28 Октомври, 2024 23:30 439 1

Важните новини във ФАКТИ на 28.10.2024 г.

  • величие-
  • огнян минчев-
  • боряна димитрова-
  • видеонаблюдение-
  • светлин тачев-
  • нов парламент-
  • ддс-
  • димитър ганев-
  • костадин костадинов-
  • ивелин михайлов-
  • радостин василев-
  • враца-
  • монтана-
  • перник-
  • лондон-
  • слави василев-
  • мехмед дикме-
  • божидар божанов-
  • българия-
  • георги харизанов-
  • джевдет чакъров-
  • ягодово-
  • меу

Това е резултатът при 100% обработени протоколи.

Важните новини във ФАКТИ на 28.10.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

ЦИК реши: "Величие" е аут от парламента с резултат от 3,999%

Партия "Величие" не успя да влезе в 51-ия парламент. При 100 % обработени протоколи формацията събира 3,999%.

Проф. Огнян Минчев: Два са вариантите пред Бойко Борисов за съставяне на кабинет

Два са вариантите пред Бойко Борисов за съставяне на кабинет. Първият е по-предпочитан от него - коалиция върху оста ГЕРБ-СДС - ПП-ДБ. Това означава, че между двете коалиции трябва да бъде постигнато принципно съгласие по основните аспекти на съвместното им управление, както и да привлекат поне още една формация. Вторият е гъвкаво правителство на малцинството, то обаче би имало много кратък живот. Това каза в студиото на "Денят на живо" политологът проф. Огнян Минчев.
"Лидерът на ГЕРБ твърди, че е победителят на тези избори и има основания за това. Партия ГЕРБ получи два пъти повече гласове, отколкото ПП-ДБ. Така се превърна в лидер на политическия процес и то за пореден път. Да бъдеш първи носи със себе си тежката отговорност да създадеш правителство. Борисов не може да си позволи лукса да разделя партиите в това НС, от гледна точка на това с кого и срещу кого трябва да прави правителство. Единствената му червена линия е "Възраждане" - поради сериозни принципни и идеологически разногласия с партията. С всички останали обаче беше направена заявка, че ГЕРБ ще разговаря", заяви политологът.

Боряна Димитрова: По всяка вероятност "Величие" ще оспорва и ще иска преброяване на част от резултатите

Около 25 гласа не достигнаха на партия „Величие“ да премине 4-процентната бариера и да влезе в 51-ия парламент. По думите на социолога Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" такава малка стойност досега никога не е имало.

Видеонаблюдението показа: Член на СИК попълва празни бюлетини в Благоевградско

Видеонаблюдението на изборния процес, както всяка година, показва нарушения и куриози. Така например, в град Белица член на секционна комисия гласува вместо избирателите. Пред очите на колегите си без много приказки тя попълва празни бюлетини и ги разпределя за две партии. Отново в Белица невалидни бюлетини за минути се превърнаха в действителни гласове, а в село Краище подпечатваха машинни бюлетини, докато ги броят. За случаите подробно разказват от БНТ

Светлин Тачев: 24 или 25 гласа не достигат на партия „Величие“, за да бъде част от новия парламент

„24 или 25 гласа не достигат на партия „Величие“, за да бъде част от 51-ото Народно събрание. Това, което се изчислява, е на базата на 0,001 от 2 млн. и 400 хиляди или 500 хиляди действителни гласа. Това се равнява на 24 или на 25 гласа, става въпрос за няколко десетки“, заяви социологът от „Галъп“ Светлин Тачев в „Интервюто в Новините на NOVA“.

Пет възможни варианта за формиране на мнозинство в новия парламент. Кой от тях ще стане реалност?

Има няколко възможни сценария за формиране на мнозинство в новоизбрания парламент, въз основа на актуализираните данни за разпределение на местата. От Нова телевизия показват възможните варианти:

Връщат ДДС-то от 20% за хляб и ресторанти

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обяви днес в Министерски съвет, че проектобюджетът на България за 2025 година ще е с 3% дефицит. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Димитър Ганев: Ако няма разбирателство между ГЕРБ и ПП-ДБ, почти не виждам формула за съставяне на редовен кабинет

В предаването "Още от деня" по БНТ политологът Димитър Ганев коментира възможностите за съставяне на редовно правителство, след като стана ясно, че според данните на Централната избирателна комисия при 100% обработени протоколи осем партии влизат в парламента, а "Величие" драматично остава извън него с 3,99%.
Родиха се две опции. ГЕРБ, "Продължаваме промяната – Демократична България" и БСП събират 126 народни представители. Подобен резултат събират и ГЕРБ, "Продължаваме промяната – Демократична България" и "Има такъв народ", заяви Ганев, цитиран от novini.bg.

Костадин Костадинов: Вчера един милион мишки продадоха мишия си живот за по 100-200 лева на калпак

Изборите минаха и е време за равносметка. На първо място най-вече искам да благодаря на 325 000 възрожденци, които за пореден път дадоха доверието си на Възраждане! За вас работим, за вас се борим!

Ивелин Михайлов с първи думи, след като "Величие" остана извън новия парламент

„Величие“ няма да влезе в новия парламент. При 100% обработени изборни протоколи от ЦИК резултатите показват, че партията остава под прага за влизане в парламента с 3.999% (97 430 гласа).
„Ще подадем сигнал за изборни нарушения“, заяви лидерът на „Величие“ Ивелин Михайлов пред NOVA.
„Току-що ЦИК изкара партия „Величие“ от парламента с нагласени резултати от 3.999%.
Това е демонстрация. Демонстрация на мафията срещу народа“, заявиха в публикация във Фейсбук от формацията.

Кой е Радостин Василев, лидер на изненадата МЕЧ

Изненадващо или може би не съвсем, на втори поредни избори в парламента влиза слабо позната до този момент партия. Този път това е МЕЧ, съкращение от „Морал, единство, чест“. Паралелите с изненадата на предишния вот – „Величие“ не са малко, но докато партията около Историческия парк тогава имаше двама лидери, то от МЕЧ разпознаваем е единствено лидерът на формацията Радостин Василев. От 15 г. в обществото той се представя неизменно като борец срещу мафията.

Радостин Василев: Когато аз управлявам, Бойко Борисов и Пеевски ще бъдат арестувани

„Когато аз управлявам „новото начало“ ще бъде арестувано. Едно работещо МВР може да доведе разследванията до там, че да се обвинят Борисов и Пеевски“.

Как МЕЧ увеличи резултата си със 75% и влезе в парламента

75%. С толкова увеличи резултата си водената от Радостин Василев партия МЕЧ на настоящия вот спрямо първото си явяване на избори - на 9 юни. От близо 63 992 до 111 615 гласа при почти изцяло обработени протоколи. Настоящият резултат означава подкрепа от 4.59% от гласувалите и първо попадане в българския парламент за учредената през октомври 2023 г. формация.

Кандидат-депутат от ГЕРБ събра над 6300 преференции във Враца

Мартин Харизанов остава най-предпочитаният депутат във Врачанско. Това личи от преференциите на избирателите по време на извънредните избори за 51-о Народно събрание в неделя, разкри БНР.

РИК - Монтана все още приема и обработва изборни книжа

В Районната избирателна комисия (РИК) - Монтана продължава приемането и обработката на изборните книжа от проведените избори. От РИК - Монтана информираха, че се е наложило допълнително забавяне поради необходимостта от отваряне на чувалите от село Медковец.

Кандидат от ГЕРБ-СДС е рекордьор по преференции в област Перник

Христина Георгиева от ГЕРБ - СДС отново е рекордьор по преференции в област Перник, а опитът на местните структури на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да пренаредят листата и така да отнемат шанса на Бойко Рашков за парламента за малко не се увенча с успех.

ПП-ДБ се очертава като победител от вота в Обединеното кралство

ПП-ДБ се очертава като победител на българските предсрочни парламентарни избори, проведени на територията на Обединеното кралство. При сходна активност като на изборите през юни, Коалицията печели 24,80% от гласовете.

Слави Василев: Ако Радев не се намеси, следващите години ще гледаме още от същото

Още от същото ще гледаме в следващите 3 години, ако не се реши президентът Румен Радев да направи нещо друго. Това заяви пред БНР политологът Слави Василев.

Мехмед Дикме предупреди: Доган загуби всичко

Бившият министър на земеделието и бивш депутат от Движението за права и свободи (ДПС) Мехмед Дикме направи задълбочен анализ на изборните резултати в интервю за Българското национално радио (БНР). Той изрази изненада от високия резултат на ДПС - Ново начало.

Божидар Божанов отчете ръст от 12% за ППДБ

Кратък преглед на изборните резултати със "сухи" числа. Това пише във "Фейсбук" Божидар Божанов.

28 октомври 1944 г. България подписва примирие с Антихитлеристката коалиция

На 28 октомври 1944 г. в Москва се подписва примирие между България, от една страна, и СССР, Великобритания и САЩ.

Георги Харизанов прогнозира вариант за правителство между първите две партии

Единственият вариант за правителство, което да има някакъв обществен авторитет и у нас, и в чужбина, както и някакъв кредит на доверие, е с участието на първите две политически сили. Това заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов.

Джевдет Чакъров: Пътят на ДПС е определен от почетния председател д-р Ахмед Доган

Изразявам своите благодарности към всички вас, които подкрепихте каузата и ценностите на автентично ДПС с лидер д-р Ахмед Доган на изминалите парламентарни избори, въпреки масираните репресии и безпрецедентния натиск, на които бяхме подложени. Това заяви Джевдет Чакъров в позиция, разпространена до медиите.

Голям пожар между Ягодово и Катуница

Пожар гори в момента в землището между Ягодово и Катуница. Огънят е обхванал голяма площ, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

МЕУ: Лъжа е информацията за липса на видео излъчване в секции в област Велико Търново

Във връзка с тиражираната в някои медии информация, че „около 70% от камерите във Великотърновско не са излъчвали сигнал в реално време, като така не е осъществено видеонаблюдение“, от Министерството на електронното управление уточняват:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    1 0 Отговор
    Не вярвам на цик.... Цик много пъти показва че са ветропоказатели..... Пожелавам успех на Величие при обжалване на резултатите..... Дпс новото време-за тях се гласували българските мюсюлмани, които са отвратени от султанския живот на хидроинженера на хидроинженерите, какво е много българи без значение на етноса, на които бяха дадени пари и си продадоха гласовете.... Не продават не само циганите, продават и много българи..... Това ако се демократични избори в България е знаеш че си на бг територия....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол