9 Септември, 2024 23:30 1 328 0

Важните новини във ФАКТИ на 09.09.2024 г.

  • дпс-
  • ива лазарова-
  • пламен димитров-
  • андрей райчев-
  • божидар божанов-
  • екатерина захариева-
  • александър симов-
  • илияна йотова-
  • вкс-
  • дпс- ново начало-
  • кабинет-
  • румен гайтански-
  • изпълнително бюро-
  • нато-
  • иван таков-
  • делян пеевски-
  • избори-
  • медицински хеликоптер-
  • езеро-
  • арман бабикян-
  • комисия-
  • загинал-
  • всс-
  • иван брегов

По-рано днес Комисията не разреши регистрацията за участие в изборите на 27 октомври и на двете формации на ДПС - "Движение за права и свободи – Ново начало" на Делян Пеевски и "Демокрация, права и свободи – ДПС“ на Ахмед Доган

Важните новини във ФАКТИ на 09.09.2024 г. - 1
ДПС

Въпреки решението на ЦИК: ДПС на Доган се регистрира за изборите

"В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори."

Ива Лазарова: Ако заседанието на ЦОБ на ДПС е проведено, трябва да видим протокол, информацията да е публична

Партия ДПС винаги се е явявала сама на изборите през годините. Ако всички атрибути са налични - банкови сметки, печати и подписи, би трябвало регистрацията, внесена от председателя Джевдет Чакъров, да е валидна. Практически, ако заседание на Централното оперативно бюро е проведено, трябва да видим протокол, информацията да бъде публична, за да се пристъпи към разрешаване на проблема. Това заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова в "Интервюто в Новините на NOVA".
"ЦИК не може да реши кой от двамата желаещи има повече право да представлява марката ДПС, затова се обръща към съда. Според Избирателния кодекс, ако решението на Върховния административен съд отхвърли това на ЦИК, това трябва да влезе в сила. Така Комисията трябва да реши дали да регистрира формацията, чието заявление е било отхвърлено. Срокът е до 35 дни преди изборния ден - има достатъчно време", посочи тя.

Пламен Димитров: Ние сме една от държавите с най-скъпи хранителни стоки. Искаме минимално 10% увеличение на доходите

„Искаме минимално 10% увеличение на доходите на българите. Българите сме с най-ниска минимална работна заплата, това не е новина. Знаем го много отдавна. Дори в евро или в лева, както и да ги мерим – все сме си там.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от novini.bg

Андрей Райчев: Драмата на Нинова и Пеевски няма да има никакво значение, ако на изборите се явят едва 4 милиона българи

Нашите политически лидери се държат пропагандно. Абсурдът е много голям. Най-активен е г-н Пеевски в говоренето си срещу Радев, на второ място е това на ПП-ДБ за Пеевски, Борисов не говори за никого. ДПС и БСП говорят за регистрациите, а "Възраждане" си ги знаем. Това заяви социологът Андрей Райчев в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg.

Божидар Божанов: Нашата цел е да върнем поне 100 000 избиратели. Трябва да намерим начин да се формира редовен кабинет

Събитията в ДПС и БСП са притеснителни за цялата политическа система. Такива събития при нас няма - ПП-ДБ е стабилна коалиция. Проведохме много конструктивни разговори с колегите от ПП и ДСБ. Най-вероятно утре ще се регистрираме в ЦИК за изборите.

Вече е официално: Екатерина Захариева е българската номинация за еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България. Това съобщават от пресслужбата на кабинета, цитирани от Нова телевизия.

Александър Симов: Действията на Нинова и групичката около нея не бяха в полза на БСП, а бяха опит за саботаж

От първото заседание на НС на БСП се знаеше, че такова ще е решението на съда. Това е едно саботажно действие. НС се събра и избра изпълняващ функцията председател Атанас Зафиров. Оттам нататък всички останали действия на Нинова и групичката около нея не бяха в полза на БСП, а бяха опит за откровен политически саботаж и спиране на БСП да открие друг различен път за действие на изборите. Това заяви Александър Симов от Националния съвет на БСП в предаването "Още от деня" по БНТ, цитиран от novini.bg.

Йотова: След решението на ВКС за БСП имаме един проблем по-малко. Надявам се на сериозен обединителен процес в ляво

След решението на Върховния касационен съд (ВКС) имаме един проблем по-малко и се надявам на сериозен обединителен процес в ляво. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти във връзка с решението на ВКС за заличаване на Корнелия Нинова като председател на БСП и вписването като представляващ и изпълняващ функциите на председател на Атанас Зафиров, предават от БТА.

ВКС се произнесе: Зафиров представлява БСП, Нинова е заличена като председател на партията

Върховният касационен съд (ВКС) заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа в регистъра на политическите партии като временен председател Атанас Зафиров, съобщават от БНР.

"ДПС-Ново начало” обжалва пред ВАС отказа на ЦИК за регистрация

Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало” подаде жалба до Върховния административен съд против отказа на ЦИК да я регистрира за участие в предсрочните избори, обяви Делян Пеевски в позиция, цитирана от Нова телевизия.
Считаме, че този отказ е незаконосъобразен, тъй като коалицията е представила всички необходими документи, съгласно Изборния кодекс. ЦИК напълно тенденциозно игнорира обстоятелството, че коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало” първа е заявила своята регистрация в Комисията по електронен път, подавайки в 0:05 часа на 02.09.2024 г., редовно заявление, подписано с електронните подписи на представляващите коалицията лица. Освен това, коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало” е създадена на 27.08.2024 г., като е налице изрично дадено нотариално заверено съгласие от ръководството на парламентарната група на ПП „Движение за права и свободи” за използване на наименованието и абревиатурата на партията. В този смисъл всички последващи „участия” на ДПС в други коалиции, както и използването на абревиатурата на партията в наименованията им, са абсолютно недопустими и незаконосъобразни”, обяснява Пеевски.
По думите на председателя на ПГ на ДПС „ЦИК е компрометиран като независим орган, носещ най-висока отговорност за провеждането на честни и демократични избори след явната и груба намеса на Румен Радев и натиска върху председателя на ЦИК в полза на отцепниците от ДПС, което още веднъж доказва съществуващите руски връзки и влияние”.

Кабинетът обсъжда варианта държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали времето за изчакване, да се осигури равнопоставеност на товарните превозни средства и предвидимост в процеса на обработката им. В рамките на работната група ще бъдат разгледани възможностите държавата изцяло да поеме управлението на буферните паркинги, които като прилежаща инфраструктура също са свързана с контрола на границата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
До края на септември работната група ще предостави резултатите от дейността си и извършените проверки. Те започнаха още в четвъртък по разпореждане на министър-председателя. Служители на НАП провериха буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, разположени пред граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово, Капитан Андреево, Русе и Видин. От страна на НАП нарушения не бяха установени. Предстои да станат ясни и резултатите от проверката на ДАНС, която също беше разпоредена от министър-председателя. Работната група ще следи и развитието на темата по линия на Комисията за защита на конкуренцията, която през месец март тази година се е самосезирала за наличие на нарушения на антитръстовото законодателство във връзка с управлението на буферния паркинг, находящ се в непосредствена близост до ГКПП „Дунав мост“.
Работната група ще бъде ръководена от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и в нея участват министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директорите на Националната агенция за приходите Румен Спецов, на Агенция „Митници“ Георги Димов и на Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи Антон Златанов, и д-р Светлозар Патарински – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Гайтански: Не съм направил това, в което ме обвиняват, но истината отнема време и ще се докаже в съда

Румен Гайтански изпрати писмо до медиите чрез адвоката си Константин Симеонов, съобщават от БНТ.

От ДПС не са подали заявление в СГС за промени в ръководството на партията и за нов образец на печат

ДПС не е подало заявление в СГС, с което да поиска в регистъра на партията да бъдат отбелязани промените в ръководството на ДПС, както и да бъде вписан новият образец на печат, научи "По света и у нас" от СГС. Така според регистрацията, ДПС се представлява заедно и поотделно от двама председатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

ИБ на БСП поискаха ЦИК да отхвърли регистрацията по внесените днес от Свиленски и Ченчев документи

Очакваме ЦИК да отхвърли регистрация по внесените днес от Георги Свиленски и Иван Ченчев документи, защото в избори би следвало да участват партии, а не откраднати абревиатури. Това заявиха в позиция от Изпълнителното бюро на НС на БСП, цитирани от Нова телевизия.
Оттам заявяват още, че БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”.

„Наука за мир и сигурност"“: НАТО организира международна конференция във Варна

На 8 септември 2024 г. във Варна беше открита Международна конференция за перспективни изследвания по Програмата на НАТО „Наука за мир и сигурност“ на тема „Дигитални технологии и повишена кибер устойчивост в държави в преход“.

Иван Таков: На 9 септември 1944 г. сред развалините на сразения фашистки режим избуява надеждата за един по-добър свят

Девети септември е празник на победата над фашизма в България. Това заяви Иван Таков, председател на БСП - София, цитиран от пресцентъра на БСП- София. "Безспорен е фактът, че на 9 септември 1944 г. сред развалините на сразения престъпен фашистки режим избуява радостта от победата, щастието от свободата и надеждата за един по-добър свят. Това е истината за 9 септември, заяви той. Ще повтаряме тази истина, ще я отстояваме, докато съществуват опити тя да бъде изкривена, подменена, изтрита, забравена. Ще я пазим от всякакви конюнктурни набези да бъде употребявана с користни цели от незрели политици. Защото историята има особеността да се повтаря. Според Маркс - първо като трагедия, после като фарс".

Пеевски е поискал от ЦИК оттегляне на заявлението, подадено от Чакъров, за самостоятелна регистрация на ДПС за вота

Председателят на ДПС Делян Пеевски е поискал от ЦИК оттегляне на заявлението за самостоятелна регистрация на партията за парламентарните избори. То беше подадено по-рано днес от представители на другия председател на Движението Джевдет Чакъров. Това потвърдиха за NOVA хора от ДПС, приближени на Пеевски.
Искането за оттегляне на заявлението е подадено от депутата Хамид Хамид, упълномощен от Пеевски.

Избори на хоризонта: Общините ще получат над 55 млн. лева за организация на вота, МВР – над 15 млн. лева

Общините ще получат над 55 млн. лeвa за организационно-техническа подготовка на предстоящите предсрочни парламентарни избори, а предвидените средства за Министерството на вътрешните работи са над 15 млн. лв. Това предвижда подробната план-сметка за разходите и трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., публикувана в Системата за правна информация на Министерския съвет, предават от БТА.

Медицинският хеликоптер превози пациентка с мозъчен кръвоизлив от Кърджали до София

Първо транспортиране на пациент с въздушна линейка беше извършено в Кърджали. Екип на Спешна помощ кацна на зелена площ в парк „Простор“. Искането е постъпило в ЦСМП в Кърджали от болницата в града тази сутрин, каза директорът на Центъра д-р Атанас Митков. Става въпрос за жена с мозъчен кръвоизлив, сама потърсила помощ в кърджалийската болница.

Шуменското езеро изчезва заради сушата

Шуменското езеро е заплашено да изчезне заради липсата на дъждове, съчетани с изключително горещото време.

Бабикян: Партиите разбират едва сега това, което гражданите разбраха през 2020 г.

Предстоящите избори не предлагат подадени ръце и нова формула за управление на България, а приличат на конкурс за решаване на вътрешнопартийни проблеми - както в БСП, така и в ДПС, във "Величие", а и в ПП-ДБ, които до последния момент се чудеха дали да бъдат заедно. Това каза пред БНР Арман Бабикян от "Ние идваме", които взеха решение да не се явяват на седмите предсрочни парламентарни избори на 27-и октомври.

Първо във ФАКТИ: Милен Димиев оглави Агенцията по геодезия, картография и кадастър

Агенцията по геодезия, картография и кадастър има нов председател, научи ФАКТИ от осведомен източник.

Млад шофьор загина при катастрофа с два камиона в Плевенско

Шофьор на 21 години е загинал при катастрофа в Плевенско. Инцидентът е станал снощи.

Изборът на нов главен прокурор ще е на 16 януари

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на 16 януари 2025 година да се избере нов главен прокурор.

Иван Брегов: ВСС бърза преднамерено

Този ВСС доказа, че действа по политически, а не по правни аргументи и мотиви. Това заяви пред БНР Иван Брегов, Правна програма на Института за пазарна икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол