Отидете към основна версия

14 708 33

За пръв път от 40 години строят небостъргач в Париж

  • небостъргач-
  • париж

Стъклена пирамида с височина 180 метра ще се появи в югозападната част на Париж. Тя ще се намира в 15-ти квартал в близост до най-големия изложбен комплекс във Франция – Порт дьо Версай. Архитектурният проект е дело на известното проектантско бюро Herzog & de Meuron. „Строителството на високата сграда може да започне в края на 2016-а или най-късно началото на 2017 г., а в експлоатация трябва да бъде пусната през 2020 г.”, заяви заместник кметът по градоустройствените въпроси на Париж Жан-Луи Мисик.

Новият небостъргач е първата висока сграда, която ще се появи във френската столица от 1973 г. насам, след като преди 40 години беше построен известният небостъргач „Монпарнас”.

Проектът за строителството на Tour Triangle датира още от 2008 г., но тогава си спечели доста противници. Според тях, толкова голяма сграда ще загрози цялостната панорама на френската столица. Така от първото предложение до окончателното издаване на разрешение за строеж минаха шест години и половина. За да се достигне до първа копка обаче, е било необходимо изготвянето на втора версия на проекта. Разликата е в предназначението на Tour Triangle – от само офисна, тя ще се превърне в сграда, която ще обединява различни типове имоти. Разгънатата застроена площ на Tour Triangle ще бъде 22 300 кв.м. В нея ще има 4-звезден хотел със 120 стаи, магазини на първия етаж. На площ от 550 кв.м ще се помещава офисът на едно от културните учреждения на Париж. Също така, в Tour Triangle ще има детска градина, медицински център, ресторант с панорамна гледка към Айфеловата кула, както такъв и за служителите. Офис помещенията се предвижда да бъдат само 6 990 кв.м.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини