Отидете към основна версия

3 387 28

От какво се нуждае София - зелени площи или такса "Задръстване"

  • софия-
  • градоустройство-
  • задръстване-
  • зелени площи

Мнение

Снимка: М. Богданова ©

Каква реформа е необходима на София - въвеждане на такса „Задръстване”, разширяване на синята и зелената зона, намаляване на регулаторната тежест при сградното строителство или повече зелени площи. Това са част от темите, които анализира докладът "Градоустройствена политика в София”, разработен от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

На първо място е поставен въпросът за типичните за София задръствания, липса на паркоместа и трудно придвижване в централната градска част. Решението според ЕКИП е въвеждането на познатата от други държави такса „Задръстване”. Това според експертите би олекотило натовареността на градския трафик по пътни артерии на града, които страдат от най-висока ежедневна автомобилна натовареност. Недостигът на паркоместа трябва да се адресира чрез разширяване на платените зони за паркиране, а качеството на тяхното управление може да се подобри чрез концесиониране.

По въпросът за сградното строителство експертите препоръчват регулациите върху височината и гъстотата на сградното строителство да бъдат сведени до минимум, за да се ограничи отрицателният ефект, който подобни регулации имат върху пазара на имоти и по-конкретно достъпността на жилищни и нежилищни имоти.

Повече имоти, по-ниски цени, по-достъпни жилища и по-малко унищожаване на природа - това според ЕКИП може да бъде постигнато чрез съкращаване на регулациите.

Столичният квартал ж.к. "Младост" беше посочен като пример за сблъсък между граждани и бизнес именно поради неадекватно градско планиране.

По отношение на публично-частните партньорства и публичните проекти за привличане на инвестиции, експертите правят сравнение между определяния като провален проект „София ТехПарк” и проспериращият "Бизнес парк София". Според експертите държавните играчи винаги са по-неефективни от частните, тъй като за разлика от бизнеса, те не са под въздействието на потребителите. Съветват общината да се фокусира върху изграждането на благоприятна регулаторна и данъчна среда чрез оптимизация на своите финанси и съкращаване на регулаторната тежест.

В сферата на зелените площи решението според ЕКИП е Столична община да приоритизира подобряването на настоящите зелени площи, вместо тяхното разширяване и тяхното управление трябва да бъде децентрализирано до ниво квартали и местни частни общности и собственици.

„Докладът ни има за цел да представи нашата визия относно реформите, от които се нуждае градоустройствената политика в София, за да се подобри нейното качество и впоследствие качеството на живот на жителите. Идеята ни е да започнем комуникация с тези, които ще решават в бъдеще въпросите", заяви в заключение председателят на ЕКИП Стоян Панчев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини