Last news in Fakti

11 Март, 2024 10:36 2 795 14

Програмата за саниране се проваля и във Варна

  • саниране-
  • варна-
  • програма

Едва две заявления са подадени за участие във втория етап

Програмата за саниране се проваля и във Варна - 1
Снимка: М. Богданова ©

Само две заявления от сдружения на собственици са подадени за участие във втория етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в община Варна. Единият проект е отхвърлен заради наличието на незаконна сграда в имота. Финансовата рамка за саниране в Североизточния регион за планиране е на стойност малко над 47 милиона лева, като няма квоти за отделните населени места. Има ли интерес сред варненци?

Александър Симеонов е съсобственик в двуфамилна къща. След като се запознал с условията за кандидатстване по програмата за саниране, решил да се възползва. Кандидатствал в първия етап, но проектът му не бил сред одобрените. Това не го отказало и мъжът решил да участва и във втория етап.

"След като бяхме одобрени и разбрахме за следващия етап, че 20% имаме самоучастие помислихме, че шансът ни ще е по-голям, защото повечето хора не могат да се разберат", каза Александър Симеонов, цитиран от БНТ.

Част от изискванията са сградата да е на най-малко четири етажа, да е строена до 1999 година и да има поне двама собственици. Александър Симеонов вече е внесъл в сдружението на собствениците сумата за самоучастие – 31 000 лева. Сега очаква от държавата близо 120 000 лева. Така общата сума за цялостното саниране на неговия имот е 150 000 лева.

"За моята сграда включва трите тераси на лицето, три тераси на гърба, които са, смяна на покрива. Покривът в момента е от ламарина, после ще го правят от сандвич панели. Също има подмяна на дограмата, изолация. Долу в мазата има фибран, полагане, за да се отдели влагата. Това е като цяло проектът, който цели да спести 30% от енергийна ефективност", посочи Александър Симеонов.

От община Варна казаха, че сдруженията на собствениците в града са притеснени от размера на сумите за съфинансиране. Безпокоят ги и разходите, които програмата не покрива и те трябва да направят за своя сметка.

"Единият задължителен разход е поне 20% от общото финансиране, но освен това има съпътстващи разходи, които няма да бъдат покрити от програмата и това е за енергийното обследване, с което те кандидатстват, също паспортът на сградата, освен това трябва да направят инвестиционен проект, след като бъдат одобрени, и трябва да осигурят всички необходими процедури, за одобряване на тези проекти, оценка за съответствие, трябва да имат авторски надзор, строителен надзор, осигуряване на въвеждане в експлоатация, публичност и информираност за строежа", отбеляза Пламен Китипов – зам.-кмет в Община Варна.

Александър Симеонов е категоричен, че не е имал трудности при кандидатстването по програмата за енергийна ефективност.

"С жена ми изчетохме условията и правилата. Аз предварително бях направил паспорт на сградата за енергийна ефективност и като дойдоха сроковете, ние си подадохме документите, месец преди края бяхме готови. Защо само ние кандидатстваме? Защото други сгради, които са много по-големи, с много повече точки, те се отказват поради недоверието на собствениците", уточни Александър Симеонов.

Срокът за кандидатстване във втория етап на санирането е удължен до 28 март. Допустимите суми за кандидатстване за една сграда са между 50000 и 9,5 милиона лева.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 3 Отговор
    Там ще санира фирма Вагнер.

    Коментиран от #2

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Явно доста вагнеровци са ти го наврявагнеровали ‼️
  • 3 Трол

    12 3 Отговор
    Не може да се провали нещо, което го е нямало.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор
    Варна в Гинес‼️
    Вече ТРИДЕСЕТ години.се реконструира действал , НЯКОГА, стадион ❕❕❕
  • 5 строител

    15 13 Отговор
    така е, след като бат Бойки измисли преди 6 г. тази порочна програма за саниране за сметка на държавния бюджет и сега тъй като българина е голям егоист и винаги гледа да не е прекаран от съседа си, сега всички искат пак да е безплатно санирането, но безплатен обяд няма! Българина трябва изцяло да промени мисленото и поведението си, ако иска държавата да върви напред и той заедно с нея! това е пътят, друг няма!

    Коментиран от #13

  • 6 Народът на България

    13 4 Отговор
    Програмата за Крадене на боко се провали!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 архитекта

    4 4 Отговор
    В нашия град санирахме безплатно много панелки. Станаха като нови и цената им съответно стана като софийската.

    Коментиран от #14

  • 9 “Кредит Маркет” ООД

    1 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 10 Варна

    3 1 Отговор
    от село стана най-голямото село...е след София...
  • 11 ПЪГУОШ

    6 1 Отговор
    Програмата важи ли и за къщи в Барселона ? За един приятел от Банкя питам !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "строител":

    Санирането е измислено много преди да го усетят у нас. У нас измислиха как да приберат парите за цялата дейност, като изпълнят само някой етапи от нея.
  • 14 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "архитекта":

    На колко от тях им укрепихте междупанелните връзки? Или вие само лепихте студопор отгоре, да не си личи проблемът отдолу?