28 Април, 2022 17:05 1 837 8

Силен темп на връщането в офисите

  • офиси-
  • cushman & wakefield-
  • дистанционна работа

Това няма да се отрази на пазара на наем на офиси

Силен темп на връщането в офисите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите си офиси. Към април 2022 г. в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от служителите, сочат данните от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Година по-рано същия дял на присъствена работа са регистрирали само 4% от анкетираните компании, а 85% са отговорили, че под 30% от служителите им работят от офиса.

„С отпадането на противоепидемичните мерки служителите на все повече организации поетапно се завръщат на традиционните си работни места. От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80% от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9% на 7%.

Проучването показва, че макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи. Близо 60% от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1% от тях възнамеряват да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора, тъй като естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа, при който служителите им прекарват само част от работното си време в офиса. 35% от участвалите в проучването осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията от коронавируса, бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24% от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора, преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голяма

    17 1 Отговор
    Реклама на тия офиси. Там става само за ергенчета да щипнат нещо. Не ми се връзва да пътувам всеки ден, да ям скъпа и гадна храна и да видя до нощите в офиса. Не, благодаря
  • 2 честен ционист

    9 2 Отговор
    Всеки уважаващ себе си работодател държи служителите си вкъщи. Напърво време спестява ток, а и е изчислено, че служителят бачка по над 10ч на ден така. Като му нахвърляш работа и няма кой да я свърши, ще бачка ако трябва и извънредно. Това да го върнеш в твоя офис е разход, който можеш да спестиш. А и вече са се изнежили, ще идват късно на работа, а ще си тръгват навреме.
  • 3 Мухаха

    10 1 Отговор
    Да бе. Свърши вече с офис фермите. Инвеститорите да пият по една студена вода.
  • 4 ofis-mofis

    7 1 Отговор
    Приключиха офисите, сега колкото и да се напъват да "връщат" хора, есента с новият сезон на Короната и всичко отново ще е home.
  • 5 Това с тия

    8 1 Отговор
    офиси си е живо пране на пари. Как може шефът ти да е на другия край на света и никога да не го виждаш и пак да си вършиш работата, но да си задължен да ходиш в офис с хора, с които не работиш даже? Пълни глупости са това на местни шефове да се правят на тежки

    Коментиран от #6

  • 6 Това

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Това с тия":

    Това за шефовете кариеристчета сте много прав - направо им се къса сърцето че не могат да се пънат и да се правят на нещо си смешковците
  • 7 Мики

    3 1 Отговор
    Изглежда не сте питали хората. Никой не иска два часа от свободното му време да са прахосани. Хората искат да са свободни, а не доброволни роби. Вместо да пътува в градския транспорт може да тича в квартала и да е по здрав и по жизнен. Но изглежда работодателите не се интересуват от това което е полезно за работещите. Затова трябва да имат доброволно право да избират. Който иска от офиса, който иска от къщи. Да се задължават да се връщат в офиса след като две години, се разбра,че не е нужно е проява на робовладелство. И всеки който го направи е гнусен рабовладелец.
  • 8 Рамбо, първа кръв

    1 0 Отговор
    Това ми е любимото.... Към април 2022 г. в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от служителите, сочат данните от проучване на консултантската компания.............30 или 50??????.....това звучи така..., запитан българина колко пари получава, той отговаря 2-3 бона...... ХАХАХА..... Или.., колко ще е бензина след 6 месеца...., няма да е повече от 5 лева....... При положение, че сега е 3,пет не е много..... ХАХАХА..... Големи социолози беее