Отидете към основна версия

69 613 80

Пазарът на имоти се обръща

  • colliers international-
  • европа-
  • недвижими имоти-
  • прогноза-
  • 2023

Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания вече виждат отражението на по-високите лихви по ипотечните заеми

Снимка: Shutterstock

Промяната в сегмента на недвижими имоти вече започва да се усеща на големите европейски пазари. Страни като Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания вече виждат въздействието върху стойността на активите както на по-високите лихвени проценти, така и на по-бавния икономически растеж, според доклад на консултантската фирма Colliers. Анализатори предупреждават, че след лято на силно инвестиционно представяне големите пазари на недвижими имоти на Стария континент са свидетели на тежко последно тримесечие.

„Несигурността, породена от макроикономическата и геополитическа ситуация в Европа, започва да засяга най-важните пазари на недвижими имоти, въпреки че данните за третото тримесечие продължават да отразяват силен инвеститорски апетит, а инвестиционната активност продължава да бъде силна, особено за първокласни активи в големите градове“, се казва в доклада.

Великобритания е един от първите пазари, които се забавят, след като инвестициите в недвижими имоти са намалели наполовина между второто и третото тримесечие на годината на фона на силни икономически и политически сътресения. Нарастващите цени на активите забавят темпото на търговия, докато инвеститорите обмислят последиците от по-високите лихвени проценти, политическите сътресения и непостоянния икономически растеж.

По отношение на Германия – електроцентралата на континенталната икономика, обемът е бил голям през лятото. Въпреки това анализаторите сочат низходяща тенденция, тъй като разликата в очакванията между продавачи и купувачи се разширява.

Франция регистрира силни инвестиции в недвижими имоти през третото тримесечие, както и рекордни транзакции на пазара на офиси в Париж и ръст в логистичния сегмент. Страната обаче „също е изправена пред много несигурност на пазарите през четвъртото тримесечие“.

В документа специално се споменава и Испания, чийто жилищен пазар ще бъде основният удар. „Високата инфлация, растящите цени на енергията и растящите финансови разходи ще засегнат спестяванията и потреблението на домакинствата, причинявайки вторичен ефект, който ще засегне особено жилищния пазар“, се казва в доклада.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.

Свързани новини