Отидете към основна версия

5 778 9

Първият небостъргач от дърво (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • япония-
  • небостъргач-
  • инвестиции-
  • дърво

Ѕumіtоmо Fоrеѕtrу планира да построи най-високия небостъргач направен от дърво. Близо 90% от високата 350 метра сграда ще е от природния материал. Това ще стане през 2041 г. уточнява японската компания. Небостъргачът ще е 70-етажен. Местоположението му ще е Токио. В сградата ще има жилища, офиси, хотели и магазини.

Дървесината определено е екологичен материал, но не е сред най-евтините суровини. За въпросната сграда се очаква да бъдат използвани 185 000 куб. метра дървесен материал. Цената му към днешна дата е 5.6 млрд. USD, уточняват от компанията инвеститор. Това е двойно повече от стойността на конвенционалните строителни материали.

Японският предприемач се надява през следващите няколко години цената да намалява вследствие развитието на високите технологии. Дървената конструкция ще бъде укрепена със специална система от тръби, греди и скоби. Тя ще държи по-стабилна сградата при земетресения и ветрове.

Ѕumіtоmо Fоrеѕtrу планира да създаде екологичносъобразни градове, като използва все повече дървесина.

Към днешна дата най-високата дървена сграда е 53 метра. 18-етажната постройка е общежитие, в което живеят студентите от Unіvеrѕіtу оf Вrіtіѕh Соlumbіа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини