Отидете към основна версия

2 619 9

Данък "лукс" ще е без таван

  • данък-
  • лукс-
  • имоти

Данък "лукс" да бъде без таван, обмислят във финансовото министерство. Така всеки имот с данъчна оценка над средната ще се облага пропорционално на завишението на оценката. "Това е един от вариантите. Текстовете все още се обсъждат с общините, преди да бъдат внесени в Министерски съвет", заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Ако идеята се приеме и средната данъчна оценка в дадена община е например 50 хил.лв., имот с оценка 60 хил. лв. ще се обложи с 20% по-висок данък "сгради". За апартамент от 100 хил.лв. пък налогът ще бъде двойно по-висок от стандартния. Ако случайно някъде има имот с данъчна оценка 200 хил. лв., неговият данък ще е още по-висок и т.нат.

Обмисля се при изчисляването на данъчната оценка да се взимат предвид не само жилищните имоти, но и всички останали като например тези с търговска и производствена цел, стана ясно още от думите на Горанов. Това ще стане въпреки предупрежденията, че ще внесе огромен хаос и ще изкриви много данъка. По този начин в градове, в които има много нови търговски и производствени сгради, средната данъчна оценка ще е по-висока и много повече луксозни имоти ще се спасят от по-висок налог. Обратно обаче ще е положението в малките и изостанали населени места - там твърде много скромни имоти ще се окажат над средната данъчна оценка, следователно ще се обложат повече.

Първоначалното предложение на МФ предвиждаше всеки имот с оценка над средната да се облага с 30% по-висока ставка на данък "сгради". Общините обаче се обявиха против идеята, защото тя ще натовари редица масови жилища, които нямат нищо общо с понятието лукс.

Икономисти вчера разкритикуваха нескопосаните идеи на правителството за въвеждане на данък "лукс", но синдикатите и местната власт, макар че също имат забележки, продължават да натискат за наказателно облагане на имотите.

"Последните проектопромени в Закона за местните данъци и такси ще превърнат и средните апартаменти в луксозни", обявиха Николай Ненков от КНСБ и Мика Зайкова от "Подкрепа" на съвместна пресконференция на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Все пак вчера се разбра, че синдикатите не са се отказали от налога за богатите. Те съобщиха, че са гледали проекта на бюджетна комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество, както е редно. Единствената им забележка е, че трябва допълнително да се обсъди с НСОРБ дали базата за средната оценка трябва да е община, район или населено място. Синдикатите първи настояха за въвеждане на данък "лукс" за имането на богаташите - имения, яхти, лични самолети и поршета. Това стана през март, когато тристранният съвет заобсъжда първия пакет антикризисни мерки.

Общините вече отхвърлиха идеите за данък "лукс", защото критериите за въвеждането му са неясни и защото може да се окаже, че разходите по събирането на този данък ще са толкова високи, че ще обезсмислят приходите, коментира вчера Стефан Иванов от Института за икономически изследвания на БАН. Според експерта МФ си е измислило последните варианти за промени в Закона за местните данъци и самото то не вярва, че ще се стигне до приемането им.

Колегата му Гарабед Минасян пък поясни, че смисълът на данък "лукс" не е да пълни бюджети, а да накара богатите хора да инвестират в икономиката, вместо да харчат за скъпи вещи и имоти.

Местните данъци и такси са едни от основните източници на приходи за бюджетите на общините. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова съобщи, че постъпленията спадат и към август остават под нивата през 2009 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини