Отидете към основна версия

1 335 15

Образуваха дисциплинарка срещу прокурора Димитър Франтишек

  • дисциплинарка-
  • прокурор-
  • димитър франтишек-
  • всс

Проверени бяха всички неприключили досъдебни производства и преписки

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов.

През август и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов внесе предложение в ПК на ВСС за налагане на наказание на Димитър Петров за нарушения, установени в хода на проверката на дейността му.

Това пише Lex.bg.

Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор по повод ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Той беше задържан в края на юни и обвинен за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Наблюдаващият прокурор се оказа Димитър Петров. Съдът освободи без мярка Тупарев, срещу Петров започна проверка (виж още тук), а самият той беше командирован в районната прокуратура в Смолян (виж тук).

Ревизията беше извършена от екип от прокурори от Върховна прокуратура и Апелативна прокуратура-София и обхвана периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни 2024 г.

Проверени бяха всички неприключили досъдебни производства и преписки, с които Петров е бил ангажиран, както и спрените досъдебни производства, които е наблюдавал. Резултатите показаха, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването, съобщиха от прокуратурата преди месец.

Една от констатациите в доклада е, че по редица досъдебни производства Петров не е осъществявал ефективно ръководство и надзор над разследването. При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на Димитър Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата. Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това.

При друго досъдебно производство (свързано с пране на пари) са извършвани процесуални действия, които са следствие на „изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства“, което е довело до невъзможност да се предприемат определени законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

При проверката е установено, че Петров е наблюдавал 41 досъдебни производства, разследването по които не е приключило. При част от тях е констатирано забавяне и неритмичност на разследването, ръководено от Петров в качеството му на наблюдаващ прокурор.

При 17 от досъдебните производства не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на срока за разследването като по две от производствата Петров не е изготвил изобщо искане за удължаване на срока за разследване, въпреки че е бил сезиран с такова предложение от разследващия орган.

Петров е наблюдавал 83 спрени досъдебни производства. Проверяващият екип е установил редица допуснати нарушения – например по 41 от тях той не е изисквал информация от органите на полицията за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия и резултатите от тях, или такава информация е изисквана еднократно.

В предложението си за налагане на наказание на Петров, и.ф. главният прокурор на 80 страници е изложил констатациите на проверяващия екип. В писмото си до ВСС Сарафов посочи, че натовареността на Димитър Петров през проверявания период не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове