Отидете към основна версия

2 469 22

Доц. Искрен Иванов: НАТО влиза във война с Русия, ако Западът каже "да" за ракетите с голям обсег

  • доцент искрен иванов-
  • нато-
  • русия-
  • украйна

Трайно споразумение за статуквото в Източна Европа ще има едва когато Вашингтон и Москва постигнат съгласие, смята международният анализатор

Ситуацията на фронта е динамична, военните действия се разширяват. Очертават се три сценария за войната в Украйна, като първият е Украйна да продължи офанзивата си в Курска област. Това би се случило, ако САЩ доставят ракети с далечен обсег на действие JSSM, с периметър на действие 450-500 км. Този сценарий ще зависи от оръжията, които Украйна ще получи и дали ще ѝ бъде позволено да ги използва с пълния им потенциал.

Това каза за "Фокус" международният анализатор доц. Искрен Иванов.

Според доц. Искрен Иванов, ако Западът разреши на Киев да използва ракети с голям обсег по руски цели, това ще означава, че НАТО влиза във война с Русия. “От дълго време има такива изказвания от страна на Русия, и зависи от това какво ще е естеството на тези удари. Разстоянието от периметъра в който в се намират украинските войски до Москва е точно около 500 км, затова и беше насрочена ключова среща между американците и англичаните. Байдън е привърженик да се даде възможност на Украйна да използва оръжията си, докато англичаните все още се колебаят, а Европа пък е изобщо против такъв сценарий", отбеляза доц. Иванов.

Той не счита, че Западът е монолитен в отношението си към Украйна, а че в него виждаме две фракции. “Едната е европейската фракция около която гравитира Германия, Франция, по-големите европейски държави и по-малки държави, близки икономически до Китай, които са против Украйна да нанася удари дълбоко в Русия. Те считат, че войната на Русия срещу Украйна може да бъде разрешена чрез диалог. Другият полюс са САЩ, Британия, Дания, които считат, че не трябва да има диалог с Русия и в даден момент Украйна трябва да победа в тази война. Самите украинци по различен начин виждат победата на фронта - едни я виждат като възстановяване на окупираните територии, други я виждат като отвоюване на още територии. За монолитност, единност в Западния лагер трудно можем да говорим", подчерта доц. Искрен Иванов

"Има основания да разглеждаме нещата в посока използване на тактическо ядрено оръжие в този конфликт, ако Западът продължи да увеличи военното си участие във войната. Фактът, че такива изказвания идват от най-високо ниво във Вашингтон, конкретно от директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Опасността за това е по-малка от 2022 г., когато Русия е била на прага да използва тактическо ядрено оръжие, но е значително по-голяма от миналата година, когато Русия успя значително да засили предимството си на фронта. При положение, че съюзниците от НАТО не изключват тази опция, би било крайно непрагматично и ние да си затваряме очите за нея", обясни доц. Искрен Иванов.

“За Украинската армия двете основни предизвикателства са, че няма консенсус на Запад дали Украйна да използва своите оръжия в пълния им капацитет. Втори проблем стои относно идващата зима, ако Русия се върне към тактиката на руската зима, възможно е да се реализира един неблагоприятен за Украйна сценарий, а именно контраофанзива в Курска област, отвоюване на Курска област, напредък в окупираните територии. Критичен период за това ще бъде зимата. А що се отнася до Русия, големият проблем там е, че в момента страната се намира в условия на демографски срив, не знаем какви са новите политики на Путин за набиране на армия.

Днес излезе новина, че той я увеличава с още 180 000 човека, дали става въпрос за редови военнослужещи и т.н. И вторият въпрос е отношенията между Русия и Китай. Китай повтори, че червена линия в тези отношения ще бъде употребата на тактическо ядрено оръжие. С тази ядрена реторика в един момент Русия може да се самоизолира и неин съюзник да остане Северна Корея, за която Китай също има отрицателно отношение по линия на нейната ядрена програма, която както видяхме наскоро хич не е малка" каза доц. Искрен Иванов.

По думите на международния анализатор геополитическата карта на Европа рязко се промени, поради действията на Русия в Украйна. "Остава да стои с пълна тежест фактът, че траен мир и трайно споразумение за статуквото в Източна Европа ще има едва когато Вашингтон и Москва постигнат съгласие за това как да изглежда той. Втори сценарий е Русия да не си изиграе картите както трябва, да се довери прекалено много на ядрения си арсенал и нещата да приключат както в XIX век при Кримската война. Когато Англия и Франция застават на страната на Турция и Русия губи тази война. Много зависи от действията на Русия, в един момент основавайки се единствено и само на тази ядрена реторика да загуби малкото приятели, които има към този етап", заключи доц. Искрен Иванов.

 

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове