Отидете към основна версия

1 856 8

Силен темп на връщането в офисите

  • офиси-
  • cushman & wakefield-
  • дистанционна работа

Това няма да се отрази на пазара на наем на офиси

Снимка: М. Богданова ©

Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите си офиси. Към април 2022 г. в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от служителите, сочат данните от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Година по-рано същия дял на присъствена работа са регистрирали само 4% от анкетираните компании, а 85% са отговорили, че под 30% от служителите им работят от офиса.

„С отпадането на противоепидемичните мерки служителите на все повече организации поетапно се завръщат на традиционните си работни места. От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80% от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9% на 7%.

Проучването показва, че макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи. Близо 60% от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1% от тях възнамеряват да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора, тъй като естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа, при който служителите им прекарват само част от работното си време в офиса. 35% от участвалите в проучването осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията от коронавируса, бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24% от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора, преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини