19 Януари, 2023 09:53 3 686 15

Кога ще се стабилизира пазарът на имоти

  • colliers international-
  • имоти-
  • пазар-
  • прогноза-
  • стабилизиране

Три са основните макропредизвикателства за 2023 година

Кога ще се стабилизира пазарът на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти в световен мащаб се очаква да се стабилизира до средата на текущата година. Инвеститорите могат да очакват големи разминавания в начина, по който ще протече възстановяването в различните сектори и пазари, коментират анализатори на консултантската компания.

"Пазарите на недвижими имоти представляват солидна, дългосрочна инвестиция и източник на доходи, когато ценовите нива са по-ясни. Локалните събития и макроикономическите фактори все още имат потенциал да нарушат положителната инерция. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за влошаване преди подобрение, в пазари, които са податливи на по-нататъшни сътресения", казва Тони Хорел, ръководител на отдел "Глобални капиталови пазари" в Colliers. "Очакваме инвестиционната активност да се засили, когато централните банки прекратят повишаването на лихвените проценти и се настъпи по-голяма икономическа сигурност. Междувременно инвеститорите ще продължат да търсят изгодни сделки, като за целта ще бъдат привлечени значителни средства."

Цената на дълга и цената/доставките на енергия са най-големите притеснения за инвеститорите в ЕМЕА

Цената на дълга е голямото притеснение на инвеститорите, като 78% заявяват, че тя ще повлияе негативно на стратегията им за 2023 г. Допълнително, 63% са заявили, че наличието на дълг ще има негативно въздействие. Тези отговори са в съответствие с нагласите на инвеститорите в други глобални региони – Азиатско-тихоокеанския и Северна и Южна Америка.

При разглеждането на по-широки макрофактори регионът на Европа, Близкия изток и Африка се откроява, когато става въпрос за опасения относно разходите за енергия /предлагането: 78% от инвеститорите в региона на ЕМЕА посочват доставките/разходите за енергия като основен проблем. Други ключови притеснения са нарастващото геополитическо напрежение – за 72% от респондентите и колебанията на валутните курсове (61%).

Ликвидност и устойчивост - двигател на възможности

Преходът към по-високи лихвени проценти ще продължи да оказва негативно влияние върху стойността на капитала, което ще доведе до известни затруднения през 2023 г., особено за неключови активи. Наблюдава се ускоряване на опортюнистичното набиране на капитал, което показва фокус върху търсенето на възможности в условията на настоящото пренастройване, които включват:

- Фондове за недвижими имоти от затворен тип, които приближават ликвидация.

- Инвеститорите може да се окажат в затруднено положение, когато става въпрос за рефинансиране. В тази връзка все повече инвеститори проучват решения като мецанин дълг, мостови заеми и проектно финансиране.

- Листвани на борсата фондове като REITS и строителни предприемачи, които продължават да се търгуват с отстъпки спрямо нетната стойност на активите, което създава възможности за придобиване на облигации и преобразуване в собствен капитал, влагане на капитал в съществуващи структури или в някои случаи приватизация.

Люк Доусън, Управляващ директор, EMEA Cross Border Capital Markets, Colliers, заявява: "Отстъпките спрямо NAV (нетната стойност на активите) в регистрирания сектор остават високи като предстои да видим как частни капиталови и подобни инвеститори се възползват от този арбитраж. Очакваме в Европа да се случат селективни ‘сценарии на де-листване, при които инвеститорите ще придобият контролен дял в REITs и след това ще бъдат свалени от борсите."

Ключовите активи преобладават

Пазарната волатилност накара инвеститорите да се съсредоточат върху фундаменталните фактори и дефанзивните стратегии. В трите региона трите най-предпочитани от инвеститорите сектори за 2023 г. са офиси (60%), индустриални и логистични площи (60%) и многофамилни сгради/BTR (жилищни сгради за наем) (48%). В Европа, Близкия изток и Африка офисите са водещи при избора на инвеститорите. Докато ключовите активи в утвърдени, по-големи градове в ЕМЕА са предпочитани от инвеститорите (55%), само 7% заявяват, че градовете от второ и трето ниво ще бъдат техният първи избор. И все пак 39 % от респондентите споделят, че биха изградили портфейлите си така, че да включват комбинация от локации от първо, второ и трето ниво, което отразява разбирането, че може да се наложи да бъдат търсени възможности в различни европейски градове.

Нарастващи разходи и предстоящи предизвикателства

Анкетираните инвеститори посочват лихвените проценти (88%), инфлацията (74%) и прекъсването на веригата за доставки (68%) като основни макропредизвикателства за 2023 г. Освен това текущата инфлация и лихвените проценти стимулират увеличаването на оперативните и строителните разходи, които вече са значителни, поради проблемите във веригите на доставки и повишаването на цените на електроенергията. В световен мащаб 85% от инвеститорите заявяват, че нарастващите разходи за строителство ще окажат най-негативно влияние върху способността им да изпълняват инвестиционните си стратегии, следвани от по-високите оперативни разходи (77%).

"Управлението на множеството нарастващи разходи, които оказват влияние върху недвижимите имоти, е от решаващо значение. Цената на капитала е само една част от уравнението", каза Крис Пилгрим, Директор на отдел "Глобални капиталови пазари". "Опитен партньор с местна експертиза може да помогне на инвеститорите да разберат пазарните нюанси, които оказват влияние върху разходите и стойността на активите."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До брокерите...

    24 5 Отговор
    ...една тайна ще ви издам, драги брокери, аз имот този живот и следващият няма да си купувам, за по-следващият обаче мисля дотогава да си събирам пари и да си купя, но не на този континент и не на тази планета ;) . Така че стягайте се... докато е време -> има мноо готини сортове семена домати, краставици, моркови, картофи, граь, зелен боб -> нивите по селата са доста евтини, заделете по някой лев и инвестирайте правилно докато е време, после да не плачете... ;) .
  • 2 брокер

    29 4 Отговор
    къв пазар бе , от нова година един не е влязал поне да попита нещо в офиса

    Коментиран от #5

  • 3 Павел пенев

    28 5 Отговор
    Пазара на недвижими имоти у нас ще се стабилизира при минус 60% от цените.
  • 4 Когато банките спрат да раздават

    28 5 Отговор
    Необезпечени кредити! Тези коптори на по 60-70 г. станаха златни, а новото строителство е да не се опираш на стените всичко пада! Прости крадливи ненормалници!
  • 5 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "брокер":

    Може да нямаш клиенти, но това не ти пречи по цял ден да пускаш фалшимент обяви на ненормално завишени цени. Ако пък някой се излъже, че ти звънне, казваш му, че имота вече е капариран или продаден, да не те занимава.
  • 6 Гост

    12 4 Отговор
    Момчета и момичета, когато купувате имот най-напред звъннете в общината по адрес, да питате какви са му данъка и таксата смет, че да няма после - Оле бе, ние си купихме гарсониерка на морето за 100 000, да си ходим два-три пъти лятото, а то трябвало да плащаме и по 700 лв данък на година, че и по 800 лв за такса поддръжка. Излиза колкото да си бяхте ходили на квартира.
  • 7 Варна

    6 10 Отговор
    Стойте си по селата,никой не ви кара да купувате и да ревете по цял ден,надухте ми главата

    Коментиран от #9

  • 8 Варна

    8 8 Отговор
    Първо се изтупайге сламата от ушите и чак тогава мислете за града
  • 9 коси

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Варна":

    То ако имаше какво да се работи на село ..... само ненормалник би се преместил в градът .
    Също , намеците за селяни ...... мисля ,че бъркате селянина със селяндура . Само за пример: Ако един софиянец не си изгони селяндурщината от главата , то той си остава софииски селяндур и съответно ако един селски човек няма селяндурщина в главата , то той си остава селянин .
    Нядявам се да съм бил полезен !!!

    Коментиран от #12

  • 10 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    2 5 Отговор
    влизането в ЗАТВОР НА БОКО И ГЕРБ , КИРО И ТАНАС ТАНАСОВ ЩЕ СТАБИЛИЗИРА ПАЗАРА И БАЙ СТАВРИ ! А ПРАЩАНЕТО НА АБРАМСИ В ОКРАЙНА ЩЕ ГО ДЕСТАБИЛИЗИРА !
  • 11 ПОНЕЖЕ НЯМА БРОКЕРИ В ЗАТВОРА

    2 3 Отговор
    СИ МИСЛЯ ДЕТО ТИЯ МОШЕНИЦИ СА НАЙ - ЧЕСТНИТЕ ХОРА !
  • 12 варналия от добрич

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "коси":

    специално на този варненец не си полезен, той е от селяндурите и ще се обиди, няма да те разбере
  • 13 Уфчар

    3 2 Отговор
    Ппррр овси,ха ха ,кефиш ма морски
  • 14 Пенсионер

    8 1 Отговор
    До 9 - работа на село има ама младите не ви се работи и сте меки в ръцете,само цигари и на кафето у големия град.Лозето иска мотика а не молитва
  • 15 Аз Кочо

    7 5 Отговор
    Ехехе, ми то още сривът не е достигнал дъно а вече бройерите говорят за ръст на цените. ЕЦБ и фед ще задържат лихвите високи поне до края на 2023 а на ЕЦБ и предстои QT. Освен това цените навсякъде по света се сриват с рекордни темпове. Икономиката не функционира така 10 г иху аху после 2 месеца лек спад и после пак 10 г иху аху. Забравете за това. Лихвите никога няма да паднат до нивото на 2020 2021, защото всички видяхме до какво води това