Отидете към основна версия

5 553 3

Проверяваме он-лайн в какъв блок живеем

  • саниране-
  • главен архитект-
  • диков
Снимки: М. Богданова

„До седмица вероятно ще пуснем нова услуга за гражданите. Чрез нея всеки обитаващ жилище в панелен блок може да намери на картата в сайта на Столична община какъв е блокът, в който живее като номенклатура, да види разпределението и стандартът, по който е изграден. Това е първата стъпка, с която искаме да ориентираме хората за процеса на саниране. Подготвили сме задание за търг за проектиране за типови проекти на всички панелни секции от номенклатурите, които са правени в София, включително и тези, които са за студентски общежития. Тези типови проекти ще се предоставят безплатно на етажната собственост”. Това каза главният архитект на София, Петър Диков на семинара „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване” в Правец, организиран от в-к „Строител”.

В момента продължава изготвянето на разчети, с които да се видят какви са възможностите на Столична община да поеме финансирането на по обследването на сградите. Целта е гражданите да бъдат финансово максимално облекчени.

„Подготвили сме предложение строителното разрешение да бъде издадено безплатно, на желаещите да започнат строителството и оттам нататък идваме до процеса на физическото саниране. Моето мнение е, че в днешната криза, а и отчитайки народопсихологията на българина, трябва да се опитаме държавата, общината и европейските фондове максимално да поемат цената на санирането. Това може да го постигнем ако има добри проекти и отлична организация” е мнението на арх. Диков.

Санирането е важно и от гледна точка на заетостта в строителния бранш. Обновяването на сградния фонд е процес, който ще продължи между пет и десет години, което ще осигури работа на стотици хора в бранша. Изчисленията сочат, че санирането на сградите в България ще струва между 3.5 и 4 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини