Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 20:56 5 768 9

Първият небостъргач от дърво (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • япония-
  • небостъргач-
  • инвестиции-
  • дърво

Ѕumіtоmо Fоrеѕtrу планира да построи най-високия небостъргач направен от дърво. Близо 90% от високата 350 метра сграда ще е от природния материал. Това ще стане през 2041 г. уточнява японската компания. Небостъргачът ще е 70-етажен. Местоположението му ще е Токио. В сградата ще има жилища, офиси, хотели и магазини.

Дървесината определено е екологичен материал, но не е сред най-евтините суровини. За въпросната сграда се очаква да бъдат използвани 185 000 куб. метра дървесен материал. Цената му към днешна дата е 5.6 млрд. USD, уточняват от компанията инвеститор. Това е двойно повече от стойността на конвенционалните строителни материали.

Японският предприемач се надява през следващите няколко години цената да намалява вследствие развитието на високите технологии. Дървената конструкция ще бъде укрепена със специална система от тръби, греди и скоби. Тя ще държи по-стабилна сградата при земетресения и ветрове.

Ѕumіtоmо Fоrеѕtrу планира да създаде екологичносъобразни градове, като използва все повече дървесина.

Към днешна дата най-високата дървена сграда е 53 метра. 18-етажната постройка е общежитие, в което живеят студентите от Unіvеrѕіtу оf Вrіtіѕh Соlumbіа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салам Алеко

    9 1 Отговор
    Дрън-дрън чи пляс-ярена!
  • 2 море от дюшеме

    20 0 Отговор
    Небоскърцач по скоро.
  • 3 хмм

    27 0 Отговор
    Те дървоядите от кога чакат такова хапване ;)
    Иначе сериозно не виждам смисъл в унищожаването на цели гори произвеждащу кислород за да се правят небостъргачи !?
  • 4 Гост

    19 0 Отговор
    Егати екологията, след като изсекат гората.
  • 5 Камагра

    5 5 Отговор
    Японеца докато не му пуснат ядреното няма да миряса
  • 6 12345

    4 2 Отговор
    Абе вие учили ли сте ботаника? Дърветата растат и ежегодно дават прираст. Като достигнат определена възраст, умират. Ами кое е по-добре: Да се отсекат и използват за нещо полезно за нас хората или да бъдат оставени да гният години наред? Стига с тези глупости за загиващата гора. Живея в планински район и трябва да ви кажа, че в момента много по-голям и сериозен проблем за иглолистната гора е корояда, а не сечта.

    Коментиран от #7

  • 7 Митко

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    При гниенето в почвата се връщат веществата от които е изградено дървото и по този начин я подхранват за новите дървета. Викат му кръговрат. Като се затворят в сграда няма да връщат нищо.
  • 8 Луд Гидия

    4 0 Отговор
    Най добри са небостъргачите от пресован фасул!!
  • 9 Радо

    2 0 Отговор
    Ако някой влезе със запалки или кибрит, ще го вземат за атентатор сигурно.