Отидете към основна версия

5 702 29

Ниски или високи са наемите на жилища в България

  • жилища-
  • наем-
  • коронавирус

Пандемията от коронавирус постави на изпитание част от сегмента

Снимка: М. Богданова ©

Безспорно пандемията от коронавирус се отрази на наемния пазар на жилища. Най-силно това се усети от собствениците, които през последните години инвестираха в покупката на жилище в центъра и съседни на него квартали в София и по-големите градове. Сметките, които си правеха, бяха да печелят от краткосрочното отдаване под наем. През последния близо месец, това на практика е невъзможно. Част от тях вече се насочиха към дългосрочно отдаване под наем, а други – все още таят надежда, че загубите им ще бъдат компенсирани от настъпващия летен сезон, чиято реализация е под въпрос.

Какво обаче става на пазара на дългосрочни наеми? Съвсем логично е при създалата се форсмажорна ситуация наемателите да поискат отсрочка за месечната рента, тъй като голяма част от тях или са с в неплатен отпуск, или са с намалени заплати за неопределен период от време. Анкета на ФАКТИ показва, че 47% ще се опитат да предоговорят наема, тъй като нямат заделени пари. 43% обаче не възнамеряват да преговарят. „Причината е, че става дума предимно за наематели, които са подписали договори преди 5-6 години. Собствениците, поради една или друга причина, не са актуализирали месечната рента, и към днешна дата сумата устройва наемателя“, обясняват брокери.

Мярката преместване в друго жилище с по-нисък наем биха предприели едва 10% от респондентите. „Това също не е изненада, тъй като предлагането в София и по-големите градове на жилища с добра локация и за дълготрайно наемане, е крайно ограничено. Дори да има избор, то той е в горната граница на средния и във високия ценови сегмент“, допълват специалисти.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини