Last news in Fakti

13 Юни, 2023 09:21 2 073 2

Атрактивен пазар се възстановява

  • египет-
  • жилища-
  • цени-
  • възстановяване-
  • пазар

Имотите в Египет за пръв път от 5 години насам поскъпват

Атрактивен пазар се възстановява - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на жилища в Египет постепенно се подобрява: Имотният индекс, коригиран спрямо инфлацията, се повиши с 3,37% през 2022 г. след спад на годишна база с 2,21% през 2021 г. и 14,38% през 2020 г.

Президентът Абдел Фатах ал-Сиси наскоро премахна последните ограничения върху чуждестранната собственост върху земя и имоти в Египет, за да подкрепи жилищния пазар. Той също така позволи на правителството – най-големият собственик на земя в Египет, да използва земята си за схеми за публично-частно партньорство. Тези подобрения, съчетани с фундаментално силно местно търсене, се очаква да стимулират растежа на жилищния пазар през следващите години.

Египет успешно се справи с неблагоприятното въздействие на пандемията от коронавируса, като реалният му БВП нарасна с 3,5% през 2020 г. и с още 3,3% през 2021 г. Икономиката се засили средно с 5% през последните седем години, тъй като различни икономически реформи успешно стимулираха бизнес инвестициите и частното потребление в страната.

След като нарасна с около 6,6% през 2022 г., египетската икономика се очаква да нарасне с още 4% тази година, според Международния валутен фонд (МВФ).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    1 2 Отговор
    Активният пазар никъде няма да се възстанови докато инфлацията не намалее, лихвите не паднат и не започнат отново стимулите на икономиката.

    Лекото съживяване на някои пазари се дължи на сезонността на имотният пазар. В някои страни това е най-силния сезон. Така беше и през 2008 до 2015 по време на първият балон
  • 2 Мдда

    1 0 Отговор
    Как са жилищата в Занзибар и ДР Конго??