговор
    Американското посолство прави отчаян опит да състави някакво тяхно правителство, за да се използва срещу Русия, след всякакви неуспешни сглобки и коалиции с наши и чужди агенти, но не са познали отново. В България, за тяхно съжаление, нещата се случват против тяхната логика и отново удрят на камък.
    Борисов е най-щастлив от този факт, защото ще има нова глъдка въздух за него, след като стана ясно, че Пеевски беше избран от посолство, за да се противопостави точно на Борисов, използвайки другата силна мафия в България, тази на ДПС, ръководена от Пеевски. По нормален път нямаше как Герб да бъде подчинен и неутрализиран и съответно държавата да бъде изцяло завладяна от посолството.
    Един ден България вероятно ще бъде много благодарна на Доган, може да е всякакъв, но в случая действа в интерес на всички нас.

    Коментиран от #5

  • 3 Ами да

    31 1 Отговор
    Завесата пред ДПС започва да се повдига! Но винаги сме знаели какво има отзад! Съществена част от псевдо демокрацията и ограбването на България!
  • 4 това театро

    16 0 Отговор
    ще спечели аскер
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фили

    22 1 Отговор
    Не става ясно кой е Автора на материала. Поради което DW, е съпричастна към тезата
  • 7 Ха,ха,ха

    24 3 Отговор
    Ще изхвърлят свинското като истински мюсюлмани.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мафиозите

    18 1 Отговор
    в съседни килии в ЦСЗ !!!
  • 10 Дори

    21 3 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло." Е, а някъде ще напишете ли името на автора?????? Защо криетеимето наавтора, както обикновено правите под неудобни, лъжливи или платени публикации....на един от пазара.
  • 11 Мхм

    24 1 Отговор
    Цитатът "реминисценции от отминали времена" беше в писмото на пеевски. Може ли някой да повярва, че пеевски може да произнесе думата "реминисценции"? Или разбира значението на думата?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ъхъ":

    ЩЕ КАЖА ДА..
    .. РУСКИ БАШИБОЗУК НЯМА ПОНЕЖЕ БЪЛГАРИТЕ ИМ СМЕ ДАЛИ ИДЕЯТА ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВА, ХРИСТИЯНСТВОТО, КИРИЛИЦАТА И
    ИСЛЯМА
    .... ЧАК СЛЕД ПЪРВИЯ НИ ХАН АТИЛА И ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, СЛАВЯНИТЕ ДОБИВАТ ИДЕЯТА
    ДА ПОЧНАТ ДА ПРАВЯТ ДЪРЖАВИ :))
    ....
    РУСИЯ СИ Е СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА
  • 14 Автора

    10 4 Отговор
    Как е възможно в една статия толкова много глупости да изръсиш?
  • 15 Име

    6 0 Отговор
    Твэрде помпозно, надуто и префърцунено се използва един мит за Едип цар!
  • 16 Анонимен

    5 0 Отговор
    Спри му чатжпджи и ще разпознаеш берач на кайсийки!
  • 17 Това е

    5 0 Отговор
    постановка за шматките.Нарочно го правят,и ТИКВАТА е в заверата.
  • 18 ганев

    13 3 Отговор
    НИКЪДЕ .ПО СВЕТА ...НЯМА....ЗАТВОРНИК..КОИТО 35..ГОДИНИ ГРАБИ ...И БЪЛГАРИ И ТУРЦИ...НАЙ БОГАТИЯТ...ПРЕСТЪПНИК....В БЪЛГАРИЯ..........меди...доган
  • 19 За Бай Ставри

    10 0 Отговор
    Няма да има никакво значение кой е баща и кой е син.

    Човека си гледа съвестно работата.
  • 20 Доган НЕ иска

    0 3 Отговор
    Правителство, иска овъртоляна държава, да си каже какъв му е проблема, Пеевски направи ДПС 2ра сила, явно не се харесва на доГаня
  • 21 ДВАМА ПРЕСТЪПНИКА ЩЕ СЕ

    1 0 Отговор
    ИЗБИЯТ ЗА КОКАЛА !
  • 22 ПРЕСА

    1 0 Отговор
    Прякорът е на депутат и лице от близките и днешни властови кръгове. Той се казва Йордан Цонев
    Кой е Данчо Ментата?
    Прякорът му Данчо Ментата е от преди 10 ноември 1989 г., когато е бил главен крупие в бургаския хотел "България", пише в рубриката общество на в. "Стандарт" Пепа Витанова. Завършил е курс за крупиета във Великобритания. Забогатял от пицария, търговия с кока-кола и чейнджбюра в Бургас в навечерието на демокрацията и в началото на 90-те г. Скъсвал се от работа, дотолкова, че вече не понася пици и не пие кока-кола. Като политик е заченат от късния СДС, през 1996-а става председател на областния съвет на сините в Бургас. По това време със съдружници прави големия си финансов удар - купуват земеделска земя и след месец я продават за над 100 пъти по-висока цена на бензиностанции "Шел". В парламента Цонев попадна през 1997 г., даже оглави бюджетната комисия. Тогава обяви, че е напуснал седемте си фирми в търговията и туризма. Имаше обвинения в пресата, че не е плащал данъци с години, а той размахваше в НС декларации за изплатени на държавата 11 млн. лв. само за 1997-а. ... Най-характерното качество на Данчо Ментата е невероятната му приспособимост. Хамелеонщината, умението да се слива със средата наоколо. Виждала съм го по времето на премиера Сакскобургготски в един софийски "Макдоналдс" - беше с децата си и съпругата Пролетина. Изглеждаше като най-обикновен средностатистичен баща, нито обувките му, нито коженото сако имаха марков вид, нищо общо с