Отидете към основна версия

5 843 24

Желязната църква в Истанбул (ВИДЕО)

  • църква-
  • желязо-
  • свети стефан-
  • истанбул
Снимка: Shutterstock

Над 3.5 млн. EUR струва реставрацията на една от емблематичните за Истанбул църкви – „Свети Стефан”, известна още като Желязната църква. По-голямата част от средствата са дадени от турската държава, а България е предоставила на два транша общо 390 000 EUR.

Църквата „Свети Стефан” е един от най-големите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Проектирана е от архитект Ховсеп Азнавур. Металната конструкция е изработена в Австрия от металургичната компания „Вагнер”. Елементите, които са тежали общо 500 тона, са превозени с влак до турския мегаполис. Дължината на църквата е 32.50 метра, а ширината й е 12.50 метра.

„Свети Стефан“ е част от експеримент с изграждането на железни църкви през втората половина на XIX в. Преносимите железни църкви са измислени от британците като целта е било да се използват за отдалечените британски колонии, като например Австралия. Създателят на Айфеловата кула, френският инженер Густав Айфел също изработва железни църкви, които са изпращани във Филипините и Перу. Днес „Свети Стефан“ е една от малкото оцелели железни църкви в света.

Ремонтът на постройката и реставрацията на иконите вътре започна през 2011 г. От тогава до 6 януари 2018 г. църквата е затворена за богомолци, тъй като имаше сериозни нарушения на носещата конструкция, вследствие на корозия.

Официалното откриване на Желязната църква е на 7 януари 2018 г. На церемонията ще присъстват премиерът на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини