Отидете към основна версия

7 404 12

Скандал около премахването на сграда в най-скъпия район на София

  • хърватия-
  • посолство-
  • софия-
  • сграда-
  • събаряне

Бившето посолство на Хърватия в София не е било в сграда архитектурен паметник на културата

Собственикът на сградата на бившето хърватско посолство на ул. "В. Търново" 32 в столичния район "Оборище", която вече е съборена, има право да се разпорежда със собствеността си и е спазил законовата процедура. Около това мнение се обединиха арх .Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство и кметът на район "Оборище" Николай Александров.

"Но от гледна точка на опазване на културното наследство, това е недопустимо. Законът изисква недвижимото културно наследство да има режими на опазване. Тези режими са резултат на експертна дейност. А години наред Институтът разполага с 10 човека, които трябва да извършат дейност за 18 хиляди обекта в страната.Мисията е невъзможна", каза арх. Петър Петров, цитиран от БНТ.

Според кмета на район "Оборище" Николай Александров, въпросът за опазване на старите сгради е национален и е задължителен. "От тази гледна точка е грешка, че сградата е премахната. Мой подпис няма и всички тези коментари говорят за некомпетентност. Районната администрация няма отношение към тази сграда. Тя не е паметник на културата, не се изисква разрешение дали да се премахне. Подпис има от инженера на техническия отдел, който съгласува проектите за нейното премахване. Режимът е уведомителен", уточни Николай Александров. И допълни, че районната администрация трябва да защитава обществения интерес, но и частната собственост.

Според арх. Петров, няма справедливост по отношение на собствениците, които притежават недвижими културни ценности, защото те не са подпомагани адекватно.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини