Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 09:21 7 387 12

Скандал около премахването на сграда в най-скъпия район на София

  • хърватия-
  • посолство-
  • софия-
  • сграда-
  • събаряне

Бившето посолство на Хърватия в София не е било в сграда архитектурен паметник на културата

Собственикът на сградата на бившето хърватско посолство на ул. "В. Търново" 32 в столичния район "Оборище", която вече е съборена, има право да се разпорежда със собствеността си и е спазил законовата процедура. Около това мнение се обединиха арх .Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство и кметът на район "Оборище" Николай Александров.

"Но от гледна точка на опазване на културното наследство, това е недопустимо. Законът изисква недвижимото културно наследство да има режими на опазване. Тези режими са резултат на експертна дейност. А години наред Институтът разполага с 10 човека, които трябва да извършат дейност за 18 хиляди обекта в страната.Мисията е невъзможна", каза арх. Петър Петров, цитиран от БНТ.

Според кмета на район "Оборище" Николай Александров, въпросът за опазване на старите сгради е национален и е задължителен. "От тази гледна точка е грешка, че сградата е премахната. Мой подпис няма и всички тези коментари говорят за некомпетентност. Районната администрация няма отношение към тази сграда. Тя не е паметник на културата, не се изисква разрешение дали да се премахне. Подпис има от инженера на техническия отдел, който съгласува проектите за нейното премахване. Режимът е уведомителен", уточни Николай Александров. И допълни, че районната администрация трябва да защитава обществения интерес, но и частната собственост.

Според арх. Петров, няма справедливост по отношение на собствениците, които притежават недвижими културни ценности, защото те не са подпомагани адекватно.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитализъм

    12 5 Отговор
    В действие

    Коментиран от #12

  • 2 GraveDigger

    17 7 Отговор
    Да не се окаже , че мис Бикини Борислава си е заплюла и тази къща , а добродушният Бойчо в миг на щедрост й я дарява със средства на авери ! ?
  • 3 Майк Алън Патън

    23 7 Отговор
    Интересното е , че от вчера се вихри скандала Барсалона ГЕЙТ с официално становище от испанците , а вие дума не обелвате за него ! Да ви е страх от ББ ? Я се вземете в ръце , освен ако не сте станали негови покорно-страхлви СЛУГИ !?
  • 4 има ли нещо

    19 0 Отговор
    което работи в тази държава. където се пипне все проблеми, все неуредици...
  • 5 Приземен

    23 4 Отговор
    Една красива старинна сграда с "душа" беше унищожена, за да изникне на нейно място поредната безлична правоъгълна бетонна грозотия!
  • 6 Продължаваме Правонарушенията

    15 3 Отговор
    Далаверката е видна и с просто око. Кметчето (нали е от ДБ - всичко му е позволено) е дало разрешение за събаряне на сградата без да има съответното становище от НАГ , а собственика очЕвадно си е платил на двамата лисугери , които с много "терминология" и с колосално увъртане се опитват да замажат крещящото закононарушение. Което май го прави - още по видимо.
  • 7 корумпе да се наричам , първа радост е .

    14 3 Отговор
    Ми ,при цени от 6000 ЕВРО/КВ.М. (в тази част на София) - колко му е да платиш на мишока Кмет (Александров) и на мишока директор на НИНКН (Петров) ,за да ти разрешат да буташ КАКВОТО СИ ПОИСКАШ ?! На местото на къщата ще изникне блок (стил - мечтата на селтака) , ще се "усвои" 100% от парцела и ще се построи максималното възможно (и невъзможно) РЗП и "софиянците" нулево поколение ще изцакат по милион еврака за апартаментче. Сметката - излиза от всЕкъде.
  • 8 съкварталец

    11 3 Отговор
    Отдавна се знае , че кметът Александров е изключително подкупен. По принцип , в район Оборище нито има празни терени , нито има къщи които да трябва да се разрушат и поради тази причина (и нали неговата партия е на власт) , Александров го е подкарал хептен през просото. Да разрешиш да се бутне такава къща , за да изникне на нейно място поредната модерна грозотия не е само престъпление , ми е и грях.
  • 9 Престанете!

    11 3 Отговор
    Мораториум върху архитектурните промени в София! Поне в опредлени райони.
    Градът постепенно заприличва на мафиотските клоаки по света. А градовете които преди бяха от неговия ранг вече са световни мегаполиси, запазили облика си и перфектни за живеене места.

    Поредния гнусен строеж, който ше направи едни мутри много богати и хората около него много по-бедни, заради ойрадения въздух, облик, панорама?
  • 10 жокер

    5 2 Отговор
    Ако сграда не е била декларина като паметник на културата или има статут на такъв какъв е проблема собственика да се разпорежда с имоа си както намери за добре! Крайно време е държавата да създаде такива условия, че да е изгодно собсвенниците на подобни имоти да ги реставрират - дали чрез директно изкупуване или чрез програми за саниране и реновиране! Иначе играта на "котка и мишка" на държавни органи и собственици на подобни имоти няма да спре и ще става още по жестока. Отделно тези неуредици са източник на сериозни корупционни практи изобщо не кореспондиращи с намеренията на министър председателя да ликвидира корупцията...
  • 11 Иван

    1 1 Отговор
    Мисионерите реститутки ронят крокодилски сълзи за няква къща която не са и забелязвали... На всички е ясно че тва са преструвки за да спрат всякакво предлагане на имоти в София, и техните соц апартаментчета да стават все по скъпи.
  • 12 Комунистите

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Капитализъм":

    са най-гнусните капиталисти