Last news in Fakti

13 Март, 2024 09:21 4 381 23

Важни промени в строителството на нови и обновяването на стари сгради

  • саниране-
  • еп-
  • депутати-
  • директива-
  • декарбонизиране

След 2023 г. новите сгради трябва да бъдат с нулеви емисии решиха евродепутатите

Важни промени в строителството на нови и обновяването на стари сгради - 1
Снимка: М. Богданова ©

Евродепутатите приеха планове, чрез които да се помогне за намаляване на енергопотреблението и на емисиите на парникови газове от сградния сектор.

Предложеното преразглеждане на Директивата относно енергийните характеристики на сградите има за цел до 2030 г. значително да се намалят емисиите на парникови газове и потреблението на енергия в сградния сектор на ЕС и той да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. Предвижда се и саниране на повече сгради с най-лоши характеристики и подобряване на обмена на информация относно енергийните характеристики.

След 2030-та всички нови сгради следва да бъдат с нулеви емисии; а новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, следва да бъдат с нулеви емисии от 2028 г. Държавите членки ще могат да вземат предвид потенциала на сградата за глобално затопляне през целия ѝ жизнен цикъл, който включва производството и обезвреждането на строителните продукти, използвани за нейното изграждане.

По отношение на жилищните сгради държавите членки ще трябва да въведат мерки, с които да се гарантира намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г. и с най-малко 20 – 22% до 2035 г.

Според новата директива, като прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики, до 2030 г. държавите членки ще трябва да санират 16% от нежилищните сгради, които са с най-лоши характеристики, а до 2033 г. – 26% от сградите с най-лошите характеристики.

Ако е технически и икономически удачно, до 2030 г. държавите членки ще трябва постепенно да разположат слънчеви инсталации в обществени и нежилищни сгради, в зависимост от техния размер, и във всички нови жилищни сгради.

Държавите членки трябва да приемат мерки за декарбонизиране на отоплителните системи и за постепенно премахване на изкопаемите горива при отоплението и охлаждането с оглед на пълното премахване на котлите използващи изкопаеми горива до 2040 г. Субсидирането на самостоятелни котли използващи изкопаеми горива ще бъде забранено след 2025 г. Финансовите стимули остават възможни за хибридни отоплителни системи, като например тези, съчетаващи котел със слънчева топлинна инсталация или термопомпа.

От новите правила могат да бъдат изключени селскостопанските сгради и сградите, които са част от културното наследство. Държавите от ЕС могат да решат да изключат и защитени сгради със специална архитектурна или историческа стойност, както и временни сгради, църкви и места за поклонение.

„Директивата показва ясно как политиката в областта на климата може да има реални и незабавни ползи за хората в по-неблагоприятно положение. Този закон ще помогне за намаляване на сметките за енергия и ще се справи с основните причини за енергийната бедност, като същевременно ще осигури хиляди висококачествени местни работни места в целия ЕС. Справянето с 36% от емисиите на CO2 в Европа добавя абсолютно съществен стълб към Европейския зелен пакт. Днешният резултат показва, че Парламентът продължава да подкрепя Зеления пакт, който в еднаква степен осигурява справедливост и амбиция“. Това каза докладчикът Киран Къф (Зелените/ECA, Ирландия).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    49 3 Отговор
    Поредната идиотия на еко терористите.
  • 2 Сократ

    39 4 Отговор
    Кога ек ще ни забрани да дишаме?
  • 3 Перо

    36 2 Отговор
    Проблемът е, че не са взели в предвид криминалните правителства и икономики, където парите потъват като вода в пясък и ефекта пак е мижав с неограничено време в бъдещето!
  • 4 Аз Кочо

    9 8 Отговор
    Ех тези имоти скоро няма да ви излезнат от главите, затова пък много пари ще излязат от джобовете ви и ще изплатят като дим през комина.
  • 5 Гост

    19 2 Отговор
    Нулеви емисии означава, джипът на депутатският син да гори по един резервоар на ден, а Реното на чичо Стефко да бъде спряно от движение, заради нисък евро клас. Нищо, че чичо Стефко го изкарва от гаража само в събота, да отиде до вилата с него.
  • 6 дам

    14 6 Отговор
    Ха честито на печелившите. Кой строил, строил, който купил, купил. С новите изисквания квадрата става 5К евро себестойност. Ще плачете за цени от 1500 - 2000 евро за квадрат в ЕС. Токът в Румъния вече стана 35 цента за киловат, скоро и в България същото ни очаква. От 2026 година вкарват и нови такси за дизел и бензини и там се очаква поскъпване с 30%. Сега си помислете каква инфлация ни чака и как ако всичко поскъпва с десетки проценти, точно имотите щели да падат. Смях.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Е кой

    6 6 Отговор
    купува вече имоти и то в България?
  • 8 Аз Кочо

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "дам":

    Хах на 2000 евро квадрата копторите вече да непродаваеми, на 5000 евро коптора ти си остава вечно твой!
  • 9 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "дам":

    Както винаги съм казвал ти си бос.

    Когато цените вървят нагоре а заплатите не, хората обедняват още повече, така че пазара на имоти ще върви надолу. За да продадеш трябва някой да купи. Като няма пари няма покупки, хахаха

    Коментиран от #10

  • 10 дам

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Кочо могат да го наемат в сайта на длъжност да разказва вицове или истории за Иванчо и Марийка. За друго не става. Официално средната заплата в София мина 3К, а минималната в България ще е над хиляда лева още от другата година. За сравнение минималната заплата в България преди 10 години нямаше и 400 лева, тоест е нараснала 3 пъти, колкото са нараснали и цените на имотите. От 600-700 евро за квадрат в София, до около 1.8-2К.
    Кое не ти е ясно бе Кочовец, дори и на теб трябва да ти стане ясно. Знаем , че ти трудно би си купил нещо повече от баничка с боза за да си наясно с инфлацията и цените, ама не си ли спомняш, че до преди няколко години си си купувал баничката за 80 стотнки, а вече е 2 левчета.

    Коментиран от #11, #12, #13, #20

  • 11 Аз Кочо

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "дам":

    Хаха, няма пак да обяснявам за средната заплата.
    Това да глупости.
    Масовата заплата в София е между 1400 и 1800 лв бруто.

    Сделките се сриват, предстои да излязат 5 милиона квадратни метра само в София.

    Но ти мечтай, мечтите са безплатни!
  • 12 Аз Кочо

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "дам":

    400 лева, тоест е нараснала 3 пъти, колкото са нараснали и цените на имотите

    А покупателната способност е паднала 10 пъти

    Така е когато.човек е неук и необразован си мисли че всичко му е ясно!
  • 13 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "дам":

    Кажи за банките, имотите не са ти силната страна. Затова пък банките са!
  • 14 дам

    4 5 Отговор
    Сделките се свивали , спрямо коя година... Защо през 2023 година сделките са много повече от преди 5-8 години. Ако сравняваш с рекордната 2022 да свиват се, ама ако ги сравниш с тези преди пандемията през 2016-2019 дори са повечко, а цените са двойни.
    Колко пъти трябва да ти се обяснява. Примери мога да ти дам много. Не че жилищата поскъпват, а хартийките се обезценяват. От 10 години някъде се подстригвам в един и същи салон. В началото ми вземаха 8 лева, преди две , три години станаха 12, а от началото на тази година е 15 лева подстрижката. Просто сравнение нали. Парче пица си купувах до офиса за 1.50 преди няколко години, вече е 2.80

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Аха

    10 4 Отговор
    Зануляването започна. Запасете се със пуканки и хубаво уиски за шоуто на идиотите. Дано България намери сили да излезе от идиотския ЕС със идиотските му наредби ама надали.
  • 16 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "дам":

    Един балон има дъно от което започва надуването на цените съответно увеличаване на сделките. Пика беше 2022 сега сделките ще вървят надолу докато стигнат дъно. И докато вървят надолу цените ще се сриват лавинообразно защото всеки селяк ще иска да излезе по бързо от сделката.

    Относно услугите, ти явно си с деменция, защото ти обяснявах хиледи пъти че инфлацията в услугите е най лепкава. Цените там трудно ще паднат. Цените на имотите = ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ.

    Цените на услугите, без които никой не може ще растат или ако има рецесия може да паднат но не много.
    Понеже нямаш никакво образование относно икономиката и пазарите затова никога няма да можеш да разбереш какво ти обяснявам

    Коментиран от #22

  • 17 Що е то имотен балон

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "дам":

    Имотният балон се характеризира с "надути" (точно както балон) стойности на недвижимите имоти. Скокът в цените, водещ до тези условия, обикновено е причинен от комбинация от голямо търсене на жилища и нисък капацитет на свободни имоти за продажба на пазара. Други причини за появата на имотни балони включват икономически фактори, сред които са ниски лихвени проценти и лесен достъп до кредит.

    Пукането" на имотен балон означава рязък спад в стойността на недвижимите имоти. Обикновено той с появява след период на завишени цени на жилищата. Жилищните сривове обикновено са причинени от забавяне на икономиката, по-строги кредитни стандарти или повишаване на лихвените проценти, като всичко това може да допринесе за спад в търсенето.

    Имотните балони се пукат, защото икономическите условия, които "надуват" балона, вече не са налице. Например, когато лихвените проценти се покачват, цената на притежанието на жилище също се повишава, което оказва натиск за намаляване на цените.

    Когато безработицата стане по-честа, безработните собственици на жилища вече могат да не си позволяват плащанията по ипотеките. Финансовите институции затягат стандартите за кредитиране, за да намалят риска от това, което премахва редица купувачи от пазара, намалявайки търсенето на жилища.
  • 18 Аз Кочо

    5 4 Отговор
    Инфлацията изяжда еднакво покупателната способност на всички активи(акции, облигации, имоти, злато, суровини и материали и т.н). Мономилиардерът не е задължително да „усеща“ инфлацията, защото не му пука, ако цените на хранителните стоки скочат, но той все още губи покупателна способност на активите си. Ако инфлацията е 10% за период от две години, активите на мономилиардера губят 200 милиона долара покупателна способност.
  • 19 Гост

    3 1 Отговор
    Вуе и да цъкаш минусчета от чужди телефони и да не цъкаш все тая. Гола вода си!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пурко

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Скри се вуето , подви Упашка и иСчезна. Срам гу е че нищо ни знай
  • 22 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Когато цените почнат да падат, повечето от продавачите ще се оттеглят и ще изчакат по-добри времена. На пазара ще останат само малък процент имоти, за които ще се борят по няколко клиента на имот.
  • 23 "Кредит Маркет ООД"

    3 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма