Отидете към основна версия

13 054 49

Стойкова: Пазарът е в отлична форма

  • полина стойкова-
  • bulgarian properties-
  • жилища-
  • цени-
  • imot.bg-
  • имоти

Продавачите вече са по-склонни на диалог

Снимка: М. Богданова ©

Въпросът: „Кога ще поевтинеят жилищата?” винаги е актуален и в периоди на криза, подобна на тази предизвикана от коронавируса, очакванията на купувачите стават все по-големи. Вече почти 5 месеца светът живее в неестествена среда, която първият месец стопира пазара на недвижими имоти, но с течение на времето нещата се нормализираха. Именно и поради това нормализиране няма основание да се очаква, че цените на недвижимостите, и в частност на жилищата ще спаднат. „Коронакризата имаше оздравителен ефект върху пазара и отрезви участниците на него, за да могат да преценят по-реално ситуацията”, казва в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Госпожо Стойкова, защо пандемията от коронаирус не само не замрази цените на жилищата в София, но дори отчете покачване?

Факт е, че със замръзването на пазара по време на извънредното положение всички очакваха да се стигне до сериозен спад и в цените на имотите. Тези прогнози бяха подсилени и от нарастващата безработица, както и от множеството прогнози за спад на икономическия растеж, рецесия и дълбока криза. Нищо от тези неща обаче не се разгърна в такава степен като процес и с отхлабването на мерките всичко започна да се връща в нормален ритъм и да наваксва двата месеца пауза.

В момента имотният пазар е в отлична форма, активността се върна на нивата от преди пандемията и няма основание за спад в цените, тъй като търсенето е голямо.

Наблюденията ни сочат, че спад в цените и по-негативни тенденции се усещат единствено в морските курорти, където пазарът и без това беше потиснат през последните години, а сега е още по-затруднен поради липсата на туристи и невъзможността на много от потенциалните купувачи да пътуват и да дойдат да изберат имот. Това пък дава отлични възможности на местните купувачи да намерят атрактивни морски оферти и да прекарат едно спокойно лято още през 2020 г.

Какво ще е поведението на купувачите и продавачите до края на годината?

Продавачите станаха по-гъвкави в предложенията си, по-отворени към диалог, много от тях предложиха стимули на купувачите в трудните месеци като промо оферти, разсрочено плащане, намаления на офертните цени и по този начин предизвикаха интереса им и много от обявите влязоха в реалния пазар, тъй като преди това бяха надценени. Затова аз смятам, че коронакризата имаше оздравителен ефект върху пазара и отрезви участниците на него, за да могат да преценят по-реално ситуацията. Купувачите са по-предпазливи, но се вижда, че търсят убежище за парите си, а имотите винаги са един сигурен актив. Тези, които купуват с кредит, имат подкрепата на банките при на практика непроменени условия. Така с общи усилия и разум от страна на всички участници мисля, че упяхме поне засега да излезем от един труден момент за икономиката и имотния пазар.

До каква степен отпускането на ипотечни кредити оказва влияние върху реализирането на сделки?

Много важно е да се подчертае, че в тази криза банките изиграха важна роля, като не спряха кредитирането и подадоха ръка на хората в затруднено положение. Целта на банките е да отпускат кредити, а не да взимат имоти, чиито собственици изпадат в невъзможност да изплащат заемите. Тази тяхна роля и отговорността, която носят при отпускането на кредити и одобряването на кандидатите трябва да излиза на все по-преден план, за да имаме един балансиран и устойчив пазар.

При евентуална втора вълна, която се прогнозира за есента, какво ще се случи на пазара на жилища?

Вероятно е тази втора вълна вече да е в ход, но като цяло всички сме много по-подготвени и няма да има такава паника, пълно затваряне и стопиране на икономическия живот.

Част от новопоявилите се обяви за продажба на жилища с в центъра на София, които досега се отдаваха на краткосрочен принцип. Става дума за добре реновирани, но в същото време малки жилища, които трудно биха били атрактивни за купувачите на основен дом. Каква ще е съдбата на тези имоти?

Тези имоти за момента преминават към дългосрочно отдаване и с постепенното отваряне на границите виждаме, че започват да се отдават успешно. В този сегмент и при краткосрочното отдаване, и при дългосрочното, където голяма част от наемателите са чужденци, зависи в каква степен и кога ще се отворят границите за пътуване и за работа и обучение на чуждестранни граждани.

Какво се случва на пазара на наеми?

В средния и висок клас, в който ние оперираме, се забелязва леко покачване на активността. То е в резултат на разхлабването на мерките и притока на чужденци, който започна да се усеща и който е основен двигател в този сегмент.

Активност има и от страна на българи, които ще сменят жилище за есента, както и такива, които ще искат да предоговорят или сменят жилището с по-изгодно или по-добро. Така че наемният пазар тепърва започва да се възстановява и този път беше изпреварен от пазара на покупко-продажби.

Какви нови схеми за продажба и отдаване под наем ще се появят в резултат на пандемията от коронавируса?

Това са промо оферти, разсрочено плащане, намаляване на цена и гъвкавост към предложения и оферти от купувачите.

При новото строителство особено важна роля ще играят предложените схеми на плащане с по-малка първоначална вноска и баланс при акт 15 или акт 16, когато банките ще отпуснат финансиране. Всичко това ще подреди пъзела на имотните сделки, които преди това ставаха по-трудно, с по-неотстъпчиви и несклонни да се изслушват страни и ще даде път на развитие на един по-съвременен пазар.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 33 гласа.

Свързани новини