Отидете към основна версия

9 108 39

Наемането на жилище е все по-неизгодно

  • жилища-
  • наем-
  • пари-
  • софия
Снимка: М. Богданова ©

Допреди няколко години дилемата през тези, които поради една или друга причина са решили да се преместят да живеят на друго от досегашното си място, беше наем или заем. Високите лихви по ипотечните заеми и дългият период на изплащане, съчетан с липсата на сигурност за работното място в дългосрочен план наклоняваха везните в полза на наемите. Предлагането в сегмента не беше голямо, но успяваше да задоволи търсенето. Не всички жилища се предлагаха ремонтирани и с нови мебели, но и те намираха наематели, при определена отстъпка от месечната рента. Последните две години обаче ситуацията се обърна – лихвите по жилищните заеми спаднаха и към момента дори се оферират промоции под 3%, а наемите пълзяха нагоре. Предлагането също не отчита значителен ръст. Последните два фактора са основните причини за значителен спад в търсенето на жилища под наем от началото на тази година. Според някои агенции за недвижими имоти двойно по-малко са сключените сделки за отдаване под наем на апартаменти в сравнение със същия период на 2017 г.

От 600 лв. на месец на 750-800 лв. се е увеличил месечният наем на двустайните жилища в София в рамките на една година. При тристайните увеличението е от 800-900 лв. на 1000-1100 лв. Притеснителна е тенденцията, че наемните нива са увеличават, а средната работна заплата остава без промяна. Това понижава достъпността до жилища под наем. Месечният наем вече надхвърля 50% от средната работна заплата. „Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима“, пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение. Обикновено това се случва в рамките на 3-4 месеца. С подобна краткосрочната заетост разходите по отдаването на апартамента растат, което може да доведе до допълнително покачване на офертната цена или оттеглянето му от пазара.

„Все по-забележимо става отварянето на ножицата между наемателите и наемодателите. Собствениците на имоти са повлияни от активния жилищен пазар и икономическия ръст в столицата, заради което част от имотите се предлагат на завишени цени. Тъй като поскъпването не е обосновано заради промяна в търсенето, вече сме свидетели на негативното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно реализиране на офертите и спад в броя на сключените сделки от началото на годината“, коментира Йорданка Рангелова, мениджър кантора „Наеми“ в агенцията.

В случай, че наемодателите запазят тенденцията към повишаване на наемните нива, това ще окаже негативно влияние върху търсенето и собствениците все по-трудно ще успяват да отдават имотите си под наем, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини