Last news in Fakti

13 Септември, 2012 21:43 4 957 1

Инж. Светослав Глосов: Нито една сграда няма бъде съборена

  • глосов-
  • интервю-
  • строителство
Инж. Светослав Глосов: Нито една сграда няма бъде съборена - 1
Инж. Светослав Глосов – председател на Камарата на строителите в България (Снимка: М. Богданова ©)

- Инженер Глосов, последните статистически данни показват, че има голяма разлика между броя на издадените разрешителни за строеж и броя на фактическото изграждане. На какво се дължи това?

- Има много проекти, за които са издадени разрешителни за строеж, но няма финансова възможност за реализирането им. За мен причината е финансовата необезпеченост.

- Коректно ли е да се каже, че част от предприемачите са разчитали на банково финансиране, но то им е било отказано и затова в момента наблюдаваме подобна картина?

- Не може да се каже, че са разчитали само на банките или на някаква предварителна реализация или просто, защото пазарът е свит, са решили да изчакат по-добри времена. Важно е да припомним, че давността на разрешението за строеж е пет години, т.е. до третата година от издаването му трябва да започне изграждането, а до петата трябва да е направен грубият строеж.

- Наблюдава се ръст на разрешителните за строеж и изграждането на едно- и двуетажни къщи.

- За мен това са предимно еднофамилни сгради. Означава ли, че българинът е забогатял? Според мен – не. „Просто искам да си сменя начина на живот – имал съм апартамент, някакво наследство някъде – продал съм го и съм решил да си направя къща”. Това е начин на живот.

- Защо се е увеличил броят на чуждестранните фирми на български пазар през последната година?

- Има много чужди фирми, които работят на българския пазар и съгласно Закона за устройство на територията трябва да бъдат вписани. Техният брой ще се увеличава, според мен. Предстои провеждането на няколко търга и на обектите ще работят чужди компании.

- 3600 българи могат да отидат да работят в Израел, но едва 50 са се възползвали от това. Каква е причината, според Вас?

- Четох, че заплатата там ще бъде около 1800 USD, което не е никак добро възнаграждение. Това е около 3000 лв. Един добър строителен работник може да си докарва 2000 лв. и тук.

- Липсата на инвеститори ще продължи ли?

- Да. Засега единствените инвеститори и то в сферата на жилищното строителство и курорти са руснаците.

- Но те купуват вече готови имоти.

- Да, така е. Според мен, те печелят най-много от това. Най-хитри излязохме българите, и сега руснаците, а най-глупави – ирландците и англичаните. Какво се получи? Ирландците и англичаните купиха на високи цени, когато беше скъпо строителството през 2008 г., а сега го продават евтино и го купуват руснаците. Факт.

- Размразяване на обекти ще има ли или ще станем свидетели на подобна картина като в Испания, където част от новопостроените имоти бяха разрушени?

- Нищо няма да разрушаваме. Не е толкова лесно да се разруши един обект. Там има много собственици, особено една жилищна сграда, независимо, че постройката не е изградена на 100%. Собствениците имат нотариални актове, платили са. Какво ще предпочетете – да съборите това, което имате или част от него и което може да се довърши някога или да се събори? Ако собствениците решат да го съборят ще трябва да дадат още пари. Кой ще го събори – държавата или общината?

- За да има стимул за довършване на сградата трендът при цените на имотите трябва да се обърне към положителен.

- Да или хората да намерят средства да довършат сградата, а не средства да я съборят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дими Димов

    2 0 Отговор
    ...трендът при цените на имотите скоро няма да е положителен...а при наемите е още по-зле...