Last news in Fakti

15 Декември, 2010 16:01 11 349 61

Четири фактора определят цената на жилищата

  • строителство-
  • диков-
  • главен архитект-
  • софия-
  • община

През 2010 г. строителството беше почти замразено. Едва през последното тримесечие започнахме отново да виждаме работници по обекти, чието изграждане беше спряно в края на 2008-а и началото на 2009-а. В най-голяма степен раздвижването се дължи на спада на себестойността на строителството, която се върна на нива от 2003-2004 г. “Като цяло това може да се окаже стимулиращо за пазара на жилища, но в по-дългосрочен план при условие, че се разделят ролите на предприемача и строителя в процеса на изграждане” е мнението на арх. Петър Диков, главен архитект на София.

Тенденция за спад се наблюдава и при цената на земята. Там стойностите дълго време останаха високи, но собствениците вече започнаха да си дават ясна представа за днешното състояние на пазара и че ако желаят да продадат имота си, трябва да работят с реални цени. Схемата парцел срещу обезщетение, а не срещу пари, едва ли скоро ще бъде на дневен ред.

Днес съществена роля за развитието на строителния сегмент играе цената на кредита. “В бъдеще тази стойност все повече ще отива към предприемача. Клиентите намаляха и станаха претенциозни в един достатъчно наситен пазар и това, което ни чака в следващите една-две години е ориентиране на клиентите към завършени обекти. Покупката на такива имоти гарантира, че в момента на придобиване вече има реален имот, в който клиентът може да влезе и да ползва, което означава, че процесът до завършване на продукта се прехвърля като финансиране изцяло върху предприемача.”, обяснява арх. Диков.

“Цената на общинската услуга също с течение на времето ще се повишава, защото няма друг начин за набиране на финансов ресурс и за решаване на въпросите с инфраструктурата”, казва главният архитект на София. Така например в Сърбия и Румъния цената на общинската услуга стига до 50, 60, 100, дори 200 EUR/кв.м. Събраната сума осигурява достатъчен ресурс на общината, след завършване на строителството на сградата, да бъдат изградени улици, водопровод, електроснабдяване, улично осветление, тротоари и безпроблемно пускане на обекта в експлоатация.

Четири са основните фактори, определящи цената, на която жилището излиза на пазара. На първо място това е локацията. Особено за столицата нейната роля непрекъснато ще нараства с разширяването на метрото. За купувачите по-голямо значение придобива достъпността до обществен транспорт, а не личен.

Вторият фактор е качеството на проекта. Инвеститорите обръщат все по-голямо внимание на това, защото от него зависи и качеството на крайния продукт. Фокусът на клиентите вече е насочен върху функционалните характеристики на жилището ¦ разпределението на помещенията, външен вид и други.

На трето място цената на имота ще се определя и от стойността на вложените материали за неговото изграждане. “Безвъзвратно отминаха времената, когато каквото и да се изкара на пазара се продава добре. Клиентът ще бъде все по-претенциозен. Ще се увеличава процентът на хората, които ще търсят неустойки от продавача за некачествено изпълнение на обекта”, прогнозира главният архитект на София.

Четвъртият фактор, който ще оказва влияние върху формирането на цената ще е качеството на средата. За купувачът вече е важно да знае какво има около блока, в който иска да купи апартамент. Ако сградата е на средата на полето без никакви връзки и инфраструктура, този факт по никакъв начин не стимулира търсенето. “Затова в квартали, в които не е завършено благоустройството прогнозираме, че все повече ще се търсят завършени поне на ниво квартал комплекс от сгради. Това ще е гаранция, че в непосредствена близост до мястото, където клиентът купува жилище, дълго време няма да се извършват строителни дейности”, допълва арх. Диков. Стойността на жилища, които не отговарят на гореизброените фактори, ще се понижава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jd

    39 22 Отговор
    Такааа, главният архитект на София говори за спад на цените и то в дългосрочен аспект, също така говир за качество на услугата, неустойки и цена на кредита, но какво ли разбира този "цървул" от недвижими имоти ... какво ли ще измисли сега компетентният "Незнаещ" ...
  • 2 Щом и Диков се включи ,

    20 26 Отговор
    нема лабаво
    Явно са планирали да подкарат цените здраво НАГОРЕ , но няма никакви причини за поскъпване над 10 - 15 % , освен ако банките не свалят лихвите , а ТЕ се готвят да го направят вече и пак здрава инфлация .Трябва човек да си направи добре сметката - дали под наем или да купува.
    за година - две наемът върши работа но за по-дълъг срок...по-добре да се плаща собствено жилище отколкото на хазяина.Гадна работа , здраво ще ни возят и този път , пак ще подкарат Банките всичко НАГОРЕ !!

    Коментиран от #5

  • 3 Банкер

    21 15 Отговор
    Съгласен съм че за година, две, наемът върши работа е след това трябва се купува, дотогава спад на цените на имотите и на наемите, с колко един господ знае и Диков разбира се .

    Коментиран от #4

  • 4 опинец.БГ

    15 26 Отговор

    До коментар #3 от "Банкер":

    пак ли ти , пишман-спекуланте ;)
    не е планирано слизане на цените надолу - планът е НАГОРЕ !!!
  • 5 знаяч

    18 37 Отговор

    До коментар #2 от "Щом и Диков се включи ,":

    може и да имаш право за Банките , тази публикация точно за това говори - един вид " думам ти дъще-сещай се снахо" ЩОМ намаляват лошите кредити - УВЕЛИЧАВАТ СЕ ДОБРИТЕ
    http://spisanie.imot.bg/loshite-zaemi-namaliavat.html

    И КАТО ТРЪГНЕ КОЛЕЛОТО ДА СЕ ВЪРТИ - няма спирка.
    със съпруга ми купихме през май-2009 тристаен в Младост на 735 Евро/кв ноав тухла , сега в съседния блок се предлагат само два апартамента , но вече на 940 евро/кв...........кучето си лае-цените се повишават , това е положението

    Коментиран от #54

  • 6 незнаещ

    18 27 Отговор
    " Схемата парцел срещу обезщетение, а не срещу пари, едва ли скоро ще бъде на дневен ред "

    по принцип Диков никога не е блестял с някакво дори и средно интелигентно ниво, ама тоя път изби рибата, няма по - голяма глупост от тая, че един строител ще е съгласен да забие пари в парцела, вместо с тях да построи сграда срещу обезщетение няма.
    Или може би Дикчо Дикчев визира приближената строителна фирма да Бате Бойо, която изкупува всички топ места в София, може би иска това да стане на безценица, щото аз лично незнам в момента друг строител в София да Купува земя

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 7 незнаещ

    17 32 Отговор
    " Храните са поскъпнали рязко през третото тримесечие
    15.12.2010 20:05
    Тази година най-много е поскъпнало олиото - 43%, цената на брашното се е повишила с 34% "

    Интересна статийка в абв.бг, а някои все още си мислят, че няма инфлация, а тя е минимум 50 % годишно, имам в предвид реална, а не статистическа инфлация. Услуги те се дигат, горивата се дигат, храните се дигат, данъци и такси се вдигат, но странно според някои цените на имотите трябвало да падат. Странно.

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #8

  • 8 Диспечер

    46 10 Отговор

    До коментар #7 от "незнаещ":

    Никак не е странно, глупчо. При свита парична маса, средствата се насочват към стоките от първа необходимост.(Което всъщност подхранва инфлацията) Харесва ли ти или не, хората в тази страна се бият за краставици и банани, а не за имоти.

    Коментиран от #9

  • 9 Наблюдател

    19 9 Отговор

    До коментар #8 от "Диспечер":

    Чудя се, защо му обясняваш?!

    "Реална" и "статистическа" инфлация! ;)

    Титан на мисълта!

    Това е един от най-добре реализиралите се личности в София!

    Нищо, че допуска по 2 правописни грешки на дума.

    Незнаещ,

    не се пише “дига”, а “Вдига”.
    Не се пише “Услуги ТЕ”, а се пише “УслугиТЕ”.

    Незнаещ,

    Пиша ти* бавно, защото знам, че четеш трудно. ;)

    *обърни внимание – “ТИ” се пише отделно ;)
    ----

    А ти ходи му обяснявай за “парична маса”!
  • 10 незнаещ

    13 32 Отговор
    абе незнам за какво се бият, знам само, че бензина беше 1.55 лв., миналата година, а сега е 2.30 лв., та май и за бензин се бият хората, ама пък той не е стока от първа необходимост, защо ли тогава поскъпва, явно хората се бият и за стоки и услуги от НЕпърва необходимост

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #13

  • 11 незнаещ

    10 29 Отговор
    до пост 9

    бавно, много бавно ми пиши за да мога да го схвана, гледам, че хубаво си се заровил в постовете ми, ако искаш и гащите да си сваля да се заровиш и там...,
    и що се аба за человек дето не знае каква инфлация има, а де де,
    хайде забийй зъркелете пак между редовете

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #15

  • 12 иво

    37 15 Отговор
    С търговия с имоти си изкарвам хляба в София и нищо от нещата които виждам ежедневно не ме карт да се съмнявам в прогнозата за срива на имотите в софия.
  • 13 Наблюдател

    22 6 Отговор

    До коментар #10 от "незнаещ":

    "НЕ ЗНАМ" се пие отделно!

    Бензинът НЕ бил стока от първа необходимост!

    Много мъка има по този свят!
  • 14 Наблюдател

    8 4 Отговор
    Хайде изяви се! ;)
  • 15 Наблюдател

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "незнаещ":

    Преди "за да" винаги се поставя запетая!
  • 16 незнаещ

    11 19 Отговор
    " "НЕ ЗНАМ" се пие отделно! "

    не се пие брат, пише се, ама докато се взираш между редовете на постовете ми не виждаш глупостите, които пишеш, а и предложението за гащите още е в сила
    Да бензина не е стока от първа необходимост, пише си го и по книгите даже, абаче може ти да пиеш бензин, знам ли

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #17

  • 17 Наблюдател

    17 7 Отговор

    До коментар #16 от "незнаещ":

    Онзи ден решавам кръстословица ...

    “Виден наш ЗНАЕЩ български класик?” със 7 букви.

    НЕЗНАЕЩ

    ;)
  • 18 Александра

    33 4 Отговор
    Не знам ,колко сте знаещи ,но статията си е много правдива,а на някой "можещ"строител ако не му харесва ,че трябва да работи качествено си е негова работа.На мен лично ми омръзна да се чудя как да обяснявам на клиента защо спалнята е трапецовидна.
  • 19 glupavnouporit

    12 21 Отговор
    Александра ,
    вместо да се чудиш как да му обясниш на ''клиента'' , че спалнята е трапецовидна , насочи енергията към простото обяснение , че ако не иска трапецовидна спалня ще трябва да се бръкне малко по-дълбоко !
  • 20 незнаещ

    9 27 Отговор
    Вие сте цървули и селяци бе, като не дружите с интелигентни пичове как ше ги разбирате работите. Един от вас не съм видял в клуб "Червило" на отец Дамаскин или в някой друг елитен гей клуб. Как тогава сте толкова отворени?

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #28

  • 21 анализатор

    25 4 Отговор
    Диков казва, че цената на недвижимите имоти ще се повиши с 200 евро, за подобряване на инфраструктурата и тези пари ще бъдат платени от джоба на купувачите и ще отидат в общината, а оттам по познати вече схеми за източване ще отидат в частни джобове. Като се има впредвид , че Бойко натиска строителните фирми да си плащат 10% печалба и да се изповядват сделките на реалната им стойност, а не на данъчна оценка, то имотите ще станат непродаваеми, а и тези които биха искали да си купят жилище ще спрат да мечтаят. Това ще се отрази негативно на икономиката и нивото на живот в страната.

    Коментиран от #29

  • 22 АХХХ

    16 16 Отговор
    И за тази статия е приложима „най-кратката рецензия: Защо?”
    Защо един архитект се напъва интелектуално върху ценовите фактори?
    Че то, който се интересува активно, си ги знае – факторите за цените на имотите са същите, както за всички цени. Цените ги определя пазарът – търсене-предлагане. А факторите за търсенето и предлагането са общо 10, не 4. За всеки случай ще ги припомня (да не се обиждат колегите с дипломите): търсенето зависи от: броя на купувачите, дохода на купувачите, вкусовете на купувачите, цените на стоките-заместители и цените на съпътстващите потреблението стоки; предлагането зависи от: броя на продавачите, разходите за производство (цени на ресурсите, данъци...), технологичното ниво на производството, цените на стоките, които могат да се произведат със същите ресурси и цените на стоките, съпътстващ резултат от същия производствен процес.
    Ако сравним тези общоизвестни фактори с прозренията на Архитекта, какво установяваме?
    Архитектът усеща, че „цената на кредита” има нещо общо с въпроса, но не знае какво, и за удобство решава, че „тази стойност все повече ще отива към предприемача”. Да, ама може да отива, може и да не отива повече – зависи от ценовата еластичност на търсенето на съответния пазарен сегмент. Може и повече да отива към купувача. Едно е ясно, лихвите по кредита повишават Разходите За Производство (ако растат, свиват предлагането). И по законите на пазара – ПОВИШАВАТ ЦЕНАТА.
    После, Архитектът констатира, че „клиентите намаляха и станаха претенциозни”... и
    „процесът до завършване на продукта се прехвърля като финансиране изцяло върху предприемача”. Пак се вдигат Разходите За Производство. След реализирането на продукта обаче, част от него пак се прехвърля към купувача (точно както и цената на кредита). И колкото „по-претенциозен” е купувачът, толкова по-голяма сума ще плаща за „завършване на продукта”. Следователно – ПО-ВИСОКА ЦЕНА.
    За „цената на общинската услуга”, е абсолютно същото. И тя води до ПО-ВИСОКА ЦЕНА на строителната продукция.
    По този начин Архитектът в първата половина на статията спряга единия от факторите на предлагането (разходите), но така и не разбира.
    И започва „по същество”:
    Първо, „локацията”; второ, „качеството на проекта,... качеството на крайния продукт,... функционалните характеристики на жилището”; ...четвърто, „качеството на средата”.
    Архитектът няма как да знае, че първо, второ и четвърто влизат в графата Вкусове И Предпочитания На Потребителя. И ако Потребителят е такъв, какъвто го описва Архитектът, той ще плаща ВИСОКА ЦЕНА за високите си вкусове.
    С третото място Архитектът е уцелил десетката – „цената на вложените материали”.
    Разбираме, че те трябва да са много качествени. И естествено – по-скъпи. Май и по тази линия ЩЕ СЕ ПОВИШАВАТ Разходите За Производство и съответно – ЦЕНИТЕ на продукта.
    Като теглим чертата, Архитектът е засегнал (бегло) само два фактора – един на търсенето и един на предлагането.

    За какво ли му е на Архитекта да се занимава с цените, а не с архитектурата?
    Абе, той (или негови другари) да не се е нахъсал да купува парцели? Чуйте го само – „собствениците вече ... трябва да работят с реални цени”. Схемата с обезщетение не само, че е на дневен ред, а е предпочитана от предприемачите, които нямат много пари, но искат да използват ситуацията и да инвестират своевременно. Има доста такива. А който има пари или достъп до изгоден кредит – купува. Може да влага повече пари накуп сега, но има по-голяма печалба накрая. Особено при поскъпваща земя.
    Не знам дали от зла умисъл, или от глупост, но Диков не е обективен – дори земеделската земя започна да поскъпва. За градските парцели, които явно го вълнуват, поевтиняването (доколкото го имаше) отдавна е приключило. При жилищните цени може да има разнопосочно движение за по-дълъг период – заради сегментацията на пазара, на която наскоро наблегна хи-хи-хи 2. (Радост за чакащите – цените на 40-годишните панели може и да паднат с още 2%.) Земята, обаче е единственият ресурс с фиксирано предлагане. Естествено, че „стойностите дълго време останаха високи” – защото е „кът”, особено в града. Затова ли Диков бленува „собствениците... да си дават ясна представа за днешното състояние на пазара”, защото Диков се сеща какво ще е утрешното състояние на пазара и далаверата свършва. Почти го е доказал, без да разбере.

    Коментиран от #23

  • 23 ЧСИ

    16 7 Отговор

    До коментар #22 от "АХХХ":

    Ами нас защо ни забравяш? За разлика от пазара на други стоки, на имотния ни има нас и нашите продажби са повече, отколкото на брокерите.
  • 24 Банкер

    24 4 Отговор
    Такаа, хубава дискусия се получи, за първи път ще се съглася с явлението "незнаещ" пост. №6 изр.3, за първи път се прозира елементарната истина, че цените на имотите ще бъдат сринати, за да бъдат изкупени и застроени впоследствие от определени лица, които и във момента изкупуват зверски апетитните парцели, но от общината и на безценица, само за информация преди месец беше гласувана сделка от СОС , за имот в центъра на София на цена 410 лв/кв.м. парцел-УПИ, какво ще кажеш "незнаещ" тази цена каква е, разбира се може да решиш че те лъжа, но за какво да го правя, като тези лица купуват евтино, строят още по евтино, возят си евтиния бетон/сещаш ли се/, внасят си на контрабанда строителните материали, продават евтино имотите/600 евр.кв.м./, вдигат цените на храните и лекарствата /защото без тях не може/ и изобщо не им пука какво ще стане с държавата и пазара, през следващите три години, сещаш ли се защо ...
  • 25 анализатор

    14 2 Отговор
    Диков иска сделките с недвижими имоти да се изповядват при изваден Акт 16. Това звучи добре, но зад това хубаво пожелание се крие Кредитът, който трябва да вземе инвеститора и лихвите , които ще трябва да плати за да завърши обекта. Инвеститора ще трябва да натовари купувачът съответно с по-висока цена или да не продължи строителната си дейност ако няма печалба. Всеки може да направи сметка, какви ще бъдат цените ако земята на парцела е 250 Е/кв.м., строителството 350 Е/кв.м., + лихви по кредита на инвеститора + 200 Е/кв.м. за инфраструктура + 10% данък печалба, + 20% ДДС, + печалбата на инвеститора. Не съм включвал направата на трафопост, който го прави инвеститора и после енергото не го изкупува обратно, комисионни на брокери, данъци по прехвърляне на собствеността, рушвети и т.н. Бъдещето не изглежда по-добро от сегашното положение.
  • 26 Купувач

    22 1 Отговор
    Статията е много правдива по отношение на покупката на зелено.Лично аз и още 60 човека сме потърпевши от покупка на жилища от фирма Естаком ООД София и от собственика на земята, Николай Зафиров управител на фирма Колос 33 , който е обезщетен с апартаменти заради парцела върху който се строи блока. Блока е в Люлин 2 на ул. Ицках Грацияни и строителството му е спряно през 2008г.Досега виси на акт 14 и никой повече не го интересува кога ще се дострои. Ето такива случаи ще се избегнат защото практиката ще ги наложи и за които става дума в статията.

    Коментиран от #27

  • 27 анализатор

    22 0 Отговор

    До коментар #26 от "Купувач":

    За съжаление има много некоректни фирми, но и Акт 16 не е гаранция, че всичко е наред. Напр. даваха по телевизията сграда на Акт 16, но без необходима електрическа мощност. Всеки апартамент в сградата може да включи само една крушка и една духалка. Отопление щяло да има някога когато се прокара газ. Но затова купилите жилище ще плащат отделно, а дотогава всички апартаменти трябва да съберат пари за да сложат нов трафопост, който да може да ги захрани с нормална ел. мощност.
  • 28 Знаещ

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "незнаещ":

    Ти там ли се отвори толкова mnogo?
    Защо не каза по-рано?
  • 29 Да

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "анализатор":

    На много места вече цените на имотите са под данъчната им оценка.

    Коментиран от #31

  • 30 Владимир Йосифов

    15 2 Отговор
    Архитект Диков,
    на пето място поставям съседите и управлението на Етажната собственост.
    Лошите съседи са пречка за качествен живот.
    Добре е да се избягват сгради с хора, които не желаят да влагат пари в сградата.
    ...Ако купувачите вземат кредит ,... който ще изплащат 25-30 години, а 15-2-0 от тях ще чакат да измрат съседите им е грешна инвестиция !
  • 31 анализатор

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Да":

    Доколкото знам от 1 януари другата година, който не изповядва сделка на реалната си цена го грози от 1 до 6 години затвор. Ако наистина стане така малцина ще са смелчаците да изповядват на по-ниска цена.
  • 32 Shambala

    21 10 Отговор
    Тази статия е изсмукана от пръстите на някой елементарен писач, Диков реално не е казал нищо съществено, тъй че не виждам какво сте се разпалили. Зад цената на квадрат застроена площ стоят единствено алчността на строители и продавачи и глупоста на бедняците купувачи. При реална себестойност 350 евро на квадрат допустимата печалба не може да е повече от 200 евро, което забива цената на не повече от 500-600 евро на квадрат. Поинтересувайте се малко от цените в ЕС. В центъра на Нюрнберг живея в квартира от ЧИСТИ 67 квадрата обзаведена луксозно и плащам 400 евро на месец, в същият този център цените на жилища ДО КЛЮЧ варират между 800 и 1000 евра! Като говорим за Германия, където и цената на труда и на вложените качествени материали е много по-висока от БГ. Да не говорим, че тук на оглед за под наем или покупка се отива с рулетката и каквото премериш това купуваш, а не както е в БГ да плащаш площадки , стълбища и стени от което полезната площ спада почти наполовина, което прави квадрата двойно по-скъп!
  • 33 До Shambala

    13 14 Отговор
    Нещата не са толкова прости колкото ти си мислиш! Чети дори и някои от коментарите по статията и вникни в тях. Ако да построиш жилище е толкова лесно и евтино всеки щеше да го прави. Самите инвеститори гонят продажби и печалби и ако имаха накъде да свалят цените щяха да го направят за да продадът и да въртят парите. Цената от 350 евро/кв.м. е само за строителството на сградата, а като прибавя стойността на парцела, стоиноста на кредита, данъците 22%ДДС и 10% печалба, печалбата на инвеститора, за кооперации и трансформатори. Ако само искаш да се надъхваш с някой от форума че цените ще падат, то само си губиш времето. До където са могли инвеститорите до там са свалили цените, и то не заради теб, а заради продажбите им. Замисли се : Ти би ли продал нещо на загуба?

    Коментиран от #34

  • 34 Учител

    35 10 Отговор

    До коментар #33 от "До Shambala":

    Да бих продал на загуба ако ме грози още по-голяма. Не си ли научихте урока.

    Коментиран от #35

  • 35 Министър на образованието

    51 30 Отговор

    До коментар #34 от "Учител":

    Учителю, на това ли учиш децата в училище? Какво очакваш, България да влезне във война или да стане опустушително земетресение или чумата да дойде? Или специално да паднат цените за да можеш ти да си купиш и после пак да се вдигнат? Май всичко това ти изглежда много вероятно.
  • 36 до незнаещ

    29 5 Отговор
    ей палячо, това че интерпретираш думите на специалиста Диков неправилно говори за твоя умствен багаж, явно толкова можеш.
    " Схемата парцел срещу обезщетение, а не срещу пари, едва ли скоро ще бъде на дневен ред " - иска да каже човека ,че собственици на парцели не са склонни да си дадат земята , някой измислен строител да им строи нещо некачествено , което не се знае кога ще стане, а не "че един строител ще е съгласен да забие пари в парцела, вместо с тях да построи сграда срещу обезщетение. " то много ясно че строителя така ще иска, ама собствениците на парцели не са съгласни. И това дето го пишеш за събутите гащи ....моля ти се недей повече че не се знае дали някой няма да ти удовлетвори перверзиите и да ти го нахака с кайсиите ...паляк измислен , какво целиш, новодошъл софийски кенеф...Весела Коледа и Нова година на г-н Диков !щото неговата ще е весела а твоята мрачна, студена и безпарична...2011
  • 37 реалист

    30 8 Отговор
    Драги читатели стигнах до извода че който се е преебал с покупка на апартамепт сега плюе ! За мен истината е че ще продължават да падат цени и то на некачественото строителство което е 90% Е КОЙТО СЕ ПЕЕБАЛ ДА МУ МИСЛИ! Айде останете със здраве!
  • 38 реалист

    5 6 Отговор
    извинявам се за правописа
  • 39 песимист

    9 21 Отговор
    реалист, реалист...
    тая, истина, май е като правописът ни.
    глей, ся ко стаа?

    Индъстри Уоч: Жилищата в София отново поскъпват

    Въпреки че на национално равнище цените на жилищата все още падат, през периода юли-септември в София за първи път от две години е налице поскъпване на жилищните имоти – с над 2% спрямо второто тримесечие на 2010 г. Това се посочва в новия доклад „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища” на изследователската компания Индъстри Уотч.
    Според икономистите от компанията възходящата тенденция по отношение на цените на жилищата в столицата вероятно ще продължи с умерени темпове и през следващите тримесечия.

    Още повече че жилищният кредит става все по-достъпен. Потенциалът за експанзия на ипотечното финансиране е голям. В България едва 9% от стойността на всички жилища е финансирана чрез банков кредит, което е близо 4 пъти по-малко в сравнение с развитите европейски страни като Австрия например.

    Финансовото богатство на населението се увеличава с близо 4 млрд. лв. през последните 12 месеца, надвърляйки 38 млрд. лв. към края на септември 2010 г. Увеличението на богатството с двуцифрени темпове (11% годишно) се дължи на нарастване на всички пера от финансовия портфейл на домакинствата (с изключение на акциите).

    в. "24 часа":
    "Теглят депозити, влагат в имоти
    Появява се група купувачи, които предпочитат да ползват натрупаните пари в банка за покупка на имот, отчитат брокери и банкери. Тенденцията се зародила в последните месеци. Тя се основава на два фактора - цените на имотите станали атрактивни, а лихвите по депозитите падат. Затова смятат, че е изгодно да вложат събраните средства в недвижимости."
  • 40 до песимиста

    25 6 Отговор
    а бе "незнаещ", вече срам ли те е да си ползваш педалския ник ?! Както и да се криеш - мисълта ти вони и те издава, вониш на дебилна алчност. Кво стаа там с наемите и кредитите, забраихме ли го луа?!
  • 41 патравотоо, за теб с твойте камъни по твойта

    24 7 Отговор
    До 2-3 години малките жилища ще станат непродаваеми
    03-12-10 в раздел Прогнози • Източник: Expert.bg
    В момента от ценови съображения се залага на маломерни апартаменти и това деформира пазара. Но след две-три години малките жилища ще станат непродаваеми. Това прогнозира снощи главният архитект на София Петър Диков в дискусия на тема "Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?", организирана от Club Investor.
    цялата статия »
    2011 г.: цените на имотите още надолу
    03-12-10 в раздел Прогнози • Източник: 24 часа
    Предстои ни още една тежка година за пазара на имоти, прогнозират специалистите. До сделки ще се стига трудно, предлагането ще расте, но няма да отговаря на желанията на клиентите, най-вече като цени. Брокерите са категорични, че всичко ще зависи от икономическото и финансовото състояние на страната ни.
  • 42 обърни внимание

    6 21 Отговор
    обърни внимание на датите
    глей ко прай пазара за две седмици
    напрао лети НАГОРЕ

    16-12-2010 в раздел Актуално • Източник: 24 часа
    Теглят депозити, влагат в имоти

    16-12-2010 в раздел Цените • Източник: Expert.bg
    Индъстри Уоч: Жилищата в София отново поскъпват
  • 43 ПРОДАВАЧ

    12 31 Отговор
    Имота не иска ни хляб, ни вода! Съветвам продавачите да си вдигнат цените на нива по-високи от най-високите достигани преди 2 години, защото ако продадете на по-ниски цени сега ще съжалявате. Имота си е имот! Това е най стойностната инвестиция! Банките ще гърмят, както преди години унас и както изгърмяха наскоро в САЩ и някои страни в Европа. Дори и в сейф да си сложите парите, то той може да бъде разбит, като последния случай на ДСК в Младост. Не се подлъгвайте , че при фалит на банка , някой ще ви върне нещо! Дори и да ви върнат нещо , то няма да е веднага, а след 10 години, а тогава вашите пари ще са нищо! Имотите в България са силно подценени в момента, но това много скоро ще се коригира в единствената възможна посока НАГОРЕ! Само тези които имат пари ще купят, който няма ще пише по форумите. ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!!!
  • 44 След Коледа, надолу...

    33 9 Отговор
    Имота не иска ни хляб, ни вода, но продавачите искат, и яко са го закъсали. Който продал, продал. След Коледа - надолу, надолу..

    Коментиран от #45

  • 45 След Коледа, цените Яко НАГОРЕ!!!

    11 32 Отговор

    До коментар #44 от "След Коледа, надолу...":

    Объркал си посоките Приятелю! Досега, който беше закъсал, то банките са му взели имота. В момента на пазара са само яките строителни фирми , които имат и други дейностти освен строителство, а криво ляво отвреме на време си продадът по някой друг имот. Кризата отминава и посоката на цените на имотите е само НАГОРЕ! Отстъпките бяха само до Коледа! След Коледа лихвичката от депозита, ще ти стигне само да си купуваш баничка сутрин. Забрави за покупка на недвижим имот! Това не е по възможностите на всеки мераклия.
  • 46 Абе кви строителни фирми

    20 7 Отговор
    Пазарът е заринат с предлагане на вторичен пазар. Поне това ми е работата. Стига сте плещели глупости.
  • 47 до 42, 43, 45 патравото - незнаещ

    19 8 Отговор
    абе хюмне, кво стаа с наемите, кредитите, що се криеш и срамуваш да се наречеш Педерал. Алоо, Люлин, как ме чуваш, не отговаряш нещо, а ?!

    Коментиран от #48

  • 48 Съвети за 47

    10 34 Отговор

    До коментар #47 от "до 42, 43, 45 патравото - незнаещ":

    Първо се научи да говориш правилно, Второ се опитай да се концентрираш/да имаш представа какво искаш да кажеш/, Трето опитай се да мислиш, няма да стане веднага, но по-малко да ти личи, колко си зле, Четвърто не изказвай мнение защото другите веднага ще разберат, че мозъка ти не фунционира. Това като за начало, за да не те натоварвам много от първия път, че може да се получи обратен ефект и положението да ти се влоши още повече.
  • 49 до горното /незнаещ/

    22 8 Отговор
    как е хюм, кофти а ?! Педерал, мама комсомолката те е уредила да раздаваш кредити в банка а ?! как е шефчето ти, слага ли ти го ?!
  • 50 d

    4 4 Отговор
    predi nova godina tsenite ska4at fevruari ste se vidi vsi4ko
  • 51 bubbehead

    5 8 Отговор
    Според мен под всяка статия има един и същ профан, които изперверзява дискусията. Ти му говориш за фактори, тенденции, стаистика то те псува на майка!? Най-веселото е че ако се погледне стила му очевидно е едно и също лайно, но пък на него лайното му се види че всички с противно на неговите очаквания за 200евро/м2 цени са една и съща пресона, където се вижда от стила че не е верно. Няма отърване от тоя морон, но пък се вижда къде има аргументи и къде само wishfull thinking и отровни емоции.

    Коментиран от #52

  • 52 200 евро - 200 мечти

    4 7 Отговор

    До коментар #51 от "bubbehead":

    Тоя с 200-те Евро е с голям мерак и с малки възможности и го е обърнал на самозадоволяване. Като пише във форума глупости после си ляга задоволен.
  • 53 Пинокио

    17 3 Отговор
    Айде стига с тези тъпи разсъждения! Министъра вчера го каза много точно - Цената според будалата!! Вчера казаха колко е средната работна заплата - около 650 лв. Айде да си купим апартаменти с таз заплатка? Какво вдигане, какво падане само приказвате - в момента хората нямат пари! А банките са раздали толкова лошички кредити, че сега се чудят какво да правят! И при един супер евтин ресурс на капитала праскат луди лихви на кредитите, та да компенсират загубите. Няма реален пазар! Всеки го знае! Айде живи и здрави всичките!
  • 54 По-знаяч

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "знаяч":

    ''Предлагат'', но има ли балъци да се излъжат да купуват? :)
    А и пишеш в сег. време, не в минало, т.е. ще продължат да си седят празни.
  • 55 Ха-ха-хахххх

    10 2 Отговор
    Ето как има читави агенции, но забележете - международна, а не ганьовса, с всекидневните лъжи за вдигане на цените, а пък набълбуканите ТЪПАНАРИ нека си пишат безкрайните простотии, то друго няма какво да им остане, поне докато все още имат по 20лв за нет:

    2011 г. - цените на имотите пак ниски
    22 Декември 2010, 09:40
    Източник:
    По всяка вероятност 2011 година ще ни направи свидетели на стабилизиране на активността в строителството и свързаните индустрии на нивата от 2006 г., сочи прогноза за пазара на недвижими имоти на международната верига за жилищни имоти ERA. Индексите за март 2010 г. показват достигане на тези стойности, около които очакваме стагнация или лек ръст за следващите 12 месеца. Основните тенденции ще бъдат:
    - строителство в градовете основно на жилищни проекти с по-малко РЗП
    - за София и Варна, поради повишеното търсене, ще има увеличение на новостроящите се сгради
    - слаба строително-инвестиционна активност като цяло, тъй като възвращаемостта на инвестициите в сектора остава ограничена

    Тенденции в търсенето на жилища

    Свиването на вътрешното и външното потребление в резултат на глобалната криза оказа значително негативно въздействие върху търсенето на жилища, смятат от ERA.
    В България възстановяването на търсенето на жилища зависи от местните макроикономически фактори, включително заетост, заплати и достъп до кредит, като не е задължително те да съвпаднат по време и мащаб с глобалната рецесия.
    Засега продължава тенденцията на намаление на реалните доходи и неясни перспективи пред заетостта. Това кара повечето хора да ограничат разходите за неща, които не са им от първа необходимост. Въпреки че официалните данни все още показват растеж на средната работна заплата в номинално изражение, има основания да се смята, че статистиката подценява реалното намаляване на трудовите доходи.
    Ограничаването на достъпа до кредитен ресурс и въздържането на населението да ползва заеми също води до отлагане на покупката на жилища. През последните месеци обаче се наблюдава раздвижване на пазара на ипотечните кредити, като банките предлагат нови промоционални оферти и ипотечни заеми с фиксирани по-ниски лихви за първите няколко години. По-нататъшна активност в този сегмент може да окаже положително въздействие за съживяването на пазара. Ще се наблюдава стабилизиране на цените на жилищата в големите областни градове и забавяне на спада като цяло в страната. Цените ще се запазят на исторически ниски нива.

    Поглед към 2011 - брой сделки

    Въпреки позитивните сигнали за възстановяване на икономиките в страните от ЕС и лекото нарастване на външното потребителско търсене, в средносрочен план прогнозираме продължаваща ниска активност в строителната индустрия, по-високата склонност към спестяване за по-дълъг период от време и ограничаване на търсенето на бавноликвидни инвестиции. В това число 2-годишната тенденция за намаление броя на сключените сделки с жилищни имоти ще се запази и през 2011 г.. считат от ERA.

    Поглед към 2011 - услуги в областта на недвижимите имоти

    Сферата на услугите в недвижимите имоти е вероятно най-тежко засегната от кризата. Спадът в този сектор е над 50%. Нейното възстановяване ще зависи изцяло от възстановяването на потреблението.
    Възможно е част от услугите да се окажат излишни и ресурсът ще се насочи към други сфери. Това може да се случи в сферата на недвижимите имоти като брокерската дейност, която може да не се възстанови няколко години. Някои фирми с ограничени ресурси и предлагани услуги, такива, които не са професионално подготвени и не работят в мрежа, ще прекратят дейността си в тази област.

    http://dom.dir.bg/2010/12/22/news7654987.html
  • 56 EVREICHETO LIHVARCHETO

    3 0 Отговор
    KREDIT SE VRYSHTA, NO NAEM NE

    Ha-Ha-Ha!

    Niakoi tuka da e neznaesht, che v kredita ima LIHVA?

    I kak se vryshta lihvata, pitam az?


    Pri zhilishte 70m2 i cena 1000 EUR/m2, i lihva 12%/dodina, LIHVATA e 700 EUR/mesec.

    NAEMYT na syshtoto zhilishte e 500 LEVA/mesec.

    Sega, mozhe ni niakoi e neznaesht kakvo tochno predpochita da plati bez da mu se vyrne -- 700 EUR/mesec ili 500 lv/mesec.

    Ama mnogo sa znaeshti.

    --znaiko, bezdomnik
  • 57 EVREICHETO LIHVARCHETO

    2 0 Отговор
    IMOTYT NE ISKAL NI HLIAB NI VODA

    Ha-Ha-Ha

    Be ti kupuval li si imaot naposledak?

    Imotyt iska LIHVA.

    Da ostavim poddryzhka, otoplenie, i danyci nastrana, makar che v skoro vreme i tova niama damozhem da ostavim.

    Ama edno zhilishte 70m2 na 1000 EUR/m2, pri 12% godishna lihva iska neshto kato 700 EUR/mesec lihva.

    A ia 150m2!

    A ia v niakoi ot po-skypite kvartali!

    Ta ... ako imota iskashe samo hliab i voda, shtehme da peeme sichkite ...

    ... i da edeme i da pieme ...


    Ama sega -- ga iali i pili hleba, vodata, i imota, peli, a ga plashtali lihvata, plakali.

    --Krycmaricov
  • 58 Johnny Walker

    3 0 Отговор
    Krizata bila zasvyrshvala!

    Be hora ne gledate li kva e cenata na nefta?

    http://online.wsj.com/article/BT-CO-20101223-708119.html

    Stana $91/bbl i kanche.

    Polsednia pyt kat bese tolkoz beshe Mart 2008-ma.

    I prez Iuni sistemata se sgromoliasa:

    http://images.angelpub.com/2009/03/1606/oil-price-chart-1-12-09.png

    Ako neshtata se povtoriat, imame oshte pod polovin godina dokato naistina se sgovniasat neshtata.

    Pri $90/bbl senata na nefta e neshto kato 5% ot svetovnia BVP:

    http://www.princeton.edu/hubbert/images/chart-5-27-08.gif
    http://www.princeton.edu/hubbert/current-events-08-05.html

    Prednia pyt kato stana 7.5% ($150/bbl) panikata beshe neimoverna. Toia pyt kak sha byde?

    Pitam az, i otgovor ne iskam.


    Sofia beshe 0.9M pri Tato. Sega e 1.4M.

    Polovin milion novi maimuni na klona, i kvo papat?

    Mi tva det nashte upravnici sistematichno go okradoha po razni programi ot Havropeicite, i razni zaemi pak ot tam.

    Ashkolsun, Aferim, Mashaalah na Stansihkata i na Bat Boyko -- imal si bol pari, dal si.

    Ama havropeicite neshto nemat kinti naposledak i gazy da si izbyrshat, kamo li da hrantutat polovin milion kieci u Sofiisko ravno pole.

    I kvo sha stane kat si idat oricata na selo, pri svinskoto i vinskoto?

    Mi, prazni hapratamenti -- tva sha stane.

    I kvi sha sa cenite?

    Haseshtaite se!

    --Ivancho s Hodachkite, ot Gradskia Transport
  • 59 Bullet

    3 0 Отговор
    Tuka samo durveni filosofi sa se subrali
  • 60 zort

    2 0 Отговор
    Тоз пък с тоз нефт неспря.За какви прогнози пишете,в БГ нищо неможе да се прогнозира.Имотния пазар е пълна боза,70% от апартаментите са криви панели с течащи фуги,купени от държавата за по 2-3 000лв.и след 30год.екслпоатация,пълни с хлебарки и плъхове, собствениците искат по 30-40 000Е и 30% нови тухли.
    Истина е ,че цените от 2 години не спират да падат,и май тренда за панелите ще е само в тази посока,
    Истината е в къща с парцел.

    Коментиран от #61

  • 61 Johnny Walker

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "zort":

    Verno e, che panelkite sa starichki.

    Obache "novoto stroitelstvo" i to si ima svoite problemi. Dazhe mai poveche ot kolkoto tova na panelkite.

    Sys sigurnost, ima i hubavo stroitelstvo -- staro, ama ne panelki.


    Verno e, che pri ravni drugi uslovia, kato se srutat panelkite, sha ima po-malko zhilishta. I saotvetno sha sa digne cenata.

    Ama ravni li sa drugite uslovia?

    Naprimer, po vremeto na Tato Sofia beshe 0.9M. Sega e 1.4M. Teia dopylnitelni polovin milion maimuni na knona ot kade papapt?

    Ami ot neft-a. Parite na Havrpeiskata obshtnost. Dali pod formata na "proekti" dali pod formata na zaemi, ama tova e vnos na evra, podplateni s vnos na neft.

    Havorpeicte sa umreli ot gydel naposledak. Kakto i nefta e kyt. I dopalnitelite 0.5M kieka v Sofia veche nema da ima kvo da papat. I sha shi odat na selo, prio paputo.

    I da ne si misliat, hotata, che omalovazhavam paputo -- ne, naprativ, ranyty prai burbyty -- dazhe i Mitko Shumbata go znae tova.

    I na selo svinskoto i vinskoto si e ubavy ryny, dve menenia niama.

    Prosto kazvam, che dokat sa srutat panelkite, naselenieto na Sofia sha padne.

    Taka che, kakyv sha e balansa na praznite hapartameti -- sha vidime.

    --peshak