Last news in Fakti

3 Август, 2020 09:21 13 043 49

Стойкова: Пазарът е в отлична форма

  • полина стойкова-
  • bulgarian properties-
  • жилища-
  • цени-
  • imot.bg-
  • имоти

Продавачите вече са по-склонни на диалог

Стойкова: Пазарът е в отлична форма - 1
Снимка: М. Богданова ©

Въпросът: „Кога ще поевтинеят жилищата?” винаги е актуален и в периоди на криза, подобна на тази предизвикана от коронавируса, очакванията на купувачите стават все по-големи. Вече почти 5 месеца светът живее в неестествена среда, която първият месец стопира пазара на недвижими имоти, но с течение на времето нещата се нормализираха. Именно и поради това нормализиране няма основание да се очаква, че цените на недвижимостите, и в частност на жилищата ще спаднат. „Коронакризата имаше оздравителен ефект върху пазара и отрезви участниците на него, за да могат да преценят по-реално ситуацията”, казва в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Госпожо Стойкова, защо пандемията от коронаирус не само не замрази цените на жилищата в София, но дори отчете покачване?

Факт е, че със замръзването на пазара по време на извънредното положение всички очакваха да се стигне до сериозен спад и в цените на имотите. Тези прогнози бяха подсилеСтойкова: Пазарът е в отлична форма

ни и от нарастващата безработица, както и от множеството прогнози за спад на икономическия растеж, рецесия и дълбока криза. Нищо от тези неща обаче не се разгърна в такава степен като процес и с отхлабването на мерките всичко започна да се връща в нормален ритъм и да наваксва двата месеца пауза.

В момента имотният пазар е в отлична форма, активността се върна на нивата от преди пандемията и няма основание за спад в цените, тъй като търсенето е голямо.

Наблюденията ни сочат, че спад в цените и по-негативни тенденции се усещат единствено в морските курорти, където пазарът и без това беше потиснат през последните години, а сега е още по-затруднен поради липсата на туристи и невъзможността на много от потенциалните купувачи да пътуват и да дойдат да изберат имот. Това пък дава отлични възможности на местните купувачи да намерят атрактивни морски оферти и да прекарат едно спокойно лято още през 2020 г.

Какво ще е поведението на купувачите и продавачите до края на годината?

Продавачите станаха по-гъвкави в предложенията си, по-отворени към диалог, много от тях предложиха стимули на купувачите в трудните месеци като промо оферти, разсрочено плащане, намаления на офертните цени и по този начин предизвикаха интереса им и много от обявите влязоха в реалния пазар, тъй като преди това бяха надценени. Затова аз смятам, че коронакризата имаше оздравителен ефект върху пазара и отрезви участниците на него, за да могат да преценят по-реално ситуацията. Купувачите са по-предпазливи, но се вижда, че търсят убежище за парите си, а имотите винаги са един сигурен актив. Тези, които купуват с кредит, имат подкрепата на банките при на практика непроменени условия. Така с общи усилия и разум от страна на всички участници мисля, че упяхме поне засега да излезем от един труден момент за икономиката и имотния пазар.

До каква степен отпускането на ипотечни кредити оказва влияние върху реализирането на сделки?

Много важно е да се подчертае, че в тази криза банките изиграха важна роля, като не спряха кредитирането и подадоха ръка на хората в затруднено положение. Целта на банките е да отпускат кредити, а не да взимат имоти, чиито собственици изпадат в невъзможност да изплащат заемите. Тази тяхна роля и отговорността, която носят при отпускането на кредити и одобряването на кандидатите трябва да излиза на все по-преден план, за да имаме един балансиран и устойчив пазар.

При евентуална втора вълна, която се прогнозира за есента, какво ще се случи на пазара на жилища?

Вероятно е тази втора вълна вече да е в ход, но като цяло всички сме много по-подготвени и няма да има такава паника, пълно затваряне и стопиране на икономическия живот.

Част от новопоявилите се обяви за продажба на жилища с в центъра на София, които досега се отдаваха на краткосрочен принцип. Става дума за добре реновирани, но в същото време малки жилища, които трудно биха били атрактивни за купувачите на основен дом. Каква ще е съдбата на тези имоти?

Тези имоти за момента преминават към дългосрочно отдаване и с постепенното отваряне на границите виждаме, че започват да се отдават успешно. В този сегмент и при краткосрочното отдаване, и при дългосрочното, където голяма част от наемателите са чужденци, зависи в каква степен и кога ще се отворят границите за пътуване и за работа и обучение на чуждестранни граждани.

Какво се случва на пазара на наеми?

В средния и висок клас, в който ние оперираме, се забелязва леко покачване на активността. То е в резултат на разхлабването на мерките и притока на чужденци, който започна да се усеща и който е основен двигател в този сегмент.

Активност има и от страна на българи, които ще сменят жилище за есента, както и такива, които ще искат да предоговорят или сменят жилището с по-изгодно или по-добро. Така че наемният пазар тепърва започва да се възстановява и този път беше изпреварен от пазара на покупко-продажби.

Какви нови схеми за продажба и отдаване под наем ще се появят в резултат на пандемията от коронавируса?

Това са промо оферти, разсрочено плащане, намаляване на цена и гъвкавост към предложения и оферти от купувачите.

При новото строителство особено важна роля ще играят предложените схеми на плащане с по-малка първоначална вноска и баланс при акт 15 или акт 16, когато банките ще отпуснат финансиране. Всичко това ще подреди пъзела на имотните сделки, които преди това ставаха по-трудно, с по-неотстъпчиви и несклонни да се изслушват страни и ще даде път на развитие на един по-съвременен пазар.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 milfHunter

    85 21 Отговор
    Стойкова е готино милфче. Иначе имотите ще падат. Чакам и след година атакувам.

    Коментиран от #6, #7, #38

  • 2 8569гт

    75 20 Отговор
    Продавачите скоро ще пеят друга песен, с куплет едно 30% надолу давам аз ама никой не иска що така :))))))))))
  • 3 Кой

    58 12 Отговор
    ти вярва , ма госпожа ?

    Коментиран от #45

  • 4 мечтиииии

    81 14 Отговор
    Горното "интервю' е (пре)изпълнено (с много малки изключения) с пълни лъжи ! Може да се определи ,като брокерски мечти.
  • 5 Трифонов

    92 15 Отговор
    За Бога, братя... Не купувайте!!!
    За къв к** са ви?! Единственото сигурно нещо на този свят е, че един ден ще умрем и че този ден може да е просто днес. На този свят сме, като на еднократна екскурзия. Вие, като ходите на екскурзия на място, за което знаете, че повече никога няма да се върнете, на хотел ли отсядате или си купувате къща?! Бъдете разумни и харчете парите си, за да изживеете живота си пълноценно. Не го подчинявайте на изплащането на недвижими имоти. Безобразно тъпо е!!! И не си внушавайте, че го правите "за децата". Децата трябва да имат избор - къде да учат, какво да учат, какво да работят, къде да го работят... Като им набивате в главите, че трябва да останат завинаги там, където имат имот, режете крилете им. Те трябва да имат свобода, неограничена от подобни баналности.

    Коментиран от #22, #27, #31, #43

  • 6 сексолог

    42 8 Отговор

    До коментар #1 от "milfHunter":

    Много си извратен бе (щом тази кикимора е готино милфче за теб) или много си го закъсал (но за имотите си прав).

    Коментиран от #23

  • 7 Ееее

    27 14 Отговор

    До коментар #1 от "milfHunter":

    Аз също ще чакам до догодина,интересно ми е да видя на зима с колко % ще почнат да ги смъкват цените.
  • 8 Знайко

    18 45 Отговор
    Цените на този пазар няма да паднат.Може да се задържат на тези нива.Но падане няма да има.Има други фактори,които са определящи.Справка голямата криза от 2009-2012/3 година.Нищо не падна,освен някой абсолщтни дупки.

    Коментиран от #29, #33

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГЛАДЕН БРОКЕР

    41 12 Отговор
    Тази трябва да си смени дилъра какви глупости дрънка само стабилен пазар те цените започнаха на долу продажби няма
  • 11 Бай Ганьо

    36 13 Отговор
    Чакам от 15 години цените да паднат. И ще чакам още толкова ако трябва. Но вярвам, че ще паднат.

    Коментиран от #37

  • 12 Стефан

    39 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Стойкова: Пазарът е в отлична форма. Вие даже един апартамент да не продадете пак ще се хвалите, как иначе ще хванете баламите, в държава в която минималната заплата и минимална пенсия са ПО МАЛКИ ОТ СТРАНИ КАТО КОСОВО И ГАБОН се продават имоти на цени в Париж и Милано, проблемът на България е че няма конкуренция във НИТО ЕДНА СФЕРА от икономиката която е печеливша, и да не съм голословен като политик, ГОРИВА - КАРТЕЛ, ТЕЛЕФОНИ - КАРТЕЛ, ГАЗ - КАРТЕЛ, СТРОИТЕЛСТВОТО ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ ФОРМИ , ТУРИЗЪМ - МУТРИ И АЛЧНОСТ , само кафенетата нямат картел зашото са много и не могат да се разберат, така че тази усмихната особа лъже, и лъже на поразия, ако статистиката е вярна вижте колко празни жилища седят празни и непродадени.
  • 13 Радо

    24 7 Отговор
    Едно нещо като не се вдига и почва да пада.
  • 14 Брокерски мечти

    34 8 Отговор
    Какви бок__ци са българските брокери! Толкова са алчни и подли, че даже война да стане няма да се посвенят да лъжат и мажат. Това са хора без всякакъв морал! Загробват хора за панели с изтекъл живот за десетилетия, разбиват живота на децата им, само за да има за тях, за комисиона! И хората вярват и се самонавиват, навиват съпрузи, близки и те да купуват. Освен това трябва да се прави разлика между нов качествен строеж, 30 годишен панел, 50 годишен панел, ЕПК, ПК, гредоред и т.н.

    Коментиран от #34, #36, #42

  • 15 Справка

    19 31 Отговор
    Има да чакате да паднат цените,колко си купихте по времето на кризата толкова ще си купите и сега,гладна кокошка просо сънува бягайте за Париж и Милано.

    Коментиран от #24

  • 16 Димитрова

    21 5 Отговор
    Най добрата инвестиция в момента е северозападна България,Видин град на три граници евтини имоти започна и строителството на автомагистралата Е79.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Иван

    26 6 Отговор

    До коментар #16 от "Димитрова":

    Баце половин Видин се е преместил в Обеля, Връбница и Свобода, за чий ти е каквото и да било във Видин. След 10 години там бели няма да живеят, помни ми думата.
  • 18 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Димитрова":

    Пардон ! Имах предвид сладурче ! :)

    Коментиран от #19

  • 19 Димитрова

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Благодаря за точния анализ,стой си със здраве в Обеля и Връбница............Сладурано
  • 20 77777

    19 2 Отговор
    А бе кой и даде на тая да дрънка глупотевини?Хората са без работа и пари, тя за какво изобщо говори! Божееее,пази България от ненормалници и алчници,че много се навъдиха.....
  • 21 Като гост

    18 1 Отговор
    Докато се перат мръсни пари така ще е.
  • 22 ФЕН

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Прав си особено за децата!!!! Старите хора живеят още в кумунизма и така заробват децата си ....да ги заковат за да има кой да ги гледа са готови да орежат крилете на мечтите им !!!И по-лошото е , че си мислят че така е редна като в турски сериал!!!Робско племе се обърнахме ....дано децата ни променят тази тенденция
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 даскала

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Справка":

    В Париж цените на апартаментите не са по-ниски от 7000-8000 евро / м2 в 18 район - където си е гето ...............стигат между 12000-15000 евро /м2 в 1 , 2 , 6 , 7 , 8 , 16 и 17 район .
  • 25 е х оооооооооо

    18 4 Отговор
    Тази мома лъже като циганка на сватба .............цените са спаднали и ще спаднат още , самите брокери го коментират . Коментирам само СОФИЯ .
  • 26 Брокер

    7 12 Отговор
    Цените ще паднат в Каспичан,Видин и село Лиляче Врачанско,
  • 27 И си прав и не си прав

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Хубаво е да имаш имот защото тои съхранява парите през поколенията пък на децата като не им харесва едно място го продават и си купуват на друго
  • 28 Ron jeremy

    17 2 Отговор
    Тази съм я драл яко. На четвъртия час си сподели всичко....
    Пазара хич не бил добре, но тя остана доволна де...
  • 29 Онзи

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Знайко":

    Само дето не отчиташ още един фактор и това е броя на населението, от 2009 до 2019 сме се стопили с 500 хил. Така,че определено ще поевтиняват, просто защото много скоро няма да има кой да живее във въпросните имоти!
  • 30 Blackthorn

    11 2 Отговор
    "Купувачите са по-предпазливи, но се вижда, че търсят убежище за парите си, а имотите винаги са един сигурен актив."

    Единственият що-годе сигурен актив са ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ!
  • 31 Обективна

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Сигурна съм, че ти имаш някаква сигурност със имот или нещо друго, но имаш? Я попитай някой от тези млади хора, които нямат такава сигурност, дали не искат да я имат!

    Коментиран от #35

  • 32 Поли

    13 1 Отговор
    Урааа щом полинка казва това, знсчи слоро ще има голямо спихване на имоти.
  • 33 111111

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Знайко":

    Според статистиката на имот.бг цените за периода 2008-2013 паднаха с над 30%. Ако не знаеш как се ползва сайта свиркай да ти покажем - не е трудно
  • 34 12345

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Брокерски мечти":

    Къде ги видя тия нови качествени строежи - челен опит от колеги с три кочини в Манастирски ливади и Кръстова вада показва точно обратното
  • 35 James

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "Обективна":

    И какво да имат? 150к евро имот им струва 400к евро с лихвите, за тези пари ще живеят спокойно под наем и ще пътуват, вместо да робуват на банките.
  • 36 Габриел

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Брокерски мечти":

    За брокерите съм съгласен, че това е крадлива, алчна аган, измислена професия, набутали са се там, където принципно няма нужда от тях. Има обаче някаква сввтлина в тунела-много продавачи вече категорично не желаят да фи ползват.
    За баламите обаче не съм съгласен. Ганьо иска да е много гоУем и да е по-гоУем от другия Ганьо. Хич не му пука, че децата му ще плащат и че панелката вече е амортизирана. Не са му виновни банките и брокерите. Просто племе, лъже се че "прави нещо".
  • 37 :D:D:D

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Хората не чакат. Те просто не купуват. Ако разбереш разликата между двете неща.Може би ще видиш и бъдещето.
  • 38 Abgd

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "milfHunter":

    Name checks out
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Унуфри

    5 2 Отговор
    Тая върти страшни дудуци, само да и идеш на огледа...
  • 41 Унуфри

    5 2 Отговор
    Не е надарено момето, но го прави с голямо желание. Явно глада е много голям от началото на годината. Капка семе не оставя да падне на земята...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Айс

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Много вярно!
  • 44 Унуфри

    4 2 Отговор
    Ох, днеска пак на оглед ходих. Много засукана беше брокерицата и не можах да и откажа. Нямам материал вече в макарите. На всеки оглед мачкам чаршафите вече, не се издържа
  • 45 Ново

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кой":

    Бизнесът с имате върви блестящо на много магазини апартаменти изаведения пише ПРОДАВА СЕ а преди нищо не се продаваше «имоти много купувачи няма»иначе бизнеса върви

    Коментиран от #49

  • 46 Бай Стойко

    7 3 Отговор
    Пълни глупости говори тая. Първо - на морето е пълно с туристи - да отиде да види. Второ - много хора останаха без работа. Трето - банките затегнаха кредитирането. Четвърто - стоят си надценените апартаменти от няколко месеца и никой не ги купува. Пето - есента ни чака още по-голяма криза, така че Поли, по-добре спести някой лев и не харчи много, щото не се знае дали няма да останеш без работа ;)

    Коментиран от #47

  • 47 0808

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Стойко":

    ... следя обявите за наем в нета. Почти 90% собственици пишат с главни букви...Не работя с агенции...само още 2 думи: те вземат по 100% от наемодателя и наемателя; искат договор с който ти вземат ключа от апартамента и правят каквото си искат с него...пазете се хора от тези алчни брокери мошеници...визирам Пловдив
  • 48 Наблюдаващ

    2 1 Отговор
    Нагоре, нагоре и все нагоре - това е трендът! Щом вирусът не успя са смъкне цените, цените няма да се смъкнат скоро, поне докато не се удвоят.
  • 49 Много отчаян Купувач

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ново":

    Приятелю, не си прав.... хич не си прав......! От нова година търся гарсониера или боксониера за дъщеря ми, която е студентка. Ми.... нищо читаво няма на пазара. Гарсониери в Люлин и Надежда за по 60000-65000 евра!!!!! Боксониери в по-хубавите райони на София - по 65000-70000 евра, и то обикновено са преустроени гаражи!!!! Къде са тия евтините имоти? И продавачите не смъкват цените. За една панелна боксониера на последен етаж в Борово преговаряме от 2 месеца и цената не помръдна от 75000Е. За Гоце Делчев и за Стрелбище да не говорим - гарсониери по 80000Е. За Иван Вазов и Лозенец просто нямаме амбиции - цените там дори не искам да ги споменавам. В Студентски град подават стаички по 10 кв.м., записани като "40 кв.м. с общите части", а на етаж са по 20-30, че и 40 стаички - по-зле от общижитие!