Отидете към основна версия

7 239 66

Купувачите знаят какво искат

  • цени-
  • жилища-
  • купувачи

Да купя жилище старо строителство, което е с добро вътрешно разпределение или да се насоча към новопостроен имот, който предлага по-добра среда и допълнителни услуги. Допреди година преобладаващата част от клиентите залага на функционалността на имота, независимо че трябваше да вложат значителни средства за реновирането му. През 2012 г. обаче се наблюдава ръст на купувачите, които са склонни да преглътнат лошото разпределение на помещенията (нещо, което почти няма как да се коригира), вместо да вложат значителни средства в ремонт на стар апартамент. „Около 48% от реално търсещите клиенти предпочитат жилище ново строителство, въпреки често нефункционалното разпределение на площта”, казват от агенцията за недвижими имоти Foros.

Друго, което забелязват сред клиентите е, че „важен фактор при вземането на решение за покупка е състоянието на инфраструктурата в района. Все по-голям е делът на купувачите, които предпочитат жилища, в близост до които има локални артерии и спирки на градския транспорт, както и метро. В столицата и Бургас се забелязва и повишено търсене в районите около новоизградените шопинг центрове. Във Варна обаче наблюдаваме обратната тенденция”, споделят от Foros.

Какво търсят купувачите?

Предпочитани са имоти с големина между 60 и 120 кв.м. Основно се купуват за собствено ползване. „Това донякъде обяснява по-малкият интерес към едностайните апартаменти, които са търсени основно за инвестиции”, обясняват брокери. Едва 7% от покупките са с цел последващо отдаване под наем.

Каква отстъпка може да бъде договорена?

В по-малки граници се движи отстъпката при преговорите. Разликата между офертната цена и тази, на която се сключва сделка е между 3% и 10%. През предходните години този процент достигаше 20%. „Тази тенденция ще продължи и през 2013 г., което ще допринесе за повишаване на броя на сделките в сегмента”, прогнозират от консултантската компания.

Колко са склонни да платят клиентите?

София, разбира се, е най-скъпия град в страната. Това до голяма степен обуславя и факта, че купувачите тук са склонни да купят апартамент на цена около 55 000 EUR. На второ и трето място се нареждат Варна и Стара Загора, съответно 53 000 EUR и 43 000 EUR. На четвърта позиция остава втория по големина морски град. В Бургас клиентите плащат средно по 35 000 EUR за апартамент.

За колко време се взема решение за покупка?

Безспорно, един от факторите, които затлачи пазара непосредствено след идването на кризата, беше времето за вземане на решение за покупка. Това е нормално, като се има предвид, бързината, с която се променяше картината на пазара. Много от купувачите решиха да отложат покупката за неопределен период от време, а други дори се отказаха. През 2012 г. ситуацията се урегулира. На купувачите вече са им необходими между два и три месеца, за да вземат решение дали искат даден имот или не. През това време извършват между 5 и 15 огледа.

Какво ще се случи с цените на жилищата през 2013 г.?

Цените ще останат стабилни, като на места могат да бъдат отчетени колебания от -5% до +2%. Строителните предприемачи също така няма да са много активни. Не се планира започването на нови мащабни проекти.

1. Основното предлагане на имоти в сегмента ще бъде в рамките на вторичния пазар.

2. На фона на политическата и икономическа криза, хората ще бъдат по-склонни да влагат спестяванията си в имоти, за да избегнат риска от покачване на инфлацията и срив във финансовата система.

3. Търсенето ще се запази стабилно на нивата от 2012 г. Основният мотив на покупка ще продължи да бъде удовлетворяването на жилищна нужда.

4. “Ценовата ножица” между очакванията на продавачи и купувачи ще продължи да се стеснява, което ще създаде добри предпоставки за повишаване на търсенето и увеличаване на обема на сключените сделки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини