Отидете към основна версия

4 637 5

Забавяне в темпа на поскъпване на жилищата

  • египет-
  • жилища-
  • цени

Египет успешно се справи с неблагоприятното въздействие на пандемията от коронавирус

Снимка: Shutterstock

Динамиката на цените на жилищата в Египет остава нестабилна. Коригираният спрямо инфлацията индекс на недвижимите имоти се повиши с 1,57% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г., което е рязко забавяне от растежа от 22,61% през първото тримесечие на 2021 г. За първото тримесечие на 2022 г. ръстът на реалните цени на жилищата в Египет възлиза на 4,62%.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси наскоро премахна последните ограничения върху чуждестранната собственост върху земя и недвижими имоти в Египет, за да подкрепи жилищния пазар. Той също така позволи на правителството, най-големият собственик на земя в Египет, да използва земята си за схеми за публично-частно партньорство.

Тези подобрения, съчетани с фундаментално силно местно търсене, се очаква да стимулират растежа на жилищния пазар през следващите години.

Средната цена на апартамент в Кайро е 830 USD/кв.м. Апартамент от 120 квадратни метра в центъра на града може да бъде закупен за около 124 650 USD и нает за 980 USD на месец. Така доходността ще бъде 9,04% годишно.

Египет успешно се справи с неблагоприятното въздействие на пандемията от коронавирус. БВП е нараснал с 3,6% през 2020 г. и още 3,3% през 2021 г. Икономиката е нараснала средно с 4,8% през последните 5 години, тъй като различни икономически реформи успешно стимулират бизнес инвестициите и частното потребление в страната. Според прогнозите на МВФ тази година египетската икономика ще се укрепи с 5,9%.

Индексът на търсене на недвижими имоти Aqarmap разкри забавяне на търсенето на недвижими имоти на египетския пазар през юни 2022 г. с 8%. Експертите обясняват това с промяната в обменния курс на египетската лира спрямо щатския долар и настъпването на Курбан Байрам.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини