Отидете към основна версия

2 476 93

Социолози: Битката на 27 октомври е за връщането на държавата в ръцете на гражданите

  • социолози-
  • геновева петрова-
  • „алфа рисърч“-
  • добромир живков-
  • „маркет линкс“-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • гражданско общество-
  • съд

ДПС-Доган да присъства възможно най-често в публичното пространство, за ги припознаят избирателите им

Снимка: БГНЕС

Битката на изборите на 27 октомври е за връщането на държавата в ръцете на гражданите. Обществото от години живее с разбирането и усещането, че както прокуратурата, така и съдът са под силен политически натиск. Ако бяха под влиянието на някого, това влияние щеше да е видимо и прозрачно. Бидейки обаче под нечии невидимо влияние, това поражда проблеми със справедливостта. Трудно е да предвидим от сегашната гледна точка, как биха се развили събитията на 27 октомври.

Около това мнение се обединиха в предаването „120 минути“ по БТВ социолозите Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

Според тях напрежението в обществото се покачва и те не изключват мащабни протести през 2025 г. Добромир Живков изказа мнение, че хората виждат как частичните интереси надделяват над обществените и тази тяхна нетърпимост ще стане видима до шест месеца след изборите. А Геновева Димитрова поясни, че проблемите се дължат на лошо функциониране на политиката в България, вина за което носят всички политически партии.

„Тепърва ще стане ясно, какво точно и до каква степен са разбрали случващото се избирателите на ДПС. На този етап обаче наблюденията ни показват, че една съществена част от тях живеят с усещането, че може би някои атакува и се опитва да открадне партията, с която те са се идентифицирали десетилетия наред“, каза Геновева Петрова.

„Трудно е да предвидим от сегашната гледна точка, как биха се развили събитията на 27 октомври. Можем обаче да кажем в момента, че ДПС-Доган се опитва да фокусира вниманието на обществото върху факта, че тази фракция на Пеевски ще е губеща в юридическата битка. ДПС-Доган прави всичко възможно да привлече избирателите си към политическата коалиция, с която ще се яви на изборите“, допълни Добромир Живков.

Той припомни, че през 2001 г. е имало две НДСВ-а, а вероятно на тези избори ще има три ДПС-та. Според него цялата тази драма е свързана с това ДПС-Доган да присъства възможно най-често в публичното пространство, за ги припознаят избирателите им.

„Обществото от години живее с разбирането и усещането, че както прокуратурата, така и съдът са под силен политически натиск. Ако бяха под влиянието на някого, това влияние щеше да е видимо и прозрачно. Бидейки обаче под нечии невидимо влияние, това поражда проблеми със справедливостта“, посочи още Геновева Петкова.

Според нея събитията около ДПС от последните седмици не помагат това усещане у обществото да се промени. Нещо повече – то дори отваряло допълнителни поводи за задаването на още въпроси относно справедливостта на взетите от институциите решения.

„Мисля, че случващото се ще обезвери хората и повечето от тях няма да излязат, за да упражнят правото си на глас. Това вече се е превърнало в тенденция. Знаем как протекоха изборите през юни – отчетохме печален рекорд на избирателната активност или по-скоро на липсата на такава. Обезверяването на българското общество е енергията и храната, с която се храни превзетата държава. Това са механизмите на превзетата държава“, посочи от своя страна Добромир Живков.

Според него „ако българските граждани са в спокойно състояние и не са стресирани от поредните избори, признават по време на анкетите, че правосъдието не е за всеки, че са обезверени и не вярват в институциите и парламентарната демокрация“.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове