Отидете към основна версия

6 349 2

10 години по-късно: Отново ще узаконяваме незаконни сгради

  • зут-
  • промени-
  • глосов
Снимка: М. Богданова ©

Десет години след отпадането на глава 21 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) част от разпоредбите в нея ще влязат отново в действие. Това ще даде възможност за узаконяване на незаконни постройки изградени преди 2001 г. „Естествено сградите трябва да отговарят на всички техническите норми. Едно узаконяване ще е добре и за собственика на имота и за държавата. Първият не губи инвестицията си, а в хазната ще влязат немалко пари от санкцията за узаконяване и от данъците за имота след това”, обяснява инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България.

Идеята се подкрепя и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщи вчера пред в-к "Монитор" и министър Лиляна Павлова: „Така построените сгради, нямащи строителни книжа, ще могат да бъдат легализирани. Вече имаме и уточнени готови текстове, които ще бъдат предложени за разглеждане от депутатите. Надявам се през октомври поредната редакция на ЗУТ да бъде гласувана в парламента и да влезе в сила”.

Какво се случи преди 10 години?

Отмяната на възможността за узаконяване на незаконни постройки влезе в сила през юли 2001 г. с промени ви ЗУТ. Последва шестмесечен гратисен период, в който всички собственици на незаконни обекти, можеха да попадат молби за тяхното узаконяване. Общините бяха тези, които трябваше да преценяват дали даден обект да бъде узаконен или не, както и да определят такса за регистрация и оценка на най-масовите обекти (тези от четвърта и пета категория). Към момента на влизане на забраната за узаконяване на незаконни постройки жалбите за незаконни строежи бяха 23 000.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини