Отидете към основна версия

4 989 33

Собствеността не трябва да поставя в зависимост хората

  • цени-
  • жилища-
  • интервю-
  • теодора димитрова

- Госпожо Димитрова, при кой тип имоти се наблюдава най-силен спад на цените и защо?
- Най-осезаем е спадът при селските и ваканционните имоти, които не предлагат достатъчно атрактивна локация. За селските къщи причината се крие във факта, че тези имоти не са от първа необходимост за купувачите и големия отлив на английски клиенти, които качиха рязко цените през периода 2000-2005г. Във времето на кризата, последствията от която все още усещаме, хората концентрираха интереса си към имоти от първа необходимост, каквито са градските апартаменти, например. Селските къщи са атрактивни по-скоро за онези, които търсят места, на които да отседнат по време на почивката си и не бяха в дневния ред на купувачите по време на последните няколко трудни за икономиката години.

Що се отнася до ваканционните имоти, където в миналото инвестираха основно спекуланти, липсата на положителен марж в цената на годишна база ограничи търсенето на второстепенните локации. Проектите, които не можеха да осигурят достатъчно добри условия, в съчетание с голямото предлагане на вторичния пазар, по естествен път започнаха да отстъпват от цените си и по тази причина са сред имотите, регистрирали един от най-сериозните спадове.

- Кои фактори движат в момента пазара на жилища?
- Основен двигател на пазара, разбира се, са конкретните житейски нужди на клиентите, вследствие на които те решават да пристъпят към покупка или продажба на имот. Значима роля играят и характеристиките на конкретния имот – локация, качество на строителство, етажност, вътрешно разпределение. Колкото по-атрактивни са тези показатели, толкова по-голям интерес от страна на купувачите и по-бързи сделки могат да бъдат гарантирани. Катализатор за пазара на недвижими имоти беше и възвръщането на доверието в него, както и ниските цени и не на последно място – склонността на банките да финансират покупки на имоти при определени условия. Банките оттеглиха добрите си оферти за доходност от депозити и в момента масово средствата по влогове се пренасочват към покупка на недвижими имоти.

- Въпреки промоциите на банките по ипотечни кредити, клиентите склонни ли са да купуват със заем?

- Клиенти със стабилни доходи сега са в много по-добра позиция да купуват дом. В сравнение с 2008 г. цените са два пъти по-ниски, а лихвите са същите. Ето защо клиентите в момента са по-често купуват с ипотечен заем в сравнение със същия период на миналата година. Търсенето е насочено към апартаменти с две спални до 80-90 кв.м, Акт 16 или пък 50-70 кв.м. с една спалня. Възможностите на купувачите по отношение на размера на ипотечния им кредит е между 20 000 и 40 000 евро в големите градове.

- Какъв е съветът към клиентите, които се колебаят дали сега е моментът да купят жилище?
- Покупката на дом да се гледа в перспектива и като реална потребност в момента, но и като възможна ликвидност при нужда. Собствеността не трябва да поставя в зависимост хората. Ето защо нека това решение да е обмислено , обсъдено с професионален консултант, познаващ в детайли пазара на жилища на определено място и така да преценят добре какви възможности имат, какво предлага пазара, отговаря ли на очакванията им, как покупката на нов дом ще се отрази на бюджета на семейството. Моментът е подходящ да се вземат такива решения, тъй като на пазара има много добри предложения за продажба на атрактивни цени. Ако през 2010 г. на тези цени се продаваха имоти с непривлекателна етажност, състояние, изложение или общи условия, то в момента пазарът предлага чудесни възможности на изгодни цени, които представляват добра инвестиция в ликвиден актив.

В допълнение към това, условията на банковите институции са близки до тези отпреди кризата, има и предложения за ново строителство от инвеститори с възможност за договаряне на индивидуални схеми на плащане.

Решилите да купят жилище ще спечелят, ако го сторят в настоящия момент, тъй като цените в някои райони на столицата са стабилни. Опасност в момента представляват скритите проблеми на сградите, които имат нужда от цялостно обновяване. Изборът на професионални услуги може да предпази купувачите от тези рискове.

- Как ще се движат цените на имотите, според Вас, до края на годината?
- Думата, която ще характеризира цените на имотите до края на 2011-а, е стабилност. Като цяло и спадовете, и ръстовете ще бъдат плахи и плавни и няма да оказват ключово влияние на цялостната картина на пазара.
На спад ще станем свидетели при някои имоти, които имат не толкова добри характеристики, а локацията им не е достатъчно атрактивна, за да привлече интереса на купувачите.

Покачването на ценовите нива на някой луксозни имоти в старата градска част на столицата е вече факт , макар и изключително умерено. Това са малък на брой имоти, чиито характеристики са много ценени за купувачите, а стойността им ще расте в перспектива. Подобна е и тенденцията при най-активно и масово търсените апартаменти – двустайните, тухлено строителство, в хубави райони.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Има ли балон на пазара на жилища

    През миналата и текущата година сме свидетели на плавно поскъпване на жилищата. Процентите на ръст обаче са по-високи и това кара хората да мислят, че ...
    08.11.2021
    19 145
    81