Last news in Fakti

9 Март, 2023 09:21 2 414 5

Търсенето на тези имоти се възстановява за пръв път след пандемията

  • colliers international-
  • офиси-
  • пазар-
  • цие

Зелените енергийно-ефективни офис сгради остават на фокус

Търсенето на тези имоти се възстановява за пръв път след пандемията - 1
Снимка: М. Богданова ©

Геополитиката запазва мястото си в центъра на вниманието, инфлацията продължава да бъде основно предизвикателство, зелените енергийно-ефективни сгради остават на фокус, а търсенето на офиси се възстановява - това са някои от 10-те водещи прогнози на Colliers за Централна и Източна Европа (ЦИЕ)-6 през 2023 г.

„Важно е да се отбележи, че ръстът на БВП в страните от ЦИЕ ще намалее наполовина през 2023 г., но се очаква да се ускори през 2024 г. Въпреки това икономиките на страните от региона остават едни от най-динамичните в тази част на света, което свидетелства за това, че инвестициите, създаването на работни места и ръстът на заплатите продължават да бъдат факт. Съответно търсенето на недвижими имоти би трябвало да остане стабилно в дългосрочен план, въпреки че 2023 г. най-вероятно ще е малко по-предизвикателна от стандартното. Трудно е да се прогнозират икономически сценарии за пазарите на имоти, тъй като геополитическата обстановка е несигурна, но се надяваме, че нашите 10 водещи прогнози ще дадат насока за това, което можем да очакваме през годината", казва Доминика Йедрак, Директор пазарни проучвания за Полша и ЦИЕ в Colliers

Геополитиката ще остане в центъра на вниманието

Виждаме, че ЦИЕ ще придобие много по-голямо значение в световен мащаб, като Джордж Фридман заявява, че на фона на войната в Украйна центърът на тежестта в Европа се измества на североизток.

"Случващото се е от много по-голямо значение за Полша и балтийските държави. Предполагаме, че неговата релевантност ще се разпространява все повече и в по-централните и южните части на региона. Засиленото внимание на Запада към ЦИЕ води до укрепване на демокрациите и икономиките в ЦИЕ, тъй като западният капитал ще се насочи повече към страни, които предлагат стабилен фон за инвестиции на много по-ниска цена от тази в развитите икономики. "Friend-shoring" беше по-скоро модерна дума през 2022 г., а през 2023 г. ще стане реалност“, казва Силвиу Поп, Директор пазарни проучвания за Румъния и ЦИЕ в Colliers.

Регистрира се забавяне, не рецесия

Прогнозите за страните от ЦИЕ-6 през 2023 г. са по-скоро положителни. МВФ очаква забавяне на експанзията за региона до 1,5%, което е по-малко от половината от темпа, наблюдаван през 2022 г. (3,7%). Това е най-ниското ниво от почти десетилетие насам, ако изключим пандемичната 2020 г. Във всяка страна съществуват специфични предизвикателства - от политическия фон, през геополитически въпроси, до конкретни макроикономически проблеми, но рецептата за растеж все още е налице и дългосрочните прогнози показват, че ЦИЕ-6 расте два пъти по-бързо от еврозоната.

Зелените сгради са във фокуса на вниманието

Наемането на зелена и енергийно ефективна сграда се превърна в нещо повече от обикновена отметка, която компаниите и инвеститорите включват в докладите си за акционерите, тя може да донесе реални финансови ползи. Следователно във всички страни от групата на ЦИЕ-6 очакваме да видим по-голяма диференциация на наема/стойността на сградата в зависимост от това колко зелена/енергийно ефективна е тя. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, но най-вече за офисите и индустриалните площи.

Начинът на работа на хората все още се променя

Компаниите ще запазят по-голямата част от офисните си площи, независимо от това колко дни в седмицата служителите работят дистанционно. Това, което ще променят са офисните пространства, в стремежа си да насърчават креативността и екипния дух. Дискусията за начина, по който служителите работят, ще бъде много по-дълбока. Вече са налице първите примери в региона, където някои компании (като Telekom Hungary) са въвели 4-дневна работна седмица. В Румъния е внесен проектозакон, който позволява четири 10-часови работни дни седмично.

Последици от инфлацията

Високата инфлация и рязкото увеличение на разходите за строителство, които наблюдавахме през последните няколко години, ще продължат да преследват пазарите на недвижими имоти в региона на ЦИЕ. Индексирането на наемите спрямо инфлацията ще означава рязко увеличение на настоящите наеми (въпреки че много наематели ще преговарят с наемодателите и е възможно да получат отстъпки). По-високите разходи за строителство ще означават, че ще има по-малко доставки от стандартното. Това ще доведе до продължаващо засилване на натиска върху наемите в средносрочен план, при условие че на пазарите на недвижими имоти продължи да се наблюдава стабилно търсене.

Възстановяване на търсенето на офиси

Според данните на Colliers търсенето на офиси за наем в региона се е възстановило, но все още не е достигнало напълно равнището отпреди пандемията. Въпреки това се забелязва все по-голям дял на предоговарянията на наеми, но не и на релокации. Наемателите на качествени офиси предпочитат да удължат договорите си за наем, вместо да се преместят, поради редица фактори - от нарастващите разходи за обзавеждане до по-високите цени на наемите. Същевременно компании с офиси в по-стари сгради предпочитат релокация в по-ефективни сгради независимо от разхода за това, тъй като на сметките им започват да се натрупват други финансови тежести, свързани с по-ниското качество на средата. Тази пропаст между различните класове сгради е тема за всички страни в ЦИЕ-6 и се отнася и за другите сегменти на имотния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Офисите в САЩ в момента са най малко търсени. Даже искат да ги разрушат и да построят жилищни сгради което излиза по евтино от това да преустроиват празните офиси в жилища

    Коментиран от #3

  • 2 геополитик

    2 1 Отговор
    В столицата все още цените не са нормални. Изкуствено се държат високи цени на масовото жилище - панелки и ново. Не говорим за луксозните апартаменти.
  • 3 Вуй

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аз Кочо":

    Регистрира се забавяне,не рецесия

    Коментиран от #4

  • 4 Аз Кочо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    За кое говориш, не разбирам?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.