Българин достигна до полуфинала на конкурса за най-добър готвач в Англия. Името му е Асен Ибров. Роден е в Шумен и пристига в Лондон преди 10 г. Прави го, не за да преследва кариера, а за да бъде с момичето, което обича. Страстта към готвенето обаче го тласка да надгражда непрекъснато наученото в Техникума по обществено хранене в родния си град и така стига до полуфинала на състезанието „Национален готвач на годината в Англия“, до който са допуснати само 40 души.
Да превърнеш цяла шопска салата в една хапка или както е известна в гастрономията амюз бюш. Това е предизвикателството, с което Асен Ибров представя българските си корени на финала в престижното кулинарно състезание в Лондон, уточнява Нова телевизия.
"Критерият за финала беше много интересен, защото ни задължаваха да си изберем летен амюз бюш или да приготвим предесерт. Разбира се, аз избрах амюз бюш. Амюз бюш означава наслада на устата. Това е една малка хапка, чрез която, когато я опиташ, избухват различни вкусове и те карат да се чувстваш сякаш си на небето от различни вкусове", разказва шеф Асен Ибров.
На първия кръг от състезанието, в което участват десетки професионални готвачи, той се представя с предястие от риба със смилянски боб и агнешко с кьопоолу. За предстоящия финал пак залага на нещо нашенско. "Аз избрах да приготвя и да деконструирам нашата шопска салата, защото тя ми навява много спомени за моите приятели, за семейството ми и за моята баба, която ме учеше как да отглеждаме домати, краставици, как да си приготвяме домашно сирене, кисело мляко по същия начин. Шопската салата ме представя най-добре, кой съм аз и откъде идвам. Критерият беше да опишем себе си чрез тази хапка", споделя Ибров.
Миналата година става втори в известен конкурс за приготвяне на агнешко в Лондон и за първи път се опитва да участва в състезанието за национален готвач на Англия.