Отидете към основна версия

10 Октомври, 2024 04:41, обновена 10 Октомври, 2024 04:41 14 900 144

Майката на повтарящият отличник и преподаватели в НПМГ си отправиха взаимни обвинения (ВИДЕО)

  • отличник-
  • нпмг-
  • инстамбулска конвенция

Родителката твърди, че детето й е наказано, защото отказало да изучава Истанбулската конвенция

Разраства се скандалът с ученика от столичната Национална природо-математическа гимназия, който повтаря 9-ти клас въпреки отличните си оценки. ФАКТИ вече информира, че възможната причина е отказът му да учи Истанбулската конвенция и да изкаже мнение за скандалния документ, който бе забранен у нас от Конституционния съд.

Ученикът ходи редовно по състезания и олимпиади, а лятото е бил и на лагер в школата на Теодосий Теодосиев по приложна математика и физика.

Майка чу и учители от гимназията си отправиха взаимни обвинения в тормоз, предаде БНТ.

Според майката на момчето слабите оценки са написани по субективни критерии, включително след негов отказ да дискутира в час Истанбулската конвенция. Училищното ръководство отхвърли обвиненията и заяви, че учители са били подложени на натиск и тормоз от страна на майката.

Ани Кирилова - майка: "Това са събраните в годините награди и успехи на сина ми Росен."

Ивайло Ушагелов - директор на Националната природо-математическа гимназия: "Това е част от документацията, свързана с проверките на РУО София - град по жалбите на госпожа Кирилова."

Една история с две напълно различни гледни точки. От едната страна, майката на Росен, ученик с награди по математика, който сега повтаря девети клас след поредица от двойки по география. Ани Кирилова допуска, че началото на сагата е след писмо, което изпратила до училищния дикретор с настояване да се направи проверка на прозрачността на квалификацията за международно състезание по математика. След това започнали двойките по география, включително и на поправителните изпити:

"Двойка на тест, който е правен с учебници. Едно от писмените изпитвания точен въпрос с точни отговори не е отбелязан като верни такива, което води до следващата двойка и т. н. Има двойка без присъствие за самостоятелна работа, която не е зададена писмено в Школо в ден, в който той не е присъствал в училище."

Според Ани Кирилова една от двойките дошла след нейн сигнал. Подала го след като синът ѝ съобщил, че в два или три учебни часа по география учениците са коментирали Истанбулската конвенция. Имали и самостоятелна работа по документа:

"Да дадеш за самостоятелна работа на децата юридически текст на 15-годишни деца, който е спорен за българското законодателство е странно, ако питате мен, каквото и да се е искало да направиш. Синът ми отказа да пише каквото и да е, защото той каза "аз съм на 15, това е сложно и за възрастни, за юристи, не искам да се подведа и да сгреша, каквато и позиция да изразя". В момента, в който подадох сигнал, на другия ден получи синът ми поредната двойка, която всъщност беше омастиляване, може би това е точният изказ, на двойката чернова, т.е. след два месеца тази двойка бе официализирана."

От Министерството на образованието заявиха за "По света и у нас", че са извършени вътрешна проверка и външна от Регионалното управление на образованието. Установили са ,че посоченото в сигнала не кореспондира с обективните данни. Сега е разпоредена нова проверка на министерството и експерти ще проверят отново всички обстоятелства. Посочват още, че конвенцията не е част от учебната програма. От училището заявиха, че тя всъщност не е разглеждана в час по география.

Ивайло Ушагелов - директор на Националната природо-математическа гимназия: "Не е разглеждана в час по география, няма записки в тетрадките, разговаряно е с ученици, зададена е пожелателна домашна работа с цел работа с текст, който желае да прочете и да изрази становище по съответния материал, който са разглеждали в момента по география. Тя не е разглеждана никога в част по география. Учителят има право да избере сам методите и средствата и документите, с които да работи."

С позиция от днес училищното ръководство, настоятелството и обществения съвет заявяват, че учители са подлагани на многократен тормоз. Директорът обясни, че независима комисия с участието и на други учители по география е изпитвала момчето.

Ивайло Ушагелов - директор на Националната природо-математическа гимназия: "Абсолютно категорично заявявам за натиск от госпожа Кирилова към колеги, за да напишат по-високата оценка. Един колега устоява позиция, че трябва да покрие съответните умения и знания по заложени по учебната програма. Тръгна от там, че по решение на госпожа Кирилова, Росен целият втори срок не посещаваше часовете по география."

Ани Кирилова - майка: "Обучавал се е на доста високо ниво по математика и всъщност сега вместо да продължи да се развива, той повтаря, защото това е саморазправа с дете."

От училището казаха, че е заведен колективен граждански иск за уронване на престижа на училището. Майката коментира, че я съди и учителят по география, но вече е спечелила делото.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 155 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове