Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 13:37 8 536 64

Какво ще се случи на пазара на скъпи жилища у нас

  • colliers international-
  • жилища-
  • луксозни имоти-
  • цени-
  • прогнози

Дефицитът в сегмента продължава

Какво ще се случи на пазара на скъпи жилища у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

През втората половина на 2022 г. се наблюдава ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, като броят им достига 14 320. В активен строеж са почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първите шест месеца. „Въпреки нарастването на общия обем, продължава тенденцията на дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите. През изминалата година фокусът им се измести към по-големи имоти. Най-продавани са апартаменти с 3 спални (71%), следвани от апартаменти с 2 спални и къщи“, сочи анализ на Colliers.

Желанието за подобряване на жилищния стандарт доведе не само до търсенето на по-просторни имоти, но и постави ясен акцент върху решаване на персоналните нужди, пред инвестиционните такива. В тази връзка съществуващият интерес в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83% от всички сделки) спрямо значително по-малък дял на покупките за инвестиция. Въпреки засиленият интерес от чуждестранни лица, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80%) са сключени от български граждани. Почти 86% от всички трансакции са без банково финансиране, въпреки неговата достъпност, а разликата между офертната и покупната цена продължи да намалява.

През 2023 г. пазарът на жилища от средно-висок и висок клас ще продължи да бъде стабилен. Цените ще се запазят около текущите си равнища, с оглед на това, че основното предлагане е от инвеститор.

Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built-to-rent) вече са стартирани. Този сегмент е нововъзникващ в ЦИЕ, като у нас все още е неразработен. Отчита се добър потенциал за развитие не само в контекста на компании, които релокират служители, но и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа висока, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Colliers очаква тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даката

    25 33 Отговор
    На желаните места, убавите жилища ще стават още по скъпи

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Бай Иван

    61 15 Отговор
    Мх, щом дори брокерите говорят за задържане на цените и ръст на предлагането, значи закъснях с продажбата. Пазара вече тръгна надоло по байра.
  • 3 Гост

    18 22 Отговор

    До коментар #1 от "Даката":

    И на тебе пиша +, защото е едно да живееш в хубав и уреден квартал и качествено строителство,друго е в очукана панелка и краен квартал пълен с шведи
  • 4 МирО

    53 7 Отговор
    А кой е пазарът на "нескъпи" жилища?
    Като гледам раздутите цени в Софето, явно всички собственици на кутийки са решили, че изскат да стават милионери, ма нещо балъците дет трябва да дават тия пари нещо вече липсват.

    Коментиран от #5

  • 5 Анонимен

    35 6 Отговор

    До коментар #4 от "МирО":

    Нямам търпение да дойде момента в който ромите станат мнозинство и инвеститорите в имоти си избият инвестицията. С лихвите.
  • 6 Ганювска му работа

    41 4 Отговор
    Не знаех,че т.нар. масово строителство спада към сегмента скъпи,демек луксозни жилища?!Виж палат с поне два-три декара озеленена земя е друго нещо...
  • 7 $$$$$$

    44 5 Отговор
    Снимката показва жилища -конфекция. Няма нищо скъпо, дори напротив. Освен това новото строителство не предлага жилища, а строежи да етап до тапа, т.е не е налична дори вода. Няма подове, няма тоалетна, но има кадватури, които нямат нищо общо с жилищната площ. Моля хората, които искат да закупят имот, да проверят какво се продава в Испания, Гърция .....за тези 200 К- 300К които им искат тук. Да видят имотите, да сравнят околната среда , да съпоставят начина на живот и услугите там и тук. Да съпоставят и стандарта на живот и условията на работа за да добият представа колко всъщност са неадекватни цените у нас.
    Страната ни се обезлюдява и от цените на труда, на жилищата, на кредитите, живота като цяло. Пък вие си пишете та ако има някой селянин, дето не е виждал по-добро от гредореда на село да се излъже.
  • 8 $$$$$$

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Даката":

    Къде са тези "убави" места и "убави" жилища. Ако някой си е направил туда да си направи сносно жилище то наололо........сградата, улицата,квартала града е гето.
  • 9 лош

    21 17 Отговор
    Историята досега показва следното; При криза изпадна цените хубавите имоти не излизат на пазара или не си променят цената. За спешно продажба излизат имотите на бедните хора които бързо го завършват с вноските. Винаги ще има богати хора които ще искат хубаво и са готови да дадат пари и винаги ще има бедни които ще го закъсват и ще продадат евтино за да спасят каквото могат.
  • 10 Ха ха ха

    14 3 Отговор
    Ще преминат към пазара на евтините жилища и ЕВНТУАЛНО могат да се купуват тогава.
  • 11 Аз Кочо

    45 4 Отговор
    Едно нещо мога да кажа на хората които четат тези статии и коментарите. Четете чужди ИКОНОМИЧЕСКИ публикации. Дори да не говорите и не четете на чужд език има гугъл преводач. Не взиматйте под внимание коментарите, статиите на хора които са пряко заинтересува от това цените да са високи и сделките да вървят. По цял свят цените падат сделките са се сринали. В близкото десетилетие ще има относително висока инфлация и високи лихви. Целта на централните банки е цените на активите да паднат за да се охлади инфлацията. Обикновено обаче банките се престарават. Възможно е да има рецесия. Цените от 2012 няма да се върнат но от 2015 е възможно да се върнат. Не си давайте парите за надценени активи. По добре да загубите 10 пр. От колкото да загубите 50, 80 или повече от покупката на имот пред потенциален срив на имотният пазар. Бъдете умни а не импулсивни. целта на тези статии е да ви паникьосат и да ви накарат да грешите без да мислите предварително.

    Коментиран от #14, #29, #38

  • 12 Мен

    27 0 Отговор
    Продавачите никога не повишават цените – може да искат, но не могат. Те се нуждаят от купувачи, за да направят това. Ако купувачите не искат да купуват, защото цените са твърде високи, продавачите не могат да продават и цените трябва да паднат, докато купувачите не започнат да купуват. Но ако купувачите се борят помежду си за това кой може да плати най-много за къща, тогава цените скочат. просто e
  • 13 Аз Кочо

    25 4 Отговор
    Сделките с имоти в София за 3то тримесечие 2022 = -15.6 пр., четвърто тримесечие = - 17,2 пр.
    В бг четвъртоти тримесечие по дефолт е най силното. При този спад на сделките не разбирам оптимизма на тази брокерако строителна статия. След спад на сделките следва спад на цените. Продавачите в момента са в фаза на отричане, те все още живеят в 2022 март месец. Нека им дадем време около 2 до 4 години. Когато ще разберат че мантрата е свършила, но вече ще е късно. При срив на пазара първите продали са печелившите.

    Коментиран от #19, #48

  • 14 ТОЧНО

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Идеята на купувача е да има здравеопзване, комуникации, образование,... а къде го има това, освен в столицата и областните центрове, и за това наплив на купувачи има там. Нали гледам по разни сайтове, от месеци се предлагат съборетини по селата и никой не ги купува, заради високите цени и изброеното по-горе

    Коментиран от #15

  • 15 Аз Кочо

    23 6 Отговор

    До коментар #14 от "ТОЧНО":

    Със съборетини е пълно и в софия.отделно има и 259000 празни съборетени. А населението в София е намаляло с 20000 човека. Отделно има много хора около 5,5 милиона души които не живеят в София и нямат никакво желание да идват тук. Разбирам на къде биеш, но цените са тройно надценен както по цял свят и това ще се промени защото икономиката е силно изкривена. Затова и сделките се сринаха и ще се сриват. Трябва търпение

    Коментиран от #39

  • 16 Тръпчо

    22 2 Отговор
    Coбcтвeницитe нa жилищa в CAЩ ca зaгyбили oбщo 2,3 тpилиoнa дoлapa oт cтoйнocттa нa имoтитe cи
  • 17 купувач

    8 8 Отговор
    Аз като купувач в София, ще изчакам цените да паднат до 200-300 евро на кв.м. Като собственик не продавам защото цените в провинцията са ниски.
  • 18 АНИ

    8 14 Отговор
    Чакайте още да паднат,бе !
    То влизайки в €вропата,ще ни става все
    по-евтино и евтино обещават.
    И цигарите ще паднат,и яйцата,бензина,тока.
    И на дъртите ще им става,става,става..хуубаво..

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До Ани

    17 4 Отговор

    До коментар #18 от "АНИ":

    Вие новини не четете ли, еврото ще ги приемем на куково лято ! Да попитам всички брокери, кои ипотеки са по скъпи, левовите и евровите ? Ехх, не остана с какво да се лъже стадото. ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аз Кочо

    6 3 Отговор
    Модератор, така е справедливо, благодаря.
    За в бъдеще гледай кой започва да се заяжда и трии него. Аз не съм човек които като го ударят по едната буза подлага и другата
    Напротив аз удрям и по носа освен по двете бузи

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вуй

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Ама като се върна днеска от работа и си викаш: къв кекс ми хвърлиха и днеска а ха ха ха

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аз Кочо

    5 3 Отговор
    Модератор четеш ли, ако да защо не триеш?

    Коментиран от #63

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 За триене

    2 5 Отговор
    Игльо,малък си много да ми говориш така,серко
    риевлиу ниеднъ
    Освен да взема аз да ти върша работата
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мен

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вуй":

    Купонихте ли ахаха ха аре бегай да купониш на пиците
  • 44 Гост

    9 2 Отговор
    Обявите преливат от скъпи жилища. Говоря за имоти над 100К€. Толкова много скъпи имоти не помня да са били обявявани.
  • 45 До коча

    5 9 Отговор
    Кочо, пак ли ти се сриват цени във въображението бе хахахах . Ти се спука по форумите да изнасяш логични данни, а те цените си растаат ли растат. Егати несправедливия живот. Хайде най-накрая да се нормализират тия цени и да спаднат до нивата на град Тунги в Бангладеш. Така е справедливо нали?

    Коментиран от #49, #54

  • 46 До Коча

    8 8 Отговор
    Пич, може да сме най-бедни и закъсали, но сме най-бедни сред най-богатите. В България е по-добре от 70% от останалия свят.

    Коментиран от #51

  • 47 банкерче

    5 6 Отговор
    Добрите имоти ще поскъпват. Останалите не са интересни. Под добри имам предвид - добра локация, без ипотеки, поддържани и няма значение панелка на 100 години ли е, или нещо друго.

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Купонихме

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "До коча":

    Обедна почивка ли излезе вуйчо, а как купонихте снощи на село ли или...
  • 50 Литка

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "банкерче":

    Така е ще поскъпват с по 40 50 пр на месец. Проблема е че ти нито ще можеш да купиш нито да продадеш
  • 51 Европпец

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "До Коча":

    Явно си живял само на село и после у софето. Не си бил по чужбината......

    Коментиран от #52

  • 52 Българина до Коча

    4 6 Отговор

    До коментар #51 от "Европпец":

    Явно не си прав, Европеецо. Скъсахте се да хейтите нашата държава, непрокопсали гастарбайтери злобни. Всички сте със български селски произход . Жалки емигранти.

    Коментиран от #53, #55

  • 53 До купоняхме

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "Българина до Коча":

    От Такива родолюбци като теб на малкото останали свестни хора в бг им се повръща. По добре щеше и вие да се изнесе те с циганите та най накрая да си отдъхне, злоба нвкъдърен
  • 54 До Купонихме

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "До коча":

    И да паднат цените и да не и бг то ти пак ще си под наем. С разнася е на пици и купоняхване, хахахах, до сред нощ не се забогатява. А с неграмотност и до Каспичан не можеш да стигнеш.
  • 55 До ВУЙ чо

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Българина до Коча":

    Аре на тръстиката пак обедната почивка ти свърши. Довечера ела пак да купониш тук да се посмеем селско човече
  • 56 Българин

    3 0 Отговор
    Пичове, нищо не ви разбрах. Хахах

    Коментиран от #57

  • 57 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Тоя дето трябва да разбере ВУЙ е разбрал.
    Като излезе в обедна почивка на обекта чатка глупости и ръфа сандвич. А вечер като се прибере в квартирата почва да злобее и да психясва. Ти му обясняваш кво пише и кво става по света и у нас, но той не вдява. Или е на квартира в Люлин 5 или е купил коптор на пик и сега целият свят му е крия. Казвам му да се върне на село на теферич но той ще умре но няма да се върне. Ще кибичи в София во век и Веков и ще бълва змии и гущери. Това е хавата с две думи
  • 58 ВУЙ чо

    2 1 Отговор
    Аре бе селски докога ще се трепеш на обекта ела да кажеш нова простотиика

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Вуй

    1 1 Отговор
    И не си пиша сам +ве
  • 61 Аз Кочо

    1 4 Отговор
    Е как не дотук преброих 6 ника твои.
    Счупиха ли ри гурбината днес, цял ден съм чакал да дойдеш и да ръсиш простотиики....
    Пиши на едно място, така става много тегяво да ти следя идеите

    Коментиран от #62

  • 62 НмечУ

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Аз Кочо":

    си пу се рку ти
  • 63 НмечУ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Аз Кочо":

    ри е вли у
  • 64 !!!

    0 0 Отговор
    От 3-4 месеца се надува балон на цените. Ако видите графиката на цената на имоти например в Пловдив ще видите рязък скок в рамките на 10 дни. Няма икономическо обяснение за такава рязка промяна на графика на цените на имотите освен надуване на балона. В момента най-лошо е да теглите кредит да купите имот при такива цени и след някой месец да вдигнат рязко лихвите по кредитите.