Last news in Fakti

5 Ноември, 2010 00:00 2 603 9

Данък "лукс" ще е без таван

  • данък-
  • лукс-
  • имоти

Данък "лукс" да бъде без таван, обмислят във финансовото министерство. Така всеки имот с данъчна оценка над средната ще се облага пропорционално на завишението на оценката. "Това е един от вариантите. Текстовете все още се обсъждат с общините, преди да бъдат внесени в Министерски съвет", заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Ако идеята се приеме и средната данъчна оценка в дадена община е например 50 хил.лв., имот с оценка 60 хил. лв. ще се обложи с 20% по-висок данък "сгради". За апартамент от 100 хил.лв. пък налогът ще бъде двойно по-висок от стандартния. Ако случайно някъде има имот с данъчна оценка 200 хил. лв., неговият данък ще е още по-висок и т.нат.

Обмисля се при изчисляването на данъчната оценка да се взимат предвид не само жилищните имоти, но и всички останали като например тези с търговска и производствена цел, стана ясно още от думите на Горанов. Това ще стане въпреки предупрежденията, че ще внесе огромен хаос и ще изкриви много данъка. По този начин в градове, в които има много нови търговски и производствени сгради, средната данъчна оценка ще е по-висока и много повече луксозни имоти ще се спасят от по-висок налог. Обратно обаче ще е положението в малките и изостанали населени места - там твърде много скромни имоти ще се окажат над средната данъчна оценка, следователно ще се обложат повече.

Първоначалното предложение на МФ предвиждаше всеки имот с оценка над средната да се облага с 30% по-висока ставка на данък "сгради". Общините обаче се обявиха против идеята, защото тя ще натовари редица масови жилища, които нямат нищо общо с понятието лукс.

Икономисти вчера разкритикуваха нескопосаните идеи на правителството за въвеждане на данък "лукс", но синдикатите и местната власт, макар че също имат забележки, продължават да натискат за наказателно облагане на имотите.

"Последните проектопромени в Закона за местните данъци и такси ще превърнат и средните апартаменти в луксозни", обявиха Николай Ненков от КНСБ и Мика Зайкова от "Подкрепа" на съвместна пресконференция на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Все пак вчера се разбра, че синдикатите не са се отказали от налога за богатите. Те съобщиха, че са гледали проекта на бюджетна комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество, както е редно. Единствената им забележка е, че трябва допълнително да се обсъди с НСОРБ дали базата за средната оценка трябва да е община, район или населено място. Синдикатите първи настояха за въвеждане на данък "лукс" за имането на богаташите - имения, яхти, лични самолети и поршета. Това стана през март, когато тристранният съвет заобсъжда първия пакет антикризисни мерки.

Общините вече отхвърлиха идеите за данък "лукс", защото критериите за въвеждането му са неясни и защото може да се окаже, че разходите по събирането на този данък ще са толкова високи, че ще обезсмислят приходите, коментира вчера Стефан Иванов от Института за икономически изследвания на БАН. Според експерта МФ си е измислило последните варианти за промени в Закона за местните данъци и самото то не вярва, че ще се стигне до приемането им.

Колегата му Гарабед Минасян пък поясни, че смисълът на данък "лукс" не е да пълни бюджети, а да накара богатите хора да инвестират в икономиката, вместо да харчат за скъпи вещи и имоти.

Местните данъци и такси са едни от основните източници на приходи за бюджетите на общините. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова съобщи, че постъпленията спадат и към август остават под нивата през 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2

    7 6 Отговор
    Нека българите НЕ се заблуждават, че с вдигането на данъците сте им се подобри инфраструктурата и изобщо уредбата в квартала. Нищо подобно!!! Пари пак няма да стигат и пак власта сте се оправдава с недостиг на пари! А сте се иска и иска...до без край! Няма нищо хубаво от опта на запад (особено на Американския континент), които ни се сочи за пример. По-скоро тези така наречени "най-демократични" общества са мутирали до степен - капитализъм без човешко лице! Няма нищо хубаво в това да имаш апартамент или каста и разходите по поддръжката и данъците да превишават ednomese4nata ти заплата!
    На българите им се готви голяма секира...Сега българина все още не съзнава, че да си беден е зле, но все пак милион пати по-добре да си беден, НО В СОБСТВЕН ДОМ! Няма нищо добро във вдигането на такси и данъци до степен че да е под въпрос дали хората сте могат да задържат апартамента или кастата си...
    Виждам бедните хора и простолюдието точно в една от тези държави с капитализъм без човешко лице и повярвайте ми българи - дори и бедни не осъзнавате колко сте щастливи, че си живеете в собствено жилище! Съпротевете се с все сила на повишаването на данъчната тежест докато е време, защото в едно обозримо бъдеще сте осъзнаете че няма да можете да си позволите собствения си апартамент, които отдавна е изплатен, НО зради непосилните данъци и такси!
  • 2 просто

    3 0 Отговор
    Една огромна част от тези нови недомислици - как така се допуснаха? И в края на краищата поразиите са по-големи и в градоустройствено, туристическо и всякакво отношение. Това трябва/и се учи и в университетите още по-тясно специализирано - стротилството. Но резултатът е че просто с всички недомислици, меко казано, не само в строителната организациятана пространството, просто се отнема от добавената стойност на продуктите, процесите и т.н. С цялата пумия от глупости, липса на качествена информация, предпоставка за анализи и т.н. Плюс, че е възможно да се създава изкуствено напрежение. Но Пасивът е, че се отнема от добавената стойност на всичко и нещата са като скачени съдове. С такова целенасочено отнемане на добавена стойност, очевидно е, че не сме тръгнали за Европа. Просто се прави всичко въможно да се отдалечаваме от нея...
  • 3 лукс

    5 6 Отговор
    Мразя да плащам повече за това че съм учил и работил толкова години и съм успял! А простите мързеливи хора да плащат по-малко малко! Нормално е богатите да плащат повече, но това е прекалено!

    Коментиран от #7

  • 4 Отговорен собственик

    4 0 Отговор
    Потърсете парите от държавната собственост дадена под наем за броени стотинки ,нека чиновниците-распоредители и отговорници на такава прибрали разликата межди официалният наем -1.7стотинки за м2 и реалната пазарна цена от 4-6лв. за 1м2,си бръкнат в кесията намерят липсващите и попълнят бюджета .Такива факти има и са доказани с проверки.Испускайки питомното с държавните милиони,сте тръгнали да дойте дивото за стотинки.
  • 5 Ice

    4 0 Отговор
    А защо пропорционално, а не прогресивно?
    За жилища под 30 кв.м - 100 лв, за всяко увеличение с 10 кв.м. данъкът да се удвоява - до 40 кв.м 200 лв данък, до 50 кв.м - 400 лв, до 60 кв.м 800 лв, до 70кв.м 1600 лв, до 80 кв.м - 3200 лв, до 90 кв.м - 6400 лв, до 100 кв.м 12400 лв, до 110 кв.м - 24800 лв, до 120 кв.м 49600 лв, а по-големите направо да им ги вземат вместо данък!
    Ех, че хубава държава ще станем - всички ще се сврем в по една стаичка, и ще подарим санитарните помещения на държавата да се грижи за тях - я в Русия колко години практикуват да живеят в "квартира"!
  • 6 Ice

    5 0 Отговор
    А защо пропорционално, а не прогресивно?
    За жилища под 30 кв.м - 100 лв, за всяко увеличение с 10 кв.м. данъкът да се удвоява - до 40 кв.м 200 лв данък, до 50 кв.м - 400 лв, до 60 кв.м 800 лв, до 70кв.м 1600 лв, до 80 кв.м - 3200 лв, до 90 кв.м - 6400 лв, до 100 кв.м 12400 лв, до 110 кв.м - 24800 лв, до 120 кв.м 49600 лв, а по-големите направо да им ги вземат вместо данък!
    Ех, че хубава държава ще станем - всички ще се сврем в по една стаичка, и ще подарим санитарните помещения на държавата да се грижи за тях - я в Русия колко години практикуват да живеят в "квартира"!
  • 7 Ice

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "лукс":

    Мразиш, не мразиш - все тая. В банановата република е най-добре да си беден и безработен щом нямаш мерак за плащане. Откъде накъде властимащите ще бъдат лишени от полагащата им се лепта - те какво са виновни, че взеха властта по време на финансова криза - щом няма пари ще вдигнат данъците за да има за тях, а на теб като не ти харесва - свят широк - изнасяй се. Обаче ние, останалите тук глупаци ще плащаме, ще плащаме - докато съдия изпълнител не разпродаде всичкото ни имущество в полза на НАП!
    Да живее НАП-а! Още кожи имаме за сваляне! Дигайте данъците, дорде останем голи, голи - като пушки!
    А къде са пушките, все пак?
  • 8 Отговорен собственик

    5 0 Отговор
    В Москва наемите на среден едностан с реална квадратура: стая 18м2 кухня 10м2 общо от 35-45м2 (не надута квадратура с 30% както при нас в новото строителство смятай при нас такива ги водят 50м2) значи започват от 1000$на месец. Пазарна цена на такова жилище е от 200000$. 2стаен това са: спалня 15м2+хол 18м2 + кухня 12м2 наемите са от 1500$пазарна цена от около 280000$,тристаен 20м2,15М2,12М2,+кухня 12м2 2ТЕРАСИ, 2БАНИ ,ОБЩО 80М2 от 2000$ и на горе,пазарна цена 360000$.Това са минимални цени на жилища в добро състояние ново строителство но в слаби квартали ... данъците са около 50$ годишно ,консумативите от 50$ до 200$ месечно ВСИЧКО ВКЛЮЧЕНО ДАЖЕ ФОНТАНА В ДВОРА И ГРАДИНАРЯ И ГРАДИНКАТА С ЦВЕТЯТА И ГОРЕЩАТА ВОДА И ПАРНОТО...
    ДЕМОКРАТИЧНА ДАНЪЧНА И КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА НАЛИ? НАЕМАТИЛИ ИМА ЗАЩОТО КРЕДИТНИТЕ ЛИХВИ СА НАД 12-14%НА ГОДИНА в рубли,СРЕЩУ НАЕМА 5-6% НА година.
    А сега при нас: мръсотия по улиците ,небоядисани,непотдържани панелни блокове ,улици без оредени тратуари,неизвозен и изоставен боклук ,раждясали таратайки на предблоковите паркинги ,каде са градинките пред блока със зелено ,няма пейки,само локви в дупки ,мръсотия до шия ,всякаква кучешка и човешка...
    Какви са тия завишени данъци и къде е лукса в нашият колхоз,каде е лукса ,ами ако 5членното ми семейството живее в апартамента ми макар и да е 4стаен 150м2 ново строителство от които 50м2 са общи части ,това даже ни е малко и тясно,кое му луксовото? Луксово е да имаш 2-3 такива жилища в семейството в един град, 2-3 нови(до 2годишни маркови автомобила), етого лукса ,облагай ...не можеш ли да го намериш ? еми няма го значи в България масово лукса.Има една средна класа с доходи 2000лв на месец за 4-5 членно семейство с кредит ,но това не е лукс !По европейските стандарти това е немотия!
  • 9 собственик

    3 0 Отговор
    Чудя се кухите лейки, дето "коват" законите, що са толкова прости - другаде закони облекчават собственика, щото законотворците са също собственици, и то едри. У нас май искат само в "пликче"...