9 Юли, 2024 23:00 6 561 25

Защо Ахмед Доган провали плана на Делян Пеевски?

  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев

ДПС отвори нова страница в българската политика - лидерът му Пеевски, който държи да е председател, а не съпредседател на Движението, написа любовно писмо на почетния му председател Доган

Защо Ахмед Доган провали плана на Делян Пеевски? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако планът на Пеевски беше успял, номинално щеше да управлява ГЕРБ, а реално конците щеше да дърпа самият Делян Пеевски. Основният въпрос е защо Ахмед Доган провали плана на Пеевски. Коментар от Даниел Смилов:

ДПС отвори нова страница в българската политика - лидерът му Делян Пеевски, който държи да е председател, а не съпредседател на Движението, написа любовно писмо на почетния му председател Ахмед Доган. Синовна обич и уважение, съчетани с клетви за вярност, са смисълът на дългичкия текст. А където има любов, има и омраза - в случая с г-н Пеевски тя е насочена към "дерибеите" в Движението, които бяха открити от него и съмишлениците му в последните дни. Един безспорен "дерибей" бе посочен в лицето на Рамадан Аталай, макар че не стана ясно с какво той е заслужил това нелицеприятно етикетиране.

Политика на любовта и омразата

Като цяло, политиката на любовта и омразата в България може да се обобщи по следния начин:

- Ахмед Доган и Делян Пеевски се обичат, но не могат да се понасят и си говорят с публични писма и посредници;

- Бойко Борисов и Делян Пеевски не се виждат официално, но изглежда се обичат по своему, дори когато се карат;

- ГЕРБ и ПП-ДБ се мразят искрено и безрезервно, но ГЕРБ искат да управляват само заедно;

- ИТН са мразени от всички (с основание), а те мразят най-много ПП-ДБ. Но като цяло ИТН са добри в капитализиране на омразата, особено тази към ПП-ДБ;

- "Възраждане" уж мразят ГЕРБ и ДПС, но обичат да им угаждат. Най-искрено те мразят ПП-ДБ, които им отвръщат абсолютно реципрочно. Но Костадинов въпреки това иска да управлява с ПП-ДБ в коалиция Анти-ГЕРБ/ДПС;

- БСП в момента мрази основно Калоян Методиев;

- При "Величие" и любовта, и омразата са велики, но необясними.

И с просто око се вижда, че в ДПС има дълбоко напрежение и дори разделение между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Единственото, което не е известно, е каква е причината за тази нелюбов. Конкретният повод, по който нещата се взривиха, беше гласуването на кабинета на ГЕРБ: Доган даде инструкции да се гласува "против", а Делян Пеевски беше категорично "за". По същото време течаха и неразбираеми с публични аргументи процеси на разделение във "Величие", които оставиха съмнение, че достатъчно депутати от тази формация са били убедени по един или друг начин да подкрепят правителството на ГЕРБ. С действията си Доган всъщност предотврати този сценарий, като отцепи достатъчно депутати от ДПС да гласуват против. Така "Величие" станаха (или по-скоро си останаха) непотребни.

Интересното в случая е, че Бойко Борисов и ГЕРБ са били просто инструменти в плана на г-н Пеевски да състави правителство на България. Именно инструменталната подчиненост на ГЕРБ всъщност е превърнала намесата на д-р Ахмед Доган в последна преграда между Пеевски и официалното управление на страната. Ако планът на Пеевски беше успял, правителството на ГЕРБ щеше да зависи както от гласовете на ДПС, така и от способностите на Пеевски да убеждава депутатите от "Величие" и други като тях. Тоест, номинално щеше да управлява ГЕРБ, а реално конците щеше да дърпа г-н Пеевски.

Няколко хипотези

Основният въпрос е защо г-н Доган провали плана на г-н Пеевски, след като отношенията между двамата бяха определени от Хамид Хамид като "повече от между баща и син". По този въпрос журналистите в България трябва да питат безкомпромисно замесените лица, докато не получат внятен отговор. Защото засега такъв няма. Ето няколко хипотези:

- Ахмед Доган се е уплашил от прекомерните амбиции на г-н Пеевски, които ще превърнат ДПС в нещо като основен фактор в управлението на страната. Заради репутацията на г-н Пеевски, списъка "Магнитски" и т.н. това би било взривоопасно и би могло да докара нов период на сериозна стигматизация на Движението и изолацията му от официалната власт;

- Доган е бил вбесен от това, че Пеевски използва собствените си методи срещу него самия и неговите хора в ДПС. Медийни атаки, съчетани с действия на полиция и прокуратура, са запазената марка на г-н Пеевски. Но досега тези хватки не бяха прилагани срещу "врага с партиен билет", особено ако той се казва Ахмед Доган. Между другото, любовното писмо на Пеевски към Доган не решава въпроса с размахването на бухалките: атаката срещу "дерибеите" е всъщност и заплаха, че Пеевски ще продължи да използва медиите спрямо съпартийци - а оттам до задействане на прокуратурата е нищо и никакво;

- Доган е съжалил дългогодишния си приятел Борисов за това, което му се готви. Правителство на ГЕРБ, което е кукла на конци за г-н Пеевски, е обидна работа, както и да се гледа на него. А може и самият г-н Борисов да е помолил Доган да се намеси, за да се избегне този резил.

Това не са взаимноизключващи се версии - те дори се подсилват една друга. Единственото, което е ясно, е, че версията на г-н Пеевски за "дерибеите" в ДПС, които той открил съвсем случайно след 20-30 години, е несъстоятелна и уважаваща себе си журналистика не би трябвало дори да я обсъжда сериозно.

Може ли любовното писмо да роди правителство с втория мандат?

Един от резултатите на конфронтацията дотук е, че ДПС ще предложи правителство, а няма просто да върне втория мандат. Това явно също е разделителна линия между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Ако има помирение между двамата, то ще е при условия, поставени от Ахмед Доган - а полагането на усилия за правителство изглежда е едно от тези условия. Само че единството на групата ще бъде гарантирано единствено ако Пеевски и Доган имат съвместен контрол върху министри и политики на новото правителство.

Това е и ключът към втория мандат на ДПС. За да се реализира, той трябва да е по модела на "технократично" правителство. Не е изключено премиерът да е от ГЕРБ и дори да е Росен Желязков, но сред министрите ще са подбрани повече експерти - вероятно от служебния кабинет, а не противоречиви фигури като Делян Добрев. ГЕРБ ще има достатъчно позиции, за да оправдае подкрепа за мандат на друга партия. Не е съвсем ясно как ще бъде осигурена подкрепа за такъв кабинет обаче, освен отново през групата на "Величие". Но тогава г-н Пеевски вероятно отново ще държи спусъка, насочен към главата на "технократичното правителство". Само някакви специални договорки Борисов-Доган-Пеевски биха могли да поставят другите двама от триумвирата в равностойна позиция.

Един такъв вариант, който изключва ИТН, е по-удобен за ГЕРБ и ДПС. С ИТН в сметката ще влезе и президентът Радев със свои претенции, което допълнително ще усложни уравнението и може да го направи нерешимо.

Трети мандат?

В последните дни се заговори и за създаване на технократично управление с третия мандат. Някои от заявките - като тази на "Възраждане" за Анти-ГЕРБ/ДПС-правителство - не си струва да се обсъждат, освен като предизборна агитация.

Идеята на ИТН за експертно правителство от всички партии би могла да има смисъл, ако е във формат ГЕРБ-ДПС-ИТН. Участието на други формации ще е безпредметно, защото тези три ще имат винаги мнозинство и ще диктуват политиката на правителството. Не е ясно обаче дали ГЕРБ и ДПС ще са готови да направят достатъчно отстъпки по отношение на ИТН за реализацията на този вариант. А апетитът на ИТН явно е голям, което вероятно доведе и до пропадането на преговорите между тези формации за първия мандат.

И ДСБ, и Христо Иванов се включиха през уикенда с идеи за "технически кабинет" с третия мандат. Този вариант би предполагал третият мандат да отиде при ПП-ДБ, което ще е трудно решение за президента Радев. По-сериозният проблем е, че дори мандатоносител да са ПП-ДБ, те ще имат много малък контрол върху едно такова правителство, което винаги ще може да разчита на мнозинства около ГЕРБ и ДПС (било с ИТН, "Величие" или други формации). Теоретично ПП-ДБ могат да искат политическо обвързващо споразумение върху конкретни приоритети (то всъщност вече беше изработено като проект в предходния парламент). Но обвързващите споразумения не значат много в нашия политически контекст.

Поради тези сложности пак е вероятно правителство да бъде сформирано с четвъртия мандат - служебно правителство, вероятно отново с премиер Главчев. ДПС така или иначе управляват - защо им е и официално да носят отговорността за това. Малко театър на любов и омраза може и да заблуди хората, че управлението и сега не е на ГЕРБ-ДПС.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    25 5 Отговор
    Какво разбира Дойче Зеле от свинско с шербет?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ислямски театрален фестивал

    21 0 Отговор
    с подкрепата на едни посолства
  • 6 Днес

    17 18 Отговор
    Поредния преразказ по криво огледало, тип бойкикев основано на доноси и лъжи срещу България и българите. Свърши вече с лъжите за Борисов, стига сте му приписвали неверни думи, стига сте му приписвали измамите, кражбите и лъжите на жълтопаветните сектанти. Не разбрахте ли, втори път няма да излъжете българите! Видяхме колко крадливи, лъжливи и некадърни са вашите любимци от ПП/ДБ, видяхме също как се криеха зад гърба на Пеевски, дори когато притичваха до тоалет-ната. Пък, обвинявате Борисов, че зависел от Пеевски.... А, стига жълтопаветни и прокопиевски лъжи, станахте банални.
  • 7 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    19 3 Отговор
    ОКАЗВА СЕ ЧЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОПЕЙСКА И ДЕМОКРАТИЧНА ГЕРМАНИЯ , КЪДЕТО
    ПРОТЕСТАНТА ХАНС МОЖЕ ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА МУСТАФА И ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ
    .....
    В ДПС ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖАТ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЦЕННОСТИ И
    АХМЕД НЕ ПОЗВОЛЯВА НА СИНА СИ ДЕЛЯН ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА ЗЕТЯ НА ЕРДОГАН:))
  • 8 Мдаа

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хайли лайкли":

    Конспиративните теории на един страхливец
  • 9 Българин

    3 18 Отговор
    Българския народ е със своята Държавна Сигурност и със г-н Пеевски! И ние винаги ще сме със истинското ДПС и срещу дерибеите и терористите на сергей-сава!
  • 10 Тъмен субект

    21 3 Отговор
    Това, което се вижда е, че пе ев ски поиска ЦЯЛАТА партия само за себе си. Поиска да си прасвои целия електорат за себе си. Поиска да заиграе с тур ция. Поиска да сложи ръка на ВСИЧКО ( включително и на "евроатлантизма").

    Коментиран от #12

  • 11 Как защо

    7 2 Отговор
    Защото си е въртялник като характер ! Второ има ,такава школа от ДС! Трето ,така си го е замислил с чужда помощ,те така.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не е ясно

    17 2 Отговор
    Защо постоянно ни занимават с глупостите на ДПС. ДПС са национални предатели парекселанс. Лъжат безобразно неграмотните си избиратели година след година, а те като деца аутисти се редят чинно на опашка да гласуват за повече от същото. Култивират култ към личности, в Брюксел подкрепят открито гей бракове, а в Кърджали ходят в джамиите. Тотален фарс е тази етническа мафия. Пълна.с хора по високите етажи, които две смислени приказки не могат да кажат, освен да повтарят като папагали банални евроатлантически мантри.

    Коментиран от #25

  • 14 ДПС

    9 1 Отговор
    Е вождиска етническа мафия, която разделя българските мюсюлмани и християни. Крайно време е тази групировка да отиде в кошчето за боклук. Муфтаджии на "еврофондове".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хайли лайкли

    10 6 Отговор
    Американското посолство след като опита всякакви сглобки и се провали накрая осъзна, че единственият начин да се пребори с мафията на Герб е да противопостави срещу нея мафията на ДПС, предвождана от Пеевски, но пак се провали.
    По план двата шопара трябва да се самоизядат, за да може после чифутите свободно да се разположат на наша територия, да я изстискат докрай и свободно да я употребят срещу братята руси!
    Няма да успеят и този път!
  • 17 Така ,де

    3 4 Отговор
    Даниел Смилов (Иво Прокопиев) от кръга Капитал дето от години напоително се изхранва с г- н Пеевски с черен пиар ,без да засяга отрочетата си " антикорупционисти " ПП- ДБ и техните небивалици,та драснали надълго и широко поредната главоблъсканица с тенденциозна цел.Няма нерви човек да доизчете ,но в диагонал и според заглавието личи накъде духа вятъра.Естествено е пропуснато същественото ,че на структурите на ДПС им е писнало от властници които злоупотребяват с доверието на избиратели и на структурите за лично облагодетелстване.Отнася се за изключените депутати от ДПС ,като за някои има над 4000 подписа срещу тях . Пеевски се е вслушал.Остава и Доган да се вслуша защото има проблем който не е забелязал, от ласкателствата им,а това разединява хората.Лайфа "няма връщане назад " който повтарят чакаъровците какво означава ?Доган нямаше да се справи без Пеевски ,защото хората по места не искат повече т.н. дерибеи да ги командват.Защото точно тези " дерибеи " са изключително богати с депутатски заплати ,а това как става?Не Пеевски иска да овладява ,а да изчисти вредителите ,някои от които отидоха да лазят при Доган,уж че българин им пречи..
  • 18 Пак "умности"

    4 5 Отговор
    Доган бил провалил ,кой знае как е,след като 10 мин. преди гласуване ,изключения Аталай уж от името на Доган наредил да се гласува против ГЕРБ.Просто отмъщение!Кой знае как е представил нещата пред почетния.А и цялото ДПС да беше пак не става.Борисов щял да е инструмент на Пеевски,бе много страшен този Пеевски.След като и Борисов и Пеевски 9 м. бяха инструмент в ръцете на Хр.Иванов с неговите глупави съдебни реформи съчинени от ония НПО- та контролирани от Прокопиев да си оправдаят грандовете.И отделно подопечни на пишман финансиста Асен който ни удостои с 21 млрд кредити,никакви инвестиции и европроекти.Сега бълнуват някакви техноекспертни правителства с хора които не се понасят ,защото такива им са кампаниите.Влезли с негативизъм популизъм едни срещу други.Е докога ?
  • 19 Име

    2 0 Отговор
    Явно правят някаква симулация, пак - това е видно - че няма реално нищо.
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 7 Отговор
    ДАНИЕЛЧО , ТИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА ZЛОБА (КАТО МУНЧО БРАДАВИЦАТА) .............. ПЛЮЕШ И СЪZДАВАШ СЛУХОВЕ И ИНТРИГИ СРЕЩУ ГЕРБ И ДПС ........... ФАКТ ! ............... НО ТВОИТЕ ШАРЛАТАНИ , НИКОГА НЯМА ДА СА ВЪВ ВЛАСТА ................. ТЕ БЯХА "ИНСТРУМЕНТ" ZA ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ДАЛАВЕРИ В ..........,...... РЪЦЕТЕ НА СВОЯ СЪZДАТЕЛ ................... ШАРЛАТАНИНА МУНЧО БРАДАВИЦАТА .............,. ФАКТ !
  • 21 кмета на врани кон

    2 1 Отговор
    ДЕРИБЕЯ НА ТЪРГОВИЩЕ КОГА ЩЕ ГО МАХНЕМ НЕСЕ НАЯДЕ 25 ГОДИНИ ОБЛАСТА Е ПОД НЕГОВАТА ВЛСТ И ВСИЧКИ СМЕ МУ ЗАВИСИМИ

    Коментиран от #24

  • 22 щирлиц

    4 0 Отговор
    Имаше един филм с Ален Делон. "Трима мъже за убиване!"
  • 23 ВЕНЪМ

    4 0 Отговор
    шиши си повярва...
  • 24 ПРОБЛЕМА

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "кмета на врани кон":

    си е Ваш защо го избирате и позволявате да бъде избран като го знаете....
  • 25 радвам се

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не е ясно":

    За да коментираш поне заглавието си прочел. Интересуваш се от ДПС и туй то! За Кърджали не бери грижа- ела, виж и се убеди, че в джамия няма да те вкарат, но предоволен ще се прибереш. Сега и областен си имаме. Всичко при нас е на шест. Остава горе да се разберат и от двамата /АД и ДП/ имаме нужда, Другите не са ни помагали и не ги знаем що за птици са