Last news in Fakti

8 Април, 2020 09:21 5 691 29

Ниски или високи са наемите на жилища в България

  • жилища-
  • наем-
  • коронавирус

Пандемията от коронавирус постави на изпитание част от сегмента

Ниски или високи са наемите на жилища в България - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно пандемията от коронавирус се отрази на наемния пазар на жилища. Най-силно това се усети от собствениците, които през последните години инвестираха в покупката на жилище в центъра и съседни на него квартали в София и по-големите градове. Сметките, които си правеха, бяха да печелят от краткосрочното отдаване под наем. През последния близо месец, това на практика е невъзможно. Част от тях вече се насочиха към дългосрочно отдаване под наем, а други – все още таят надежда, че загубите им ще бъдат компенсирани от настъпващия летен сезон, чиято реализация е под въпрос.

Какво обаче става на пазара на дългосрочни наеми? Съвсем логично е при създалата се форсмажорна ситуация наемателите да поискат отсрочка за месечната рента, тъй като голяма част от тях или са с в неплатен отпуск, или са с намалени заплати за неопределен период от време. Анкета на ФАКТИ показва, че 47% ще се опитат да предоговорят наема, тъй като нямат заделени пари. 43% обаче не възнамеряват да преговарят. „Причината е, че става дума предимно за наематели, които са подписали договори преди 5-6 години. Собствениците, поради една или друга причина, не са актуализирали месечната рента, и към днешна дата сумата устройва наемателя“, обясняват брокери.

Мярката преместване в друго жилище с по-нисък наем биха предприели едва 10% от респондентите. „Това също не е изненада, тъй като предлагането в София и по-големите градове на жилища с добра локация и за дълготрайно наемане, е крайно ограничено. Дори да има избор, то той е в горната граница на средния и във високия ценови сегмент“, допълват специалисти.

Ниски или високи са наемите на жилища в България


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефо

    14 16 Отговор
    Сега ще станат ниски
  • 2 Дельо хайдутин

    14 31 Отговор
    Скоро ще има безплатни жилища за всички.

    Коментиран от #20

  • 3 von Manstein

    26 14 Отговор
    Изключително глупав и риторичен въпрос. Естествено, че ДА.... ами цените на имотите - пълна нелепица и малоумщина не отговаряща нито на пазара, нито на търсенето или качеството, а най- малко на стандарта и възможността на купувачите.
  • 4 COVID

    18 22 Отговор
    след като премине ще има толкова свободни търговски и жилищни площи, че наемодателите ще се молят да им наемат имотите, тъй като парите за поддръжка си вървят, а постъпления НЯМА.

    Коментиран от #5

  • 5 Бъркаш

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "COVID":

    то и транспорта е в застой ама бензина не го дават по 1 лев...

    Коментиран от #7

  • 6 Хахахахахаха

    22 11 Отговор
    Щяло да има по много и безплатно...ХАХАХАХАХАХАХ
    А тия дето са ползвали до сега кво ше правят? Ще заминат за Съветския съюз ли...ХАХАХАХАХАХАХ
    Гладна кокошка...планина повдига!
  • 7 За бензина

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бъркаш":

    е друго, там цените се определят на партия белот, в едно хотелче край морето...
  • 8 Тито

    20 25 Отговор
    Безумно скъпи са ама гледайте какво ще стане след 2месеца безумно евтини и няма да има купувачи.по време на имотната криза живях в Каталуния тоес Испания.преди кризата апартаментите струваха по500000евро.сега10 години след кризата струват 50000.и пак няма купувачи.това очаква и София и големите градове.

    Коментиран от #11, #26

  • 9 Geo

    24 8 Отговор
    Да бе, всички наематели ще се върнат на село, където ще намерят добре платена работа. София ще опустее. Наемодателите ще се самоубиват. А гладната кокошка?
  • 10 Ханс

    13 21 Отговор
    Кой наема жилище за 5-6 години. Като пишете нещо поне малко го осмислете. Тези 43% дето не смятат да преговарят ми се струва че са алчни брокерчета и наемодатели. Свърши се тяхната. Има две решения на проблема-или цените ще паднат драстично или Терминал 2 и Германия.
  • 11 Тра-ла-ла

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тито":

    Тра,ла,ла, тра,ла,ла продадох 51 годишен панел за 80 хиляди евра.😀😄😀
  • 12 Гост

    15 2 Отговор
    Зависи от много неща дали е висок или нисък.Зависи какво се предлага и желаещият какво получава като доходи.За кандидат със заплата 1000лв всичко е скъпо,за такъв с 2000лв е различно.
  • 13 Брокер

    17 12 Отговор
    Всичко зависи от локацията,имот който е в скъп и хубав квартал и има хубава локация,никога няма да му падне цената

    Коментиран от #23

  • 14 ДАКАТА

    15 16 Отговор
    Само чакам да дойде зимата, тогава пак ще си приказваме, като безработицата удари 30 процента. Ще видим тия апартаменти на хубави локации за колко ще се продават.
  • 15 Васко

    19 8 Отговор
    Освен от храна човек има нужда и от място където да живее. Колкото и негативна да е създалата се икономическа ситуация, жилището остава един от най-важните приоритети в живота на човека. А когато нещата се стабилизират последвалата инфлация ще накара цените на всичко да се вдигнат включително и на наемите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ханс

    8 10 Отговор
    Апартаменти продават и дават под наем и в Германия, Англия, Сащ, абе където искаш. За какво да им плащам за няква панелка една шапка пари. Както е тръгнало скоро тия апартаменти ще ги дават под наем на Хасан и Айше.
  • 18 Tol

    8 3 Отговор
    DA BE OTVOREN,STE VZEMASCH PODNAEM VAV HOLLANDIA I TO VAV AMSTERDAM,AKO MOJESH DA PLASHTASH 2000 EURO ELA

    Коментиран от #19

  • 19 Ханс

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Tol":

    Аз в САЩ си живея. Плащам си 1000 долара и не ми пука.
  • 20 1914

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Надявай се.
    Който не плаща на село и на полето
  • 21 Язе

    14 7 Отговор
    Като настоящ наемател мнението ми за хазяите е само едно-ламтят за пари.Сигурно има и нормални но са малко.В трета квартира съм и никога не съм закъснявал с наемите.Всяка година ми се вдига наема с едни кухи доводи,че квартала бил хубав,че апартамента бил голям и т.н.За 6год.сегашния ми наем ми е скочил с 60%.Е вече ми писна и си взех мой апартамент.Този месец се приключва с ремонта и се изнасям.Ще му съобщя в последния момент,ще си покрия следващия наем с депозита и надявам се да нямам повече вземане даване с такъв тип хора.Тук вече е за ремонт поради захабяване на самия имот и пък след последните дъждове протече и тавана.Ще трябва да се бръкне а това най го мразят хазяите.Да не говорим,че за тези пари няма кой да го вземе в тази криза.
  • 22 Потен

    9 4 Отговор
    Винаги е така, който купува и наема му е скъпо и обратното,но колкото и да не се търси или наема един имот винаги си има цена.
  • 23 Брокерица

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Брокер":

    Като остане празен няколко месеца/години, на всеки имот може да му падне цената. Ако ще да е на жълтите павета. Хеле пък ако дойде зорно време.
  • 24 Edna

    5 0 Отговор
    За последните 3 год. смених 3 квартири. От Варна съм, почти е невъзможно да се намери необзаведено жилище. През 2013 г. намерих едно на центъра в добро състояние за 500 лв и останах почти 6 г.
    Сега съм в обзаведен, но ще го сменям, защото уредите са стари и амортизирани, масата и столовете-също и не мога да остана дългосрочно, а намът е 600 лв.Предлагането на необзаведени или полуобзаведени апартаменти във Варна е може би 15%.
    Моля, ако някой чете този коментар и желае да им отдаде за 5-7 г. полуобзаведен апартамент, без забележки, построен посл.5 г. да ми пише на:
    [email protected]
    Става въпрос за мен, на 42 г. и синът ми-на 16 г.
  • 25 Ново

    1 0 Отговор
    То бензина не пада ама шофьорите не работят няма заплати с бензин ли ще се плаща наема
  • 26 Сашо

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тито":

    Да, затова в Барселона не може свестен апартамент под 350к евро да намери човек, та хубавите са от 500к нагоре, да е в Малага няма свестни жилища под 200к, на кой ги дрънкаш тия.
  • 27 Бгмамаактивистка

    9 1 Отговор
    Искам на Софията, искам на лозенец апартамент!
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Непосилни са.
  • 29 Дядото

    2 0 Отговор
    Докато има селтаци на рояци,готови да ядат хляб и майонеза до живот...само и само да са в София...хазяите живот ще си живеят ЦАРСКИ!!!!