Отидете към основна версия

11 357 61

Четири фактора определят цената на жилищата

  • строителство-
  • диков-
  • главен архитект-
  • софия-
  • община

През 2010 г. строителството беше почти замразено. Едва през последното тримесечие започнахме отново да виждаме работници по обекти, чието изграждане беше спряно в края на 2008-а и началото на 2009-а. В най-голяма степен раздвижването се дължи на спада на себестойността на строителството, която се върна на нива от 2003-2004 г. “Като цяло това може да се окаже стимулиращо за пазара на жилища, но в по-дългосрочен план при условие, че се разделят ролите на предприемача и строителя в процеса на изграждане” е мнението на арх. Петър Диков, главен архитект на София.

Тенденция за спад се наблюдава и при цената на земята. Там стойностите дълго време останаха високи, но собствениците вече започнаха да си дават ясна представа за днешното състояние на пазара и че ако желаят да продадат имота си, трябва да работят с реални цени. Схемата парцел срещу обезщетение, а не срещу пари, едва ли скоро ще бъде на дневен ред.

Днес съществена роля за развитието на строителния сегмент играе цената на кредита. “В бъдеще тази стойност все повече ще отива към предприемача. Клиентите намаляха и станаха претенциозни в един достатъчно наситен пазар и това, което ни чака в следващите една-две години е ориентиране на клиентите към завършени обекти. Покупката на такива имоти гарантира, че в момента на придобиване вече има реален имот, в който клиентът може да влезе и да ползва, което означава, че процесът до завършване на продукта се прехвърля като финансиране изцяло върху предприемача.”, обяснява арх. Диков.

“Цената на общинската услуга също с течение на времето ще се повишава, защото няма друг начин за набиране на финансов ресурс и за решаване на въпросите с инфраструктурата”, казва главният архитект на София. Така например в Сърбия и Румъния цената на общинската услуга стига до 50, 60, 100, дори 200 EUR/кв.м. Събраната сума осигурява достатъчен ресурс на общината, след завършване на строителството на сградата, да бъдат изградени улици, водопровод, електроснабдяване, улично осветление, тротоари и безпроблемно пускане на обекта в експлоатация.

Четири са основните фактори, определящи цената, на която жилището излиза на пазара. На първо място това е локацията. Особено за столицата нейната роля непрекъснато ще нараства с разширяването на метрото. За купувачите по-голямо значение придобива достъпността до обществен транспорт, а не личен.

Вторият фактор е качеството на проекта. Инвеститорите обръщат все по-голямо внимание на това, защото от него зависи и качеството на крайния продукт. Фокусът на клиентите вече е насочен върху функционалните характеристики на жилището ¦ разпределението на помещенията, външен вид и други.

На трето място цената на имота ще се определя и от стойността на вложените материали за неговото изграждане. “Безвъзвратно отминаха времената, когато каквото и да се изкара на пазара се продава добре. Клиентът ще бъде все по-претенциозен. Ще се увеличава процентът на хората, които ще търсят неустойки от продавача за некачествено изпълнение на обекта”, прогнозира главният архитект на София.

Четвъртият фактор, който ще оказва влияние върху формирането на цената ще е качеството на средата. За купувачът вече е важно да знае какво има около блока, в който иска да купи апартамент. Ако сградата е на средата на полето без никакви връзки и инфраструктура, този факт по никакъв начин не стимулира търсенето. “Затова в квартали, в които не е завършено благоустройството прогнозираме, че все повече ще се търсят завършени поне на ниво квартал комплекс от сгради. Това ще е гаранция, че в непосредствена близост до мястото, където клиентът купува жилище, дълго време няма да се извършват строителни дейности”, допълва арх. Диков. Стойността на жилища, които не отговарят на гореизброените фактори, ще се понижава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини